21/11/11

Ενόχληση Παπουτσή για ... ρεπορτάζ

Aπάντηση Γραφείου Τύπου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην ανακοίνωση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αθ. Νάκου.
"Για ακόμη μία φορά, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Νάκος, έσπευσε άκριτα και επιπόλαια να υιοθετήσει πληροφορίες που περιέχονται σε δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας
σχετικά με δήθεν επικριτικές δηλώσεις στον Τύπο του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex , Gil Arias Fernandez , σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην Αθήνα, στις 16 /11.
Αν δεν βιαζόταν τόσο πολύ ο κ. Νάκος θα είχε την ευκαιρία να διαβάσει επιστολή του ιδίου του Arias Fernandez προς την εφημερίδα «Καθημερινή» με την οποία διαψεύδει όσα περιέχονται στο δημοσίευμα, το οποίο είναι σχεδόν ταυτόσημο με την ανακοίνωση του κ. Νάκου.
Με την επιστολή του, η οποία για λόγους αρχής, κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είναι στη διάθεση του κ. Νάκου εφόσον ζητηθεί, ο κ . Arias Fernandez σημειώνει ότι ένιωσε έκπληξη όταν διάβασε το άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Απροθυμία Frontex να συνεχίσει την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων», το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, βασίζεται σε δηλώσεις του στις οποίες δήθεν προέβη κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 16/11.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Arias Fernandez διαψεύδει τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι «η Ελλάδα απέτυχε να εφαρμόσει μέτρα προς αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», το οποίο δυστυχώς έγινε προμετωπίδα στην ανακοίνωση του κ. Νάκου".




Το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Απροθυμία Frontex να συνεχίσει την επιτήρηση ελληνικών συνόρων

Του Γιαννη Σουλιώτη


Τριγμούς στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Frontex απειλεί να προκαλέσει η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Μιλώντας χθες σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Gil Arias Fernadez παραδέχθηκε ότι τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. εμφανίζονται απρόθυμα να μετάσχουν στις επιχειρήσεις της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξαιτίας της αποτυχίας της χώρας να προχωρήσει έγκαιρα στην χωροθέτηση νέων κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο κ. Fernadez δήλωσε ότι από τις συνολικά 26 χώρες που μετέχουν με προσωπικό και μέσα στον οργανισμό, ολοένα και περισσότερες εμφανίζονται απρόθυμες να παράσχουν συνδρομή στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της.
Τransit για παράνομουςΟπως εξήγησε, η ανυπαρξία κέντρων κράτησης υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να κρατούν περιορισμένους τους παράνομους μετανάστες μόλις για λίγες ημέρες πριν τους χορηγήσουν το laissez passe και τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν ελεύθερα μέσα στη χώρα. Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά το ταξίδι προς τη Δύση ανώδυνο και την Ελλάδα ιδανική χώρα transit για παράνομους μετανάστες που κατευθύνονται στη Βόρεια Ευρώπη. Ο κ. Fernadez πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επιχείρηση «Ποσειδώνας» θα συνεχιστεί στη διάρκεια του 2012: «Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της Ε. Ε δεν έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε.
Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Frontex χαρακτήρισε την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα κράτησης «ανεπίτρεπτη», εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης των κρατουμένων. Aπαντώντας στην πρόσφατη κριτική στον οργανισμό από την οργάνωση Human Right Watch, ο κ. Fernadez απάντησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωνόταν ραγδαία σε περίπτωση αποχώρησης της Frontex. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Frontex δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει εάν παραβιάζονται ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς και ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιος φορέας θα αναλάβει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. «Θα αποφασιστεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο». Η κριτική του επικεφαλής της Frontex στην ελληνική κυβέρνηση δεν σταματά εδώ. Εξέφρασε έκπληξη και απορία για το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρόθυμες να συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών, αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας της αδυναμίας ή και απροθυμίας του ελληνικού κράτους να συνεργαστεί μαζί τους! Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» και τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό».
Ο κ. Fernadez εμφανίστηκε θετικός σε ό, τι αφορά το μέλλον του γραφείου της Frontex στον Πειραιά (Frontex Operational Office). Το πόρισμα της εταιρείας συμβούλων (Ernst & Young) που έχει αναλάβει την αξιολόγηση της λειτουργίας του γραφείου θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα και θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί», απάντησε σε ερώτηση της «Κ». Σε ό, τι αφορά τις ροές παράνομων μεταναστών, τα στοιχεία της Frontex για την Ελλάδα αποτυπώνουν τον μήνα Οκτώβριο αύξηση 20% (!) του αριθμού των συλλήψεων σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 που είχε τότε οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος ταχείας επέμβασης Rapids...
Τέσσερις παράγοντεςΣυγκεκριμένα, 9.600 άτομα διέσχισαν παράνομα τον Οκτώβριο τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, ήτοι 300 άτομα ημερησίως! Ο κ. Fernadez απέδωσε την εξέλιξη σε τέσσερις παράγοντες: 1) την έλλειψη κέντρων κράτησης 2) τις δυσκολίες στη διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών 3) τη δράση πολλών κυκλωμάτων δουλεμπόρων στην Τουρκία, με συνέπεια να μειώνεται το κόστος μεταφοράς και 4) στην εγγύτητα του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, μεγάλος αριθμός Αλγερινών, Μαροκινών και Τυνήσιων μεταναστών ταξιδεύουν δίχως βίζα με χαμηλού κόστους πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Εβρου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ τελικός τους προορισμός είναι η Γαλλία ή η Ισπανία, επιλέγουν να καταλήξουν εκεί διαμέσου της Ελλάδας αντί του «κεντρικού μεσογειακού άξονα». Από τις αρχές Ιανουαρίου έως 30 Οκτωβρίου συνελήφθησαν στην Ελλάδα 1.700 Αλγερινοί αντί 900 στην Ισπανία, 1.000 Μαροκινοί αντί 200 στην Ισπανία. Συνολικά, πάντως, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 καταγράφεται κάμψη 5% στις παράνομες εισροές σε σχέση με το 2010.
Σύμφωνα με τον κ. Fernadez, η Ελλάδα δέχεται τελευταία σφοδρή κριτική από τους ετέρους της για έναν επιπλέον λόγο: παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στην Ε. Ε μέσω Ελλάδας καταλήγουν διαμέσου Σκοπίων και Σερβίας σε Ουγγαρία και Αυστρία. Αλλοι συλλαμβάνονται στην Καλαβρία, όπου καταλήγουν με πλωτά μέσα που διασχίζουν το Ιόνιο. Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη (η Αραβική Ανοιξη προκάλεσε αύξηση 50% των ροών προς Ε. Ε.).