22/11/11

Έκανε την τρίχα τροιχιά

Βαριά υπονοούμενα Παπουτσή για το ΣΔΟΕ Αττικής 



Γράφει ο βασίλης χήτος


Η υπόθεση της σύλληψης Γιαννίκου ήταν η απάντηση του ΣΔΟΕ Αττικής στα όσα νωρίς το μεσημέρι είχε καταμαρτυρήσει υπερβολικά σε μεγάλο βαθμό, ο Χρ. Παπουτσής σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κατεχάκη.
Φανερά ενοχλημένος ο κ. Παπουτσής από τα Κυριακάτικα φύλλα που για τις συλλήψεις μεγαλοοφειλετών όπως ο Γ. Πετζετάκις, έπλεκαν και το εγκώμιο του ΣΔΟΕ, ένιωσε  την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια, σε μια στιγμή όμως που και οι «Ράμπο» της ίδιας της  Οικονομικής Αστυνομίας, δεν διαισθανόταν  την πίεση κάποιου ιδιότυπου έστω «ανταγωνισμού».
Ίσως ο υπουργός δεν ήταν σωστά πληροφορημένος, από τη στιγμή που στις δυο "όμορες" υπηρεσίες δεν πηγαίνουν εντάλματα σύλληψης για τους ίδιους επιχειρηματίες αλλά για διαφορετικούς. Ασχέτως αν την επιλογή την κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός προστασίας του πολίτη «χόντρινε» μια κόντρα που ασφαλώς και δεν υπήρχε φτάνοντας με το «γάντι» στα άκρα και αφήνοντας υπαινιγμούς για επιβεβλημένους «διακριτούς» ρόλους που θα απομονώσουν τη διαφθορά.
Το  Crimes on air επειδή θεωρεί τον κ. Παπουτσή πολύ σοβαρό υπουργό για να μπορέσει να «παίζει» αφηρημένα με τις λέξεις, παραθέτει αυτολεξεί τα επίμαχα σημεία των δηλώσεών του.

