28/1/13

Ποιοί τους εξοπλίζουν?

 
Ποιοι εξοπλίζουν τους τρομοκράτες
Το RPG-7 της επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ βρέθηκε στη γιάφκα της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» στην οδό Αιγίνης 8 στην Κυψέλη. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που κρατούσε το ρουκετοβόλο τότε ήταν πιθανόν ο 42χρονος Νίκος Μαζιώτη
 
Δύο έλληνες ποινικούς αλλά και αλβανούς διακινητές εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. ως προμηθευτές του οπλικού συστήματος RPG-7 αλλά και ποσότητας εκρηκτικών που πιθανολογείται ότι έχουν βρεθεί ξανά στα χέρια ενόπλων και ειδικότερα της 5ης γενιάς «αντάρτικου πόλης». Παράλληλα ερευνάται τις τελευταίες ημέρες εξονυχιστικά αν έχουν γίνει κλοπές εκρηκτικών από ορυχεία ή μεταλλεία και τα οποία μπορεί να έφθασαν στα χέρια των ενόπλων. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη βλέπουν με έκδηλη ανησυχία – ύστερα και από τις επιθέσεις στην λεωφόρο Συγγρού και στο Mall – τον πλήρη επανεξοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων που είχαν σιγήσει περίπου για 15 μήνες και ετοιμάζονται για έναν κύκλο εντυπωσιακών επιθέσεων με ρουκέτες αλλά και με πολυβόλα όπλα. Με μεγάλο ζητούμενο μάλιστα αν οι «ασύλληπτοι δράστες θα προτιμήσουν να χτυπήσουν πολιτικό, επιχειρηματία ή άλλον στόχο. Επιπλέον επανεξετάζουν φακέλους που σχετίζονται με τον τρόπο που είχε φθάσει οπλισμός στην κατοχή μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και ο οποίος εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2010 στην οπλαποθήκη της οργάνωσης στην Κυψέλη.

Η ανάλυση τουλάχιστον δύο βίντεο από κάμερες που έχουν καταγράψει την επίθεση - πριν από δύο εβδομάδες - εναντίον των γραφείων της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού δημιουργεί στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. την εικόνα ότι οι τρεις τουλάχιστον άγνωστοι δράστες «σήκωσαν» εκτοξευτήρα ρουκετών που δεν πυροδοτήθηκε για άγνωστους λόγους.
Στη συνέχεια, ως «συμπληρωματικό» πλήγμα, οι δράστες σήκωσαν ένα Καλάσνικοφ και πιθανόν ένα περίστροφο και έριξαν μια ριπή προς τα γραφεία. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς όμοια με την επίθεση - στις 12 Ιανουαρίου 2007 - εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας».
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που κρατούσε το ρουκετοβόλο τότε ήταν πιθανόν ο 42χρονος Νίκος Μαζιώτης, τα ίχνη του οποίου έχουν εξαφανισθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, «ο Μαζιώτης αμέσως μετά το χτύπημα στην πρεσβεία είχε φύγει για χώρα της Μέσης Ανατολής». Το RPG-7 της επίθεσης στη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ μαζί με πέντε ρουκέτες κινεζικής προέλευσης, που πιθανολογείται ότι προέρχονταν από αλβανικές αποθήκες, βρέθηκαν στη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό Αιγίνης 8 στην Κυψέλη. Στον ίδιο χώρο είχαν βρεθεί Καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες αλλά και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που εκτιμάται ότι και πάλι βρίσκονται στην κατοχή των «διαδόχων» του «Επαναστατικού Αγώνα».

Τότε λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. είχε δημιουργήσει μια καλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο είχε αποκτήσει βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά ο Νίκος Μαζιώτης. Μεγάλη ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας και αμμωνιοδυναμίτιδας, όπως προέκυψε μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη τον Μάιο του 2006, είχε κλαπεί, για λογαριασμό της ένοπλης οργάνωσης, τον Ιούλιο του 2003 από το μεταλλείο βωξίτη στο Προσήλιο Φωκίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ., ως «σύνδεσμος» προκειμένου να στοχευθεί το συγκεκριμένο μεταλλείο είχαν χρησιμοποιηθεί δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου (ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο) που έκαναν εκεί πρακτική εξάσκηση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι για να αποκτήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας» τον εκτοξευτήρα ρουκετών, τις χειροβομβίδες, τα Καλάσνικοφ και άλλα όπλα είχαν μεσολαβήσει ποινικοί που είχαν μεταβεί στην Αλβανία για να μεσολαβήσουν για τη μεταφορά του οπλισμού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν σαφείς ενδείξεις ότι μέλος του συστήματος υποστήριξης με χρήματα και όπλα του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν και ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας.

