16/3/12

Πρώτη ύλη για 600.000 δόσεις ηρωίνης

Μεξικό: Ισχυρό πλήγμα στα καρτέλ ναρκωτικών
Μεξικανός στρατιώτης φρουρεί τμήμα της κατασχεμένης «πάστας οπίου»

Η αστυνομία του Μεξικού έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στα καρτέλ ναρκωτικών κατάσχοντας 3.600 λίτρα οπίου σε υγρή μορφή, το οποίο προοριζόταν για την παρασκευή ηρωίνης. Το σκουρόχρωμο υγρό είναι «πάστα οπίου», μία πρώτη ύλη που θα μπορούσε να «αποδώσει» περισσότερες από 600.000 δόσεις ηρωίνης.
Εντοπίστηκε μετά από επιδρομή αστυνομίας και στρατού σε μια αποθήκη επεξεργασίας ναρκωτικών ουσιών στην πόλη Κογιούκα ντε Καταλάν της επαρχίας Γκερέρο, στα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ενέδρα πραγματοποιήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου και οι αρχές είπαν πως καθυστέρησαν να δημοσιοποιήσουν την είδηση προκειμένου να εξακριβώσουν την ακριβή ταυτότητα του υγρού που είχαν στη κατοχή τους.
Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου ναρκωτικού που έχει κατασχεθεί ποτέ στη χώρα, πολύ παραπάνω από τα 245 κιλά πάστας οπίου που ειχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2011 στην ίδια ακριβώς περιοχή.
«Είναι η πιο σημαντική κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών στην ιστορία του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας του Μεξικού», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Μετά το Αφγανιστάν το Μεξικό είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημη αμερικανική έκθεση του 2011, σε παραγωγή οπιούχων.

Πριν από μερικές ημέρες η μεξικανική αστυνομία συνέλαβε τον 43χρονο Χάιμε Χερέρα, «βαρόνο» της μεθαμφεταμίνης, ο οποίος πιστεύεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον ηγέτη του καρτέλ της Σιναλόα και διάσημο φυγόδικο, Χοακίν Γκουσμάν, γνωστό και ως «Ελ Τσάπο», δηλαδή «ο κοντός». Η παραγωγή μεθαμφεταμίνης, ενός πολύ επικίνδυνου κι εθιστικού συνθετικού ναρκωτικού, σημειώνει ραγδαία αύξηση στο Μεξικό, όπου παρασκευάζεται με σχετικά απλά μέσα σε αποθήκες ή τροχόσπιτα και κατόπιν περνάει παράνομα στο έδαφος των ΗΠΑ.