8/12/11

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σχετικά με την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.
" Επιτρέψτε μου όμως να πω και να κάνω τη διάκριση, ότι είναι διαφορετικό αυτό από το χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος ως βαρέος και ανθυγιεινού.
Αυτή η κατηγοριοποίηση αφορά σε επαγγέλματα που φθείρουν με τόσο έντονο τρόπο τον εργαζόμενο, ώστε μετά από κάποια χρόνια να μην μπορεί πλέον να εργαστεί.
Αντιθέτως, οι αστυνομικοί δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φθορά και ακόμη και όταν η ηλικία τους δεν είναι πια κατάλληλη γι’ αυτό που ονομάζουμε μάχιμη υπηρεσία, μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στο Σώμα υπηρεσίες χαμηλότερης έντασης. Γι’ αυτό άλλωστε, το επάγγελμα του αστυνομικού μέχρι τώρα δεν έχει ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα, διατηρήθηκε για τους αστυνομικούς η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
Εκεί που εστιάζεται όμως το πραγματικό πρόβλημα, είναι σε δύο σημεία.
Πρώτον, είναι ο κίνδυνος απώλειας της ζωής τους ή της σωματικής τους ακεραιότητας την ώρα του καθήκοντος. Ο κίνδυνος αυτός αντιμετωπίζεται με συνεχή εκπαίδευση και με παροχή σύγχρονου προστατευτικού εξοπλισμού.
Προς αντιστάθμιση δε αυτού του κινδύνου σε οικονομικό επίπεδο, υπάρχει μια σειρά διατάξεων στη κείμενη νομοθεσία.
Πρώτα απ’όλα, οι αστυνομικοί λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο χορηγείται ακριβώς για τις δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες εργασίας και αντιστοιχεί στο 8% του μισθού του ανθυπολοχαγού. Δεύτερον, η υπερωριακή απασχόληση πέραν του πενθημέρου, καθώς και η νυχτερινή απασχόληση, αμείβεται με ειδική αποζημίωση και με το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα μετά από υπερωριακή ή νυχτερινή απασχόληση να λαμβάνει το προσωπικό την αντίστοιχη άδεια που απαιτείται για ξεκούραση (ρεπό).
Τρίτον, σχετικά με τους παθόντες εν ώρα υπηρεσίας οι οποίοι τίθενται σε μόνιμη διαθεσιμότητα, αυξήσαμε το σχετικό επίδομα από 100 σε 300 ευρώ, με τον πρόσφατο νόμο 3938/2011 του Υπουργείου μας που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 2011.
Το δεύτερο σημείο που χρήζει πράγματι ιδιαίτερης προσοχής, είναι η επαφή του αστυνομικού προσωπικού με πληθυσμιακές ομάδες που ενέχουν υψηλό κίνδυνο να είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.
 Σε αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνονται προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού, σε ό,τι μας αφορά, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο μας, και χορηγείται ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός. Ενώ, παράλληλα υπάρχει άρτια οργανωμένη υγειονομική υπηρεσία της αστυνομίας η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνδράμει το προσωπικό.
Πέραν αυτών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταβάλλει αδιάκοπη προσπάθεια στο βαθμό που το επιτρέπουν φυσικά, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, έτσι ώστε να αναβαθμίζεται το επίπεδο της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς επίσης και να υπάρχει αντιστοίχιση των οικονομικών απολαβών τους με την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Γι΄ αυτό το λόγο με μάλιστα με απόφασή μου –εδώ και μερικές εβδομάδες, συγκροτήθηκε επιτροπή όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, με αντικείμενο τη σύνταξη πρότασης για το ειδικό μισθολόγιο του ένστολου προσωπικού. Αυτό ήταν και ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων.
Ωστόσο, θέλω να κρατήσω από τον προβληματισμό του ανθυγιεινού επαγγέλματος για ορισμένες κατηγορίες των αστυνομικών οι οποίοι ενδεχομένως αναλαμβάνουν υπηρεσίες και βρίσκονται σε αποστολές οι οποίες πράγματι τους υποχρεώνουν να λειτουργήσουν σε συνθήκες ανθυγιεινές".