Νιγηριανοί ρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών από «δήθεν» κληρονομιές ή κέρδη από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια.
Σε μία μόνο περίπτωση κατάφερε να εξαπατήσει 58χρονο καθηγητή και να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 203.960 ευρώ.
Από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Μάνου Σφακιανάκη, εξαρθρώθηκε διεθνές οργανωμένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εξαπατούσαν χρήστες του διαδικτύου και τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της εκταμίευσης «δήθεν» υπέρογκων κληρονομιών ή κερδών από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια.
Ειδικότερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνούσε δεκάδες καταγγελίες ημεδαπών και αλλοδαπών για δραστηριοποίηση στη χώρα μας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, που έστελνε, ηλεκτρονικά μηνύματα ( e - mails ) σε χρήστες του διαδικτύου, για την εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών από «δήθεν» κληρονομιές ή κέρδη από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια. Με τη μέθοδο αυτή κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις, να εξαπατήσουν σημαντικό αριθμό χρηστών του διαδικτύου και να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Πρόσφατα, σε ανάλογη περίπτωση, 58χρονος κατήγγειλε ότι τον Μάρτιο του 2010 έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από άτομο το οποίο ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του, στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής, τον είχε ορίσει ως μοναδικό κληρονόμο χρηματικού ποσού (11.500.000) δολαρίων, υπό τον όρο να τα επενδύσει εκτός της επικράτειας της Αφρικής.
Με βάση τους ισχυρισμούς αυτούς, ο αποστολέας του μηνύματος ζητούσε τη βοήθεια του καταγγέλλοντα, προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα της κληρονομιάς σε δικό του τραπεζικό του λογαριασμό, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τα εκταμιεύσει, υποσχόμενος ως αμοιβή ανάλογο χρηματικό ποσό.
Μετά από αλλεπάλληλες ανταλλαγές μηνυμάτων και τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι δράστες προκειμένου να πείσουν τον καταγγέλλοντα, του απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «δήθεν» τίτλους τραπεζικών ιδρυμάτων της Αφρικής, στους οποίους αναγράφονταν το όνομα του, ως δικαιούχο του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς.
Με τη μέθοδο αυτή και προκειμένου να «ολοκληρωθεί» η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων, κατάφεραν να του αποσπάσουν διαδοχικά, με διάφορες προφάσεις, το χρηματικό ποσό των (203.960) ευρώ. Τα χρήματα παρέδιδε ο καταγγέλλων σε κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα, ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών του κυκλώματος, με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού, πλην όμως τα μέλη του κυκλώματος τα εκταμίευαν άμεσα στην Αθήνα.
Χθες το απόγευμα, μετά από επικοινωνία του καταγγέλλοντα με τους δράστες, κανονίστηκε συνάντηση μαζί τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να τους παραδώσει 9.800 ευρώ, ως «δήθεν» επιπλέον έξοδα μεταφοράς του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς.
Στην προκαθορισμένη συνάντηση προσήλθαν δύο (2) αλλοδαποί (49χρονος Νιγηριανός και 37χρονος υπήκοος Καμερούν), οι οποίοι αφού έλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν από κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ακολούθησε έρευνα στο κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, στο οποίο συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας (υπήκοοι Ερυθραίας ηλικίας 27, 31 και 22 ετών), οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι λειτουργίας του καταστήματος.
Από την έρευνα στο κατάστημα και στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας διαφόρων παρόχων, εννέα (9) συσκευές κινητών τηλεφώνων
- πλήθος διαβατηρίων πλαστών και μη, τρεις (3) ταυτότητες Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών και 3 βελγικών αρχών
- 40 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας φορητός Η/Υ και ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος
- πλήθος αιτήσεων πολιτικού ασύλου και αδειών παραμονής αλλοδαπών, μαζί με σφραγίδες από ελληνικές και αλλοδαπές Αρχές.
- ένας κόπτης ακριβείας για φωτογραφίες διαβατηρίων και ταυτοτήτων.
- το χρηματικό ποσό των 1700 ευρώ
- πιστωτικές κάρτες διαφόρων τραπεζών, ένα βιβλιάριο τραπεζικών καταθέσεων και τρεις κάρτες συναλλαγών
- σε ειδική βαλίτσα υπήρχαν εμφανώς πλαστογραφημένα χαρτονομίσματα και πλήθος λευκών χαρτιών με ανάγλυφη αποτύπωση του χαρτονομίσματος των πεντακοσίων (500) και των εκατό (100) ευρώ.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακή εξέταση και διερεύνηση των ηλεκτρονικών αλληλογραφιών και επικοινωνιών, μέσω των οποίων διακινούντο οι απατηλές επιστολές προς τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με τις κατά περίπτωση κατηγορίες, της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας, της κλοπής και παραβάσεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, ενώ αναζητούνται άλλα τρία (3) μέλη του κυκλώματος.
Εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, μέσω διαδικτύου, ενώ εκτιμάται ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητα τους, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Σημειώνεται ότι, η μέθοδος αυτή της διαδικτυακής απάτης, γνωστή και ως «Νιγηριανές Επιστολές», αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με μεγάλο αριθμό θυμάτων στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από τέτοια «δελεαστικά» μηνύματα και να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας τα μηνύματα αυτά στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.