16/3/12

Η ανοιχτή πόρτα του αχυρώνα


 Με ρόλο "επιστάτη" ήρθε στην Αθηνά ο Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας κ. Matthias Seeger , που θα μεταβεί και στην "κόκκινη" συνοριακή γραμμή του Έβρου.
Η άφιξή του συνέπεσε [;] με  μεγάλο ερωτηματικό που έθεσε στους ομολόγους του στην Ε.Ε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Hans-Peter Friedrich ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το ερώτημα για το πώς κινούμαστε, όταν μία χώρα καθίσταται αδύνατη να αντεπεξέλθει στη φύλαξη των συνόρων της, παραμένει ακόμη αναπάντητο. Όπως για παράδειγμα γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι ποτέ δυνατόν να επαναφέρει τη σωστή διαχείριση των συνόρων της…;".
Την Τετάρτη πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι "προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Θα είναι όμως αν τους επόμενους μήνες υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν". Από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner περιέγραψε τα Ελληνοτουρκικά σύνορα σαν
"μια ανοιχτή πόρτα αχυρώνα".