Στην συνταγματική πρόβλεψη ότι «δεν απαιτείται άδεια (της Βουλής) για τα αυτόφωρα κακουργήματα» στηρίχθηκε η σύλληψη του εγκέφαλου της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκου και βουλευτών της οργάνωσης. Αυτό ορίζει το άρθρο 62 σχετικά με την δίωξη, σύλληψη και φυλάκιση βουλευτή.
Παρά ταύτα οι συλληφθέντες καθώς και όσοι ακολουθήσουν και φέρουν την βουλευτική ιδιότητα, δεν την χάνουν παρά μόνον όταν επιβληθεί εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση και μάλιστα τελεσίδικη, όπως επιμένουν οι συνταγματολόγοι. Σε αυτή την περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως του βουλευτικού αξιώματος. Ενώ για να μην έχουν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι θα πρέπει να καταδικαστούν ποινικά και να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 55) «για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής». «Bουλευτής που στερήθηκε κάποιο από τα παραπάνω προσόντα εκπίπτει αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα», αναφέρεται.
Εν αναμονή των επόμενων ενεργειών της Χρυσής Αυγής όσον αφορά το σενάριο των παραιτήσεων βουλευτών της ώστε να προκληθούν αλλεπάλληλες επαναληπτικές εκλογές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό παρά τη νέα διάσταση που λαμβάνουν πλέον οι ραγδαίες εξελίξεις και τον αιφνιδιασμό που υπέστη η ηγεσία της ομάδας αυτής.
Όπως ορίζει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής «κάθε βoυλευτής μπoρεί oπoτεδήπoτε να παραιτηθεί από τo βoυλευτικό αξίωμα» και «η παραίτηση συντελείται με την υπoβoλή γραπτής δήλωσης στoν Πρόεδρo της Boυλής, η oπoία, σύμφωνα με τo άρθρo 60 παρ. 2 τoυ Συντάγματoς, δεν υπόκειται σε ανάκληση».
Οι παραιτήσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν στην Βουλή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις από τους πρώτους επιλαχόντες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αυτοί είναι: Στην Α’ Αθηνών, όπου εξελέγη ο κ. Μιχαλολιάκος, πρώτος επιλαχών είναι ο κ. Ι. Βουλδής, στην Β’ Αθηνών, όπου εξελέγησαν η σύζυγος του αρχηγού της Χ.Α. κυρία Ελένη Ζαρούλια, καθώς και οι κκ. Γ. Γερμενής και Ηλ. Παναγιώταρος, οι επιλαχόντες είναι οι κκ. Μ. Γιαννόγκωνας, Αθ. Κουράκος και η κυρία Ιωάννα Κερασοβίτη.
Στην Α’ Πειραιώς, όπου εξελέγη ο κ. Ν. Κουζήλος, επιλαχών είναι ο κ. Στ. Κρίκος, ενώ στην Β’ Πειραιώς τον κ. Ι. Λαγό θα κληθεί να αναπληρώσει, εφ’ όσον παραιτηθεί, ο κ. Μ. Παπαδημητρίου. Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εξελέγη ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, πρώτη επιλαχούσα είναι η κυρία Μαρία Κατάτση, στην Α’ Θεσσαλονίκης την θέση του κ. Αντ. Γρέγου καταλαμβάνει η κυρία Αικατερίνη Ελευθεριάδου και στην Β’ Θεσσαλονίκης την θέση του κ. Π. Ζησιμόπουλου η κυρία Μαρία Νικολαΐδου.
Στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας στην θέση του κ. Ν. Μίχου πρώτος επιλαχών είναι ο κ. Ευ. Μπαρμπούρης, στις Σέρρες στην θέση του κ. Αρ. Ματθαιόπουλου θα πάει ο κ.Ι. Τσώτσος, στην Μεσσηνία τον κ. Δ. Κουκούτση θα αντικαταστήσει ο κ. Ν. Κουράκος, στην Κορινθία τον κ. Ευ. Μπούκουρα ο κ. Δ. Βλαχόπουλος, στην Λάρισα τον κ. Χρ. Αλεξόπουλο ο κ. Δ. Κολτσίδας, στην Μαγνησία τον κ. Π. Ηλιόπουλο ο κ. Αρτ. Καλούτσας, στην Αχαΐα τον κ. Μ. Αρβανίτη ο κ. Αν. Νικολακόπουλος, στην Αιτωλοακαρνανία τον κ. Κ. Μπαρμπαρούση ο κ. Λ. Σταθόπουλος και στην Επικράτεια τον κ. Χρ. Παππά ο κ. Επ. Ανυφαντής.
Ωστόσο, το σενάριο που επικρατεί αναφέρεται σε διαδοχικές παραιτήσεις των επιλαχόντων μέχρις εξαντλήσεως της λίστας των υποψηφίων της Χ.Α. που έλαβαν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου 2012 στις συγκεκριμένες δεκαπέντε εκλογικές περιφέρειες της χώρας (εκτός της Επικράτειας, για την οποία δεν προβλέπεται από πουθενά επαναληπτική εκλογή), με προφανή στόχο τις συνεχόμενες επαναληπτικές εκλογές και την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής.
Ωστόσο, διατυπώνονται απόψεις από συνταγματολόγους, όπως ο κ. Ν. Αλιβιζάτος, οι οποίες επισημαίνουν ότι στην περίπτωση αυτή η Βουλή μπορεί να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο να προβλέπει ότι σε περίπτωση καταχρηστικών παραιτήσεων βουλευτών δεν θα γίνονται επαναληπτικές εκλογές, κάτι που όπως υποστηρίζεται, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας.