10/1/12

Τα Σώματα Ασφαλείας εκπαιδεύονται


«Το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας βασίζεται στην προσπάθεια για τον διαρκή εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό απαιτεί ουσιαστική λειτουργία της εκπαίδευσης. Τα νέα στελέχη τα οποία εισέρχονται στα Σώματα θα πρέπει να δεσμεύονται στο επίπεδο, όχι μόνο, της επιχειρησιακής τακτικής αλλά και στο επίπεδο της αντίληψης και της νοοτροπίας πάνω στις αρχές τις οποίες επιτάσσει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, στη συνοχή της κοινωνίας, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, στην εφαρμογή των νόμων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Σε αυτούς του πυλώνες θα λειτουργήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τα τρία Σώματα».  
Υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012, σύσκεψη με θέμα την «Αναμόρφωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. & Π.Σ.». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, καθώς και οι Αρχηγοί των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, του Λ. Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης και του Π.Σ., Αντιστράτηγος, Παναγιώτης Μπονάτσος.
Επίσης, συμμετείχαν τα στελέχη της Επιτελικής Μονάδας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με επικεφαλής τον διευθυντή της Μονάδας, Αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Μπούρα, ο οποίος έκανε και την αρχική εισήγηση. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Διοικητού της Σχολής Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., Ταξίαρχου Γεώργιου Σταύρακα, καθώς και του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Σχολής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοιάρχου, Αντώνιου Πάππου και του Διευθυντή Εκπαίδευσης του Αρχηγείου του Π.Σ. Αντιπύραρχου, Άγγελου Κοτσιώρη.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια της παρέμβασής του τόνισε ότι: «Το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας βασίζεται στην προσπάθεια για τον διαρκή εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό απαιτεί ουσιαστική λειτουργία της εκπαίδευσης. Τα νέα στελέχη τα οποία εισέρχονται στα Σώματα θα πρέπει να δεσμεύονται στο επίπεδο, όχι μόνο, της επιχειρησιακής τακτικής αλλά και στο επίπεδο της αντίληψης και της νοοτροπίας πάνω στις αρχές τις οποίες επιτάσσει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, στη συνοχή της κοινωνίας, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, στην εφαρμογή των νόμων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Σε αυτούς του πυλώνες θα λειτουργήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τα τρία Σώματα».
Παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή:
«Υποχρέωση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας είναι να υπερασπίζονται τους νόμους, το Σύνταγμα, τα δικαιώματα των πολιτών.
Σε μια περίοδο που οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται από παντού, είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειάς με αυστηρή τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του κράτους και των σωμάτων Ασφαλείας, δεν είναι μόνο μια ηθική και νομική επιταγή, αποδεικνύεται και ένα χρήσιμο εργαλείο στην επιχειρησιακή τους δυνατότητα.
Εδώ υπεισέρχεται ο παράγων εκπαίδευση.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα πρέπει να υπογραμμίζεται ότι η γνώση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ουσιαστικό επαγγελματικό εργαλείο όλων των στελεχών που υπηρετούν σε σύγχρονα Σώματα Ασφαλείας.
Άλλωστε κεντρικός στόχος είναι η επιβολή του νόμου, αλλά κανένας νόμος δεν είναι ανώτερος σε αξία από τους νόμους που κατοχυρώνουν και προασπίζονται τα δικαιώματα και την ζωή των ανθρώπων.
Για την εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας, για το πλαίσιο λειτουργίας τους και κυρίως για το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνονται οι κανόνες εμπλοκής από την ηγεσία των Σωμάτων πρέπει να υπάρχει πάντοτε ένα τρίπτυχο.
  • Υπακοή στους νόμους.
  • Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων.
  • Δέσμευση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καθήκον λοιπόν των Σωμάτων Ασφαλείας είναι να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Όπως για παράδειγμα, το δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτυρηθούν, το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Όταν, όμως, το δικαίωμα αυτό ασκείται με ειρηνικό τρόπο. Όταν ασκείται χωρίς εκδηλώσεις βίας, όταν ασκείται χωρίς καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, όταν ασκείται χωρίς καταστροφές της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Η χρήση βίας από τα Σώματα Ασφαλείας μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του νόμου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όπως ορίζουν οι νόμοι του Κράτους. Διαφορετικά, η χρήση βίας εκτός αυτού του πλαισίου τιμωρείται ως κατάχρηση εξουσίας.
Η βία σαν μέθοδος και μέσο που το χρησιμοποιούν τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης και κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης.
Αποτελεσματικές δυνάμεις ασφάλειας είναι αυτές που στηρίζονται στο νόμο, στην τιμή και τον επαγγελματισμό.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η επίδειξη δύναμης αυτών που έχουν την εξουσία είναι η αυτοσυγκράτηση. Είναι η άσκηση της δύναμής τους εντός του πλαισίου των νόμων.
Η ήπια διαχείριση των κοινωνικών κρίσεων δεν δείχνει σε καμία περίπτωση αδυναμία του κράτους και της πολιτείας, όπως ορισμένοι από ορισμένες οπτικές γωνίες τη βλέπουν.
Αντίθετα, αποτελεί απόδειξη υψηλής εκπαίδευσης και επαγγελματισμού. Και από την άλλη πλευρά είναι συνειδητή επιλογή μιας κυβέρνησης που σέβεται το Σύνταγμα και τον πολίτη.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, η εδραίωση των αρχών της ισονομίας και ισοπολιτείας και η καθολική αποδοχή της επικράτησης των αρχών του κράτους δικαίου , βασίζονται ακριβώς στη συντονισμένη λειτουργία όλων των δημόσιων θεσμών και φορέων – και όχι στη μονοδιάστατη προβολή του σκληρού προσώπου του κρατικού μηχανισμού.
Για αυτό και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επικρατήσει αυτό το πνεύμα στη λειτουργία όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης και με ευθύνη της ηγεσίας, αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής.
Συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, πειθαρχίας και ειδικών επιχειρήσεων με
  • αξιοποίηση καλών πρακτικών και βέλτιστων μεθόδων από την εμπειρία των ίδιων των Σωμάτων αλλά και των εταίρων μας. Χρειάζεται διαρκής αξιολόγηση επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων και των ανθρώπων.
  • Χρειάζεται επίσης, παραδειγματική και άμεση τιμωρία για όσους αυθαιρετούν, για όσους απομακρύνονται μόνοι τους από τους επιχειρησιακούς σχηματισμούς και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους με τρόπο καταχρηστικό, προσβλητικό ή προκλητικό προς τους πολίτες. Να μη μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ασφάλεια είναι πρωτίστως η ασφάλεια του δικαίου.
Η διαδικασία του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, της εξαφάνισης των όποιων αντιδημοκρατικών θυλάκων , που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ασταμάτητα. Αυτή είναι η απαίτηση του λαού και της σύγχρονης κοινωνίας.
Η πρόκληση που εγείρεται μπροστά μας, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγκειται στο πώς μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους ούτως ώστε τα σώματα ασφαλείας να σταθούν στο πλευρό των πολιτών της χώρας. Να προστατεύουν τόσο τις ζωές και περιουσίες τους όσο και τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.»
Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή: Σήμερα, είχαμε μια μεγάλη σύσκεψη με τις ηγεσίες των τριών Σωμάτων, που λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συζητήσουμε τις διαδικασίες και τις αλλαγές που χρειάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης και των τριών Σωμάτων, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας και κυρίως στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία εφαρμόζοτυμε όλον αυτό το χρόνο.
Υπήρξαν εισηγήσεις από τους επιτελείς, συντονισμένες και σύγχρονες προσεγγίσεις. Θέλω να σταθώ στο πολιτικό μήνυμα αυτού του εγχειρήματος. Το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας βασίζεται στην προσπάθεια για τον διαρκή εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό απαιτεί ουσιαστική λειτουργία της εκπαίδευσης. Τα νέα στελέχη τα οποία εισέρχονται στα Σώματα θα πρέπει να δεσμεύονται στο επίπεδο, όχι μόνο, της επιχειρησιακής τακτικής αλλά και στο επίπεδο της αντίληψης και της νοοτροπίας πάνω στις αρχές τις οποίες επιτάσσει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, στη συνοχή της κοινωνίας, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, στην εφαρμογή των νόμων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Σε αυτούς του πυλώνες θα λειτουργήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τα τρία Σώματα.
Και επιπλέον μέσα στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη σύγχρονη εποχή, όπου χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας, θα υπάρξουν συνέργειες και κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές ασκήσεις.
Πιστεύω ότι βάζουμε τα θεμέλια για σύγχρονα και δημοκρατικά Σώματα Ασφαλείας. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με την κατάλληλη δουλειά, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, και πάνω απ΄ όλα με διαρκή ψυχολογική προετοιμασία των στελεχών με ειδικούς ψυχολόγους και ειδικά προγράμματα ψυχολογικής προετοιμασίας θα πετύχουμε το αποτέλεσμα το οποίο απαιτεί ο κάθε Έλληνας πολίτης. Να νιώθει ότι το Κράτος, η Πολιτεία, τα Σώματα Ασφαλείας, είναι κοντά του σε κάθε δύσκολη στιγμή και είναι εκεί για να εγγυηθεί αυτό το δικαίωμα που έχει ο κάθε Έλληνας ή κάθε Ελληνίδα, το δικαίωμα στην ασφάλεια.
Δημοσιογράφος: Για τη σημερινή σύσκεψη υπάρχει ένα ζήτημα. Είχε φτιαχτεί ένα πόρισμα για την εκπαίδευση στα Σώματα Ασφαλείας επί εποχής Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Σπύρου Βούγια. Τι έγινε με αυτό το πόρισμα;

Υπουργός:
Έχει ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς τους οποίους κάνουν οι επιτελείς. Εκείνο αφορούσε ορισμένες παρεμβάσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα βασικά, όσον αφορά στα μαθήματα.
Δημοσιογράφος: Και στην ανωτατοποίηση κάποιων σχολών όπως της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Υπουργός: Είχε ως κατεύθυνση, ως πρόταση, οι Ακαδημίες να γίνουν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό όμως σημαίνει αυτονομία των Σχολών και επιπλέον ένα τεράστιο δυσβάστακτο για την εποχή κόστος, το οποίο αδυνατεί το σημερινό ελληνικό κράτος να επωμιστεί. Επομένως, παραμένουμε μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχουμε σήμερα ως δυνατότητα. Είναι αρκετά ευρύ. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε ένα πολύ σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο και για τα τρία Σώματα και θα κερδίσουν και τα τρία αντλώντας εμπειρίες το ένα από το άλλο. Μάλιστα, θα διοργανώσουμε και κοινές διακλαδικές ασκήσεις των ειδικών τους δυνάμεων.