4/1/14

Ψάχνουν τον «νέο Άκη»

Μίζες παντού

Ψάχνουν τον «νέο Άκη»
Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Ο δρόμος για έναν πρώην υπουργό καθώς και δυο ακόμη πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις υποθέσεις των «χρυσών μιζών», έχει ανοίξει μετά την πολυήμερη απολογία του πρώην αναπληρωτή γ.γ., κ. Αντώνη Κάντα.
Μπορεί οι δικαστικές Αρχές να κρατούν χαμηλούς τόνους σε ό, τι αφορά την αξιοποίηση των πληροφοριών που συνεισέφερε στους ειδικούς ανακριτές ο προφυλακισμένος Κάντας, επισημαίνοντας -ορθά- ότι η απολογία ενός κατηγορούμενου δεν μπορεί (από μόνη της) να αποτελέσει αντικειμενικό κριτήριο για το πόσοι και ποιοι συμμετείχαν στο όργιο της μίζας, ωστόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματοποιούν έρευνες εξπρές οι οποίες βάζουν στο κάδρο σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα.
Τα ακίνητα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει ένας πρώην υπουργός αλλά και επιτελικά στελέχη που τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά μετά την αποχώρηση του Άκη Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα επί Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για τους κ.κ. Σπύρο Τραυλό, πρώην γενικό διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γιώργο Κολίρη, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται αφορούν την περιουσιακή κατάσταση αλλά και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα το ΣΔΟΕ έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να εντοπίσει ίχνη «μαύρου χρήματος» ή προσπάθειες ξεπλύματος του.
Εδώ και αρκετό καιρό όμως στα δελτία των Αρχών «φιλοξενείται» μια πληροφορία η οποία εμπλέκει πρώην σημαίνον πολιτικό πρόσωπο σε «επενδύσεις» ακινήτων-μαμούθ.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται και ο σχετικός έλεγχος με την ανάλογη διοικητική αρωγή ευρωπαϊκών χωρών, καθώς σε περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί με «μαύρο χρήμα» προερχόμενο από τις μίζες των εξοπλιστικών.
Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία θα πραγματοποιηθεί κάτω από πλήρη μυστικότητα αφορά πρώην υπουργό ο οποίος χειρίστηκε… περίεργα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία, όμως, δεν κατονόμασε ο Κάντας.
Η «χρυσή πληροφορία» έφτασε στις αρμόδιες Αρχές πριν από περίπου δύο μήνες και πρόσφατα καταγράφηκε και επίσημα. Αφορά καταγγελία η οποία έχει να κάνει με την δυσεξήγητη απόκτηση πολυτελών ακινήτων σε ευρωπαϊκή πόλη. Μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών Αρχών αναμένεται να υπάρξει η απαραίτητη διοικητική συνεργασία προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Στόχος είναι να εντοπισθεί ο τρόπος απόκτησης των ακινήτων και φυσικά η ιδιοκτησιακή τους κατάσταση.
Σε ό, τι αφορά τους δυο πρώην ισχυρούς άνδρες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ.κ. Τραυλό και Κολίρη στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του ereportaz.gr καταδεικνύουν ότι έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η έρευνα πραγματοποιείται από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, με την εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Τραυλού να δόθηκε στις 8-10-2012 ενώ για τον κ. Κολίρη στις 12-12-2012.
__________new_blur
Σημειώνεται ότι ο πρώτος κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο των υποβρυχίων από το Σεπτέμβριο του 2011 όπως και ο κ. Κάντας, ενώ ο δεύτερος για την υπόθεση του ηλεκτρονικού πολέμου.
Η συνεργασία με τις Αρχές και οι ανοικτές δικογραφίες
Από την άλλη πλευρά, οι διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τις εισαγγελικές Αρχές για τα πυροβόλα όπλα PzH 2000 και την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER καθώς και η σύλληψη του επιχειρηματία Δημήτρη Παπαχρήστου (εκπροσώπου της KMW) ήταν απλά οι πρώτες κινήσεις από μέρους των δικαστικών Αρχών.
Οι συγκεκριμένες δικογραφίες δουλεύονταν εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές Αρχές εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα οι δύο επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος διενεργούσαν ποινική προκαταρκτική από το Νοέμβριο του 2012.
Η υπόθεση αφορά την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού, για την οποία υπεγράφη στις 5 Ιουλίου 2001 (επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), η υπ” αριθ. 017A/2001 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW), έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 ευρώ.
Από τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο προέκυψε ότι στο πλαίσιο της σύμβασης, έλαβαν χώρα παράνομες πληρωμές όχι μόνο στον τότε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕ, Αντώνιο Κάντα, αλλά και σε άλλους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από διευθυντικά στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας KMW, με τη μεσολάβηση του κ. Παπαχρήστου.
Εντοπίστηκαν παράνομες πληρωμές ύψους εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου επιχειρηματία, της off shore εταιρίας του OXYLOS CONSULTANTS και κρατικών αξιωματούχων που υπηρετούσαν την κρίσιμη περίοδο σε κομβικά πόστα για την λήψη αποφάσεων σε σχέση με την συγκεκριμένη εξοπλιστική προμήθεια, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από την απολογία Κάντα.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με την υπόθεση με την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000 επί Άκη σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρίας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ. Στην έρευνα αυτή εμπλέκεται ο μεσάζων Πάνος Ευσταθίου ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Για τις υπόλοιπες (περισσότερες από 10) υποθέσεις οι δικαστικές Αρχές επισημαίνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε μια περίπτωση -εκείνη των Leopard 2- διενεργείται ήδη έρευνα με τους εισαγγελείς να ψάχνουν μίζα η οποία αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.