22/11/13

Έριχναν απόβλητα στον Βοτανικό

Τα Ντοκουμέντα
 
 
 
Μετέφεραν με τρία (3) φορτηγά αυτοκίνητα και απέρριπταν σε οικόπεδο στην περιοχή του Βοτανικού μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων
Μετά από διερεύνηση καταγγελίας και πολυήμερες έρευνες αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, εντόπισαν πρωινές ώρες της 20-11-2013, τρία (3) φορτηγά αυτοκίνητα να εισέρχονται σε οικόπεδο στην οδό Αγ. Πολυκάρπου στον Βοτανικό και να απορρίπτουν απόβλητα. Τα φορτηγά ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι τρείς (3) οδηγοί, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 40 και 46 ετών και ένας (1) ομογενής ηλικίας 33 ετών. Συνελήφθη επίσης και ένας (1) ημεδαπός ηλικίας 47 ετών, ο οποίος διαχειριζόταν τον χώρο και διέθετε το οικόπεδο για την απόθεση των αποβλήτων, έναντι συμφωνημένης αμοιβής.
Στο σημείο εκλήθη κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.).
Από την αυτοψία που διενήργησαν διαπιστώθηκε ότι, στο παραπάνω οικόπεδο είχαν αποτεθεί σε ύψος 2 έως 6 μέτρων απόβλητα, μεγάλο ποσοστό των οποίων χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα και είχαν συνδιατεθεί με αστικά απόβλητα.
Ενδεικτικά, βρέθηκαν απόβλητα μεταλλουργικά, καταστροφής ή ανακύκλωσης tonner , βαφείου υφασμάτων, πλαστικών μερών ανακυκλωμένων οχημάτων, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, φαρμακευτικά σκευάσματα κλπ.
Η συγκεκριμένη παράνομη διαχείριση των αποβλήτων προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι συλληφθέντες μετέφεραν και απέρριπταν τα απόβλητα το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο σε καθημερινή βάση, με το οικονομικό όφελος να υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Επίσης εξακριβώθηκε ότι τα απόβλητα που μετέφερε ένα από τα φορτηγά, προέρχονταν από εταιρεία που εδρεύει στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ο 58χρονος ημεδαπός διευθυντής της οποίας συνελήφθη.