8/9/12

"Έφαγαν" την ... Νονά του Εσκομπάρ

Κολομβία: Δολοφονήθηκε η «Βασίλισσα της Κοκαΐνης»

Η «Νονά» Γκρισέλντα Μπλάνκο σε μιά πρόσφατη φωτογραφία της. Στα νιάτα της είχε... μάθει τα κόλπα του λαθρεμπόριου της κόκας στον «Βασιλιά» Πάμπλο Εσκομπάρ

      Ήταν γνωστή ως «Νονά» και «Βασίλισσα της Κοκαίνης» - η διασημότερη γυναίκα επικεφαλής καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, η λαθρέμπορος που στα νιάτα της ενέπνευσε και καθοδήγησε τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Και το τέλος της δεν μπορούσε παρά να είναι ανάλογο της διαδρομής της: δύο άγνωστοι την εκτέλεσαν ενώ έβγαινε, μέρα μεσημέρι, από το αγαπημένο της κρεοπωλείο στο Μεντεγίν. Ο λόγος για την διάσημη κολομβιανή έμπορο ναρκωτικών, τη Γκρισέλντα Μπλάνκο, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία, η 69χρονη Μπλάνκο δέχτηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι από άνδρες αγνώστων στοιχείων.
Οι αρχές της πόλης αναζητούν τα στοιχεία των δραστών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ερευνούν για τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας της 69χρονης γυναίκας, μιας από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους ναρκωτικών τις δεκαετίες 1970 και 1980. Πιθανολογείται ότι εκτελέστηκε από «σικάριος» (πληρωμένους φονιάδες) αλλης συμμορίας.

Η Μπλάνκο κατάφερε να ανοιξει νέους δρόμους για την μεταφορά των ναρκωτικών - και ειδικότερα της κοκαΐνης που παράγεται άφθονη στην χώρα - οι οποίοι οδηγούσαν από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ, ενώ είχε χαρακτηριστεί από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών ως «μία από τους πιο διαβόητες βαρόνους ναρκωτικών της δεκαετίας του 1980».

Το 1985 συνελήφθη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλάκιση για την δολοφονία τριών ατόμων και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ύστερα από 20 χρόνια, ωστόσο, στις αμερικανικές φυλακές, αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στην Κολομβία το 2004.

Το 1997, ο τότε επικεφαλής των επιχειρήσεων της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών, Μάικλ Χόρν, είχε θεωρήσει την Μπλάνκο υπεύθυνη για ως και 40 δολοφονίες στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο μια επίθεση που σημειώθηκε το 1979 σε εμπορικό κέντρο της Φλόριντα είχε γίνει κατ' εντολή της «βασίλισσας των ναρκωτικών».

Η ίδια φέρεται να ήταν εκείνη που μύησε στον κόσμο των ναρκωτικών και τον συμπατριώτη της Πάμπλο Εσκομπάρ, τον επονομαζόμενο και «Βασιλιά της Κοκαΐνης», ο οποίος «μεσουρανούσε» για χρόνια στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αποτελούσε ηγετική μορφή του καρτέλ Μεντεγίν μέχρι το 1993 οπότε και σκοτώθηκε από πυρά των κολομβιανών αστυνομικών.

Η «Νονά» απολάμβανε την φήμη της: είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε στο τέταρτο παιδί της το όνομα… Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο!