22/11/13

Έφτιαχναν πλαστά

 
Συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχθές (20.11.2013) το πρωί, δύο ημεδαποί, ένας 48χρονος υπεύθυνος λειτουργίας και μία 42χρονη υπάλληλος επιχείρησης παροχής υπηρεσιών φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά από Οργανισμό, που έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση και προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συναφών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια ελέγχου στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που εδρεύει στην περιοχή του Πειραιά, εντοπίστηκε υλικό προς διάθεση, σε ηλεκτρονική αλλά και έντυπη μορφή (ψηφιακά και φωτοτυπημένα βιβλία), το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τριάντα ένα (31) φωτοτυπημένα βιβλία (19 διαφορετικών τίτλων), τα οποία είχαν αναπαραχθεί παράνομα και τρεις (3) σκληροί δίσκοι (1 εξωτερικός και 2 εσωτερικοί), οι οποίοι περιείχαν πάνω από 300 διαφορετικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή.

Πέραν της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, προκύπτει και σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, το ύψος της οποίας εξετάζεται, καθώς λόγω του διαφορετικού τιμήματος αντιγράφων & αυθεντικών προϊόντων, επέρχεται δραστική μείωση του αποδιδόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.