«Να συνεχίσετε –είπε στα παρευρισκόμενα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας κ.κ Μάρκου και Τάτση-  τις προσπάθειές σας στην ίδια κατεύθυνση πάντοτε με γνώμονα τους κανόνες του κράτους δικαίου, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, μα πάνω απ’ όλα, παραμένοντας αδιάφθοροι…
Είμαι βέβαιος –επεσήμανε  προς τους αστυνομικούς συντάκτες- ότι αναγνωρίζετε ότι ο χώρος της λαθρεμπορίας καυσίμων ήταν περίπου άβατο για πολλά χρόνια. Ε, λοιπόν, δεν είναι πλέον άβατο. Ακόμα και σήμερα, τώρα που μιλούμε βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα επιχείρηση.
Η Οικονομική Αστυνομία είναι μια αυτοτελής, κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και υπάγεται όπως γνωρίζετε απ' ευθείας στον Αρχηγό του Σώματος. Γι' αυτό το λόγο, η νέα Υπηρεσία λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα του οργανωμένου εγκλήματος. Οι νέες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξ ορισμού ασχολούνται με όλα τα διωκτικής, ποινικής φύσεως θέματα, που αφορούν οικονομική εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά. Και επαναλαμβάνω λειτουργούν υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα οργανωμένου εγκλήματος και όχι του οικονομικού Εισαγγελέα ο οποίος εποπτεύει τις Υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης οικονομικού εγκλήματος και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δικαιώσουμε τη δουλειά των Υπηρεσιών και να την αναγνωρίσουμε. Η Οικονομική Αστυνομία κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών και ο Οικονομικός Εισαγγελέας, όπως επίσης και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών όταν χρειαστούν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας όπως την έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας και όχι από τις Υπηρεσίες της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία θα συνεχίσει την παράλληλη δράση της. Γιατί εάν αυτή η λεπτομέρεια δεν αποσαφηνιστεί στην πράξη και στη δράση, τότε δεν θα έχουμε πετύχει το στόχο μας ο οποίος ήταν ακριβώς η επιλογή της παράλληλης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να αποτρέπεται η περίπτωση της διαφθοράς και να περιορίζεται το πεδίο όπου θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος, σε μια οικονομία που για πολλά χρόνια λειτούργησε με το παραεμπόριο, σε μια οικονομία όπου η διαφθορά κατοικοεδρεύει σε διάφορους θύλακες της δημόσιας ζωής αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Θεώρησα σκόπιμο να σας κάνω αυτή την παρουσίαση και να είμαι εδώ προκειμένου να απαντήσω και σε ερωτήσεις αν χρειαστεί επ’ αυτού, δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε δει μια απίθανη σύγχυση γύρω από το ρόλο της Οικονομικής Αστυνομίας, πώς εμπλέκεται και πώς συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ, ποιος Εισαγγελέας είναι εκείνος ο οποίος έχει την ευθύνη και είδα μάλιστα ότι αξιοποιήθηκε η πρόσφατη δουλειά της Οικονομικής Αστυνομίας ως μια αφορμή ιδιαίτερης προβολής άλλων, πέρα εκείνων που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Αναφέρομαι σε όλες τις τελευταίες συλλήψεις επωνύμων οι οποίες δεν έχουν να κάνουν τίποτε ούτε με το ΣΔΟΕ, ούτε με τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Είναι υποθέσεις οι οποίες κατέληξαν σε αποτέλεσμα μετά από την ενδελεχή έρευνα των στελεχών της Αστυνομίας και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και σε συνεργασία με την Ασφάλεια. Ή είναι περιπτώσεις για τις οποίες εντάλθηκε η Ελληνική Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Ασφάλειας να συνδράμουν από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, δηλαδή από άλλη εισαγγελική Αρχή και όχι από τον οικονομικό Εισαγγελέα.
Ο οικονομικός Εισαγγελέας είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , νομοθετήσαμε πρόσφατα τη λειτουργία του. Θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος έλειπε από τη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικός, θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη όλων των υποθέσεων από εδώ και πέρα. Αλλά το συνολικό εγχείρημα για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να έχει και που όλοι αναμένουμε, εάν επιτρέψουμε να συνεχίσει η σύγχυση η οποία μέχρι τώρα φαίνεται ότι τείνει να δημιουργηθεί.
Από κει και πέρα όμως, η Οικονομική Αστυνομία, δεν είναι μόνο η Υπηρεσία αυτή το κράτος. Εγώ θα απευχόμουν αυτή τη στιγμή να συλληφθούν οι πάντες, όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Θα έλεγα όμως ότι αυτή η διαδικασία η οποία ξεκινάει, ας κινητοποιήσει τους πάντες και ας πάνε πιο γρήγορα, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους και να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Θα ήταν ευχής έργο για την ελληνική κοινωνία, θα ήταν ευχής έργο για την εθνική οικονομία.
Το ίδιο ισχύει υποθέτω και για τη δουλειά την οποία κάνει το ΣΔΟΕ και το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Και όπου χρειάζεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ασφάλειας ή των Υπηρεσιών κατά τόπους στα Τμήματα, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, θα την παρέχουμε.
 Για να πετύχει το εγχείρημα και η επιλογή της παράλληλης δίωξης του οικονομικού εγκλήματος πρέπει να υπάρχει διακριτός ρόλος του ΣΔΟΕ και του Οικονομικού Εισαγγελέα με την Οικονομική Αστυνομία και τον Εισαγγελέα του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο οποίος εποπτεύει τη δική μας Υπηρεσία.
Αν δεν λειτουργήσει και αν δεν έχουμε διακριτούς ρόλους και παράλληλη δράση, πολύ σύντομα, σας το υπογράφω αυτό, θα ξαναζήσουμε φαινόμενα του παρελθόντος όπου η διαφθορά θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Όσο δεν υπάρχει η διακριτή σχέση, όσο δεν υπάρχει μια αυστηρότητα όσον αφορά τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία όπως αντιλαμβάνεστε έχει και τη συναρμοδιότητα της, τη δίωξη παράνομων εγκληματικών πράξεων οικονομικού ενδιαφέροντος σε όλο το χώρο του δημόσιου τομέα, εάν δεν λειτουργήσει και δεν διαφυλαχθεί αυτή η αρμοδιότητα και η λειτουργία, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε ».