30/1/13

Μας ζητούν και το λόγο από πάνω ...

Τοποτηρητές του ΟΗΕ για τους λαθρομετανάστες

Καλά τα λέει από το Όσλο ο Νορβηγός Mads Andenas καθηγητής της νομικής που ήρθε για επιθεώρηση στην Κατεχάκη
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα (30/01/2013) με τετραμελή αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση , η οποία πραγματοποιεί πρώτη διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, απαρτίζονταν από τον κ. Mads Andenas Επικεφαλής, τον κ. Vladimir Tochilovsky Μέλος, τον κ. Miguel de la Lama Γραμματέας και την κα. Helle Dahl Iversen , Μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναπτύσσει μία αποτελεσματική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών μεταναστών, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κεκτημένων της Ε.Ε.
Ο κ. Υπουργός παρουσίασε στην αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση τις βασικές αρχές που διέπουν το Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης και συγκεκριμένα:

  • Τη λειτουργία μίας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής,
  • Τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου,
  • Τη συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν - backlog - με τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας και τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν εντός του 2013.
Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενισχυμένη και αποτελεσματική πολιτική επιστροφών με βάση τα εθελούσια προγράμματα επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), με μέτρα επανένταξης και αναγκαστικών επιστροφών, καθώς και με την Εφαρμογή των Συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου και ότι η αλληλεγγύη των Κρατών - Μελών αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο αυτής της προσπάθειας.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε επίσης στην κατακόρυφη μείωση της εισροής παρανόμων μεταναστών - σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% - στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία της Τουρκίας στην αποτροπή μεταναστευτικών ροών, καθώς και ότι απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών της στα θαλάσσια σύνορα.