Για να τεκμηριώσουν μάλιστα τη σχετική αναφορά σημείωναν ότι ο γνωστός ποινικός είχε κλέψει, στις 31 Αυγούστου 2007, από το σπίτι ενός επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης δύο οχήματα. Το πρώτο εξ αυτών χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008 στην απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο, ένα Renault Scenic, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» τα τελευταία 24ωρα πριν από τη σύλληψή τους, την άνοιξη του 2010 και με το οποίο φαίνεται ότι σχεδίαζαν αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το αυτοκίνητο αυτό είχε βρεθεί καμένο στις 26 Απριλίου, στη συμβολή των οδών Θυσσού και Ιωάννου Φωκά στη Λαμπρινή. Στο όχημα αυτό βρέθηκαν μία σφαίρα, βαριοπούλες και μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι από σειρά φακέλων ποινικών υποθέσεων είχε προκύψει ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συνεργασία με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι και άλλους αλβανούς ποινικούς, ενώ παράλληλα είχε επαφές με τρεις γνωστούς έλληνες ποινικούς από τους οποίους ο ένας θεωρείται θιασώτης του λαθρεμπορίου όπλων από την Αλβανία. Και οι τρεις αυτοί ποινικοί θεωρείται ότι διατηρούν «γέφυρες» με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι το φθινόπωρο του 2009, ύστερα από μια μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ και των αρχών ασφαλείας, είχε βρεθεί σε στάνη στα ελληνοαλβανικά σύνορα μια μεγάλη ποσότητα RPG-7, ρουκετών και χειροβομβίδων τα οποία διακινούσε κύκλωμα αλβανών λαθρεμπόρων που εμφανίζονταν ως κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ο εντοπισμός του οπλοστασίου είχε πραγματοποιηθεί έλληνα επιχειρηματίμε πληροφορίες και την αρωγή ενός επιχειρηματία από το Ναύπλιο, που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος α που υποτίθεται ότι διακινούσε λαθραία όπλα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο έλληνες ποινικούς και σε αλβανούς συνεργούς τους που φαίνεται, για άλλη μία φορά, να λειτούργησαν ως μεσάζοντες για την επανατροφοδοσία του ελληνικού αντάρτικου πόλης.

Παράλληλα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν ήδη συντάξει δικογραφία με άγνωστο περιεχόμενο για τους τροφοδότες με όπλα - πιθανόν μέσω Κρήτης - οργανώσεων όπως η «Σέχτα», η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλες. Ακόμη, δικογραφία έχει σχηματισθεί για τους μεσάζοντες οι οποίοι - μέσω χώρας του εξωτερικού - μετέφεραν τα όπλα που βρέθηκαν τον Νοέμβριο του 2011 στην Πολυτεχνειούπολη. Επιπλέον, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μαζική εξαγωγή ρουκετών, περίπου 10.000 «κομματιών» ετησίως, από το Κοσσυφοπέδιο προς την Αλβανία, ενώ θεωρείται ότι μετά την εξέγερση στη Λιβύη έχουν «εξαφανισθεί» περίπου 3.000 αντιαρματικά του στρατού του Μοαμάρ Καντάφι.


Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «δεν είμαστε βέβαιοι αν στο χτύπημα της λεωφόρου Συγγρού ήταν ο Νίκος Μαζιώτης ή κάποιοι άλλοι διάδοχοί του. Ο Μαζιώτης τον τελευταίο καιρό είχε αναπτύξει διάλογο στο Ιnternet με άλλους αντιεξουσιαστές με τους οποίους είχε έλθει σε ρήξη για ζητήματα της δίκης του "Επαναστατικού Αγώνα" που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχει όμως καιρό να δώσει το "παρών" σε αυτόν τον ηλεκτρονικό διάλογο. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι το σύστημα "επιμελητείας" του ελληνικού αντάρτικου πόλης με τη βοήθεια ποινικών έσπευσε να επανεξοπλίσει, μέσω συστήματος ποινικών, το νέο ένοπλο σχήμα. Παλαιότερα, οργανώσεις όπως η 17Ν θεωρούσαν αδιανόητο - για λόγους στεγανότητας - να συνεργασθούν με ποινικούς και έβρισκαν εκτοξευτήρες, ρουκέτες ή όπλα από εισβολές και κλοπές σε δημόσιους ή στρατιωτικούς χώρους, όπως το Πολεμικό Μουσείο και τα στρατόπεδα Συκουρίου και Ελευθερούπολης. Οι τωρινές οργανώσεις δεν έχουν καμία τέτοια αναστολή. Ωστόσο γι' αυτόν τον λόγο η 17Ν έμεινε αλώβητη για 25 χρόνια ενώ οι επόμενες οργανώσεις δεν επεβίωσαν περισσότερο από πέντε - έξι χρόνια».   
Καταζητούμενοι
Δέκα άτομα στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.
Τουλάχιστον δέκα άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις τους τελευταίους µήνες. Τρεις από αυτούς συμμετείχαν στην αιματηρή ληστεία της Πάρου το προηγούμενο καλοκαίρι - η οποία αποδίδεται σε μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» - και παραμένουν ασύλληπτοι. Σημειώνεται ότι δύο μέλη της «Συνωμοσίας» παραμένουν καταζητούμενοι. Επιπλέον, τα DNA δύο αγνώστων ατόμων έχουν βρεθεί στον οπλισμό που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην Πολυτεχνειούπολη, ο οποίος έχει επίσης συσχετισθεί με τη «Συνωμοσία». Ακόμη συνεχίζεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του, ενώ στελέχη της επισημαίνουν ότι στις οπλαποθήκες του «Επαναστατικού Αγώνα» είχε βρεθεί γενετικό υλικό ατόμων που δεν έχει ταυτοποιηθεί [το βημα].