7/9/12

Τα "χώνει" στον Σαμαρά ο Καπερνάρος

  Σύμφωνα με το νόμο 4160/29 (άρθρο 3) ορίζεται ότι τρία από τα πέντε μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου προέρχονται από κληρονόμους της οικογένειας Μπενάκη. Σήμερα, ένα εκ των τριών μελών είναι ο Αλέξανδρος Σαμαράς (πρόεδρος του Μ.Φ.Ι. και αδελφός του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

 Στις 12/07/12, με την υπ’ αριθμ. 218/2012 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.) με 11,5 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση κτιριακών εργασιών.

 Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Κυριακούλα Μαχαίρα, το Ινστιτούτο αιτείται τη συγκεκριμένη επιχορήγηση από το 2007. Εντούτοις, την έλαβε –με εκτός ημερήσιας διάταξης απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής- είκοσι δύο (22) ημέρες μετά την ορκωμοσία του αδελφού του προέδρου του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

  Την ίδια ώρα, δεκάδες ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δίκαιου φτάνουν στα όρια των αντοχών τους εξαιτίας των περικοπών που επιτάσσει η πολιτική του μνημονίου. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

  • Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ): Από τους 350 ερευνητές έχουν μείνει 100, πολλές μονάδες υπολειτουργούν με έναν ή με κανέναν ερευνητή.
  • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): Προχωρά η εφεδρεία για το 40% του προσωπικού, ο προϋπολογισμός μειώθηκε από 19,3 εκατ. ευρώ σε 12,8 εκατ. ευρώ, οι μονάδες έχουν παραλύσει.
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος: Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 23 εκατ. ευρώ στα 12 εκατ. ευρώ, προχώρησαν εφεδρείες και συνταξιοδοτήσεις, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα καν για το λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών: Έχουν περικοπεί οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν στη μισθοδοσία και στα λειτουργικά έξοδα. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το Δημόσιο δεν καλύπτει καν φως, νερό και τηλέφωνο.

 

Δυνάμει του νόμου 4036/12 (παρ. 4, άρθρο 3) αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων ορίζεται το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,  ενώ ο ίδιος νόμος δίνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη δυνατότητα να ορίζει και άλλες αρμόδιες αρχές αξιολόγησης. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για μια αγορά που πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 180 εκατ. ευρώ και για έναν τομέα προφανώς κρισιμότατο για την ελληνική γεωργία,

 

Επειδή το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυριακάτικης εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, η οποία ασχολήθηκε δημοσιογραφικά με το θέμα της επιχορήγησης του Ινστιτούτου από την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο αξιώνει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ) από την εφημερίδα και πέντε συντάκτες της,

 

Ερωτάσθε:

 

  1. Με ποια λογική, το αίτημα επιχορήγησης του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που εκκρεμεί επί μία 5ετία, εγκρίνεται εσπευσμένα -με εκτός Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία- είκοσι δύο (22) ημέρες μετά την ορκωμοσία του αδελφού του προέδρου του Ινστιτούτου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος;
  2. Έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμοδιότητα για τη χορήγηση άδειας φυτοφαρμάκων σε άλλο νομικό πρόσωπο εκτός του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και ποιο; (Να κατατεθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις)
  3. Σε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί άλλος φορέας, ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων, πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με ποια λογική παραχωρείται η αρμοδιότητα αξιολόγησης –ενός τομέα καίριας σημασίας για την ελληνική γεωργία, αλλά και δυσθεώρητου κύκλου εργασιών- σε ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, του οποίου τη διοίκηση δεν ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά έχει παραχωρηθεί στους κληρονόμους μιας οικογένειας;
  4.  Έχει λάβει γνώση  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάθεση αγωγής ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 ευρώ) από το Ινστιτούτο εις βάρος της κυριακάτικης εφημερίδας Το ΧΩΝΙ και των συντακτών της, και ποιες πρόκειται να είναι οι ενέργειές του;