31/3/14

Εδάρη μέχρι θανάτου!

Ο Αλβανός νεκρός στο κελί του
 
Ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, 42 χρόνων, νεκρός και αυτός, στο σημείωμα που παρέδωσε στο θύμα του, τον υπαρχιφύλακα Γεώργιο Τσιρώνη, 46 ετών και πατέρα δύο παιδιών, λίγο προτού τον δολοφονήσει, προαναγγέλλει την αποτρόπαια πράξη του: «Συνεχίζετε να με κρατάτε» γράφει. «Αναγκαστικά πρέπει κι εγώ να πάρω μια ζωή».  Ερωτηματικά, ωστόσο, προκύπτουν από την έκθεση των ιατροδικαστών οι οποίοι εκτιμούν ότι... εδάρη μέχρι θανάτου. Ο φάκελός του  δείχνει πως επρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος από νέος γλιστράει βήμα-βήμα στην παρανομία, που άρχισε από την είσοδό του στη χώρα μας.

Το σημείωμα του Ιλία Καρέλι που έχει επάνω τις κηλίδες από το αίμα του υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη σοκάρει, αφού φέρει ημερομηνία την 25η Μαρτίου, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο σωφρονιστικός υπάλληλος. Συγχρόνως ενδεικτικός είναι και ο φάκελος του νεκρού πλέον κρατουμένου.

Το περιεχόμενο του σημειώματος που παρέδωσε στο θύμα του ο Καρέλι προτού τον δολοφονήσει είναι ανορθόγραφο και γραμμένο υπό το κράτος μεγάλης φόρτισης. Διαμαρτύρεται γιατί δεν τον αποφυλακίζουν παρότι δεν σκότωσε και καταλήγει με την ερώτηση: «ΓΙΑΤΗ ΜΟΥ ΠΙΡΑΤΕ ΟΛΙ ΤΙΝ ΖΩΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΗ... ΓΙΑΤΗ... ΓΙΑΤΗ». 

Συγκεκριμένα στο σημείωμα γράφει:

«Προς την Υπηρεσία Φυλακών του Μαλανδρίνου.

Με κρατάτε εδώ μέσα στη φυλακή τσάμπα τόσο καιρό, τόσα πολλά χρόνια, μόνο για κλοπές, χωρίς να έχω σκοτώσει κάποιον, γιατί;

Γιατί δεν μου αφήσατε να πάω στο σπίτι μου να βρω ζωντανή τη μάνα μου, γιατί; Γιατί δεν μου αφήσατε να έφκιανα και εγώ μια οικογένεια, γιατί;

Είμαι μέσα από το 1997 και δεν χορτάσατε με τα τόσα χρόνια από τη ζωή μου;

Μέχρι τώρα έχω βγάλει τα ισόβια και 4 χρόνια με εργασία. Με το λάθος που έχω κάνει δεν μου αξίζανε τόσα πολλά χρόνια και ακόμα συνεχίζετε να με κρατάτε, γιατί; Γιατί τώρα αναγκαστικά πρέπει να πάρω και εγώ μια ζωή από εσάς...

Γιατί μου το πήρατε όλη την ζωή μου, γιατί, γιατί... γιατί;».
(25.3.2014)

«Πλούσιο» ποινικό μητρώο
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το ενημερωτικό σημείωμα που παρέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Καρέλι. Το επώνυμο του κρατουμένου είναι Kareli ή Gareli Ilia και το όνομα του πατέρα του Vasile, ενώ το όνομα της εκλιπούσης πλέον μητέρας του ήταν Marie Mugaj. Γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας το 1972, ήταν άνεργος και είχε στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Εκρατείτο ως πρόσφατα στις φυλακές Μαλανδρίνου. Και από εδώ αρχίζει το ποινικό μητρώο του.

Οπως καταγράφεται, με τρεις αποφάσεις (9, 10, 11/31.1.2014) του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ευβοίας, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων και 9 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ αλλά και απέλαση μετά την έκτιση της ποινής του και απαγόρευση επανεισόδου του στη χώρα μας επ' αόριστον. Τα αδικήματα ήταν: απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απλή σωματική βλάβη, απόπειρα κλοπής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα... Είχε προφυλακιστεί στις 4.3.2007, η έναρξη της ποινής του έγινε την 1η Απριλίου 2008 και η λήξη της καταγράφεται το 2019!

Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 υπέβαλε δικαιολογητικά για την υπό όρους απόλυσή του, αλλά απορρίφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμφισσας (92/19.3.2014).

Η δεύτερη απόφαση, που αφορούσε τη δεύτερη ποινή που εξέτιε, επιδικάστηκε από το Β' Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας (αριθμ. 1133/27.5.2013). Η ποινή ήταν κάθειρξη 8 χρόνων και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Του επιβλήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών (ηρωίνης) και η έναρξή της έγινε την 1.3.2014. Ηταν επίσης κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βαριά σωματική βλάβη και παράνομη κατοχή όπλου και εξέτιε προφυλάκιση με παραγγελία του εισαγγελέα Αμφισσας.

Στις παρατηρήσεις του υπηρεσιακού παράγοντα επισημαίνεται πως απορρίπτονταν όλες οι αιτήσεις του, ενώ αίτημά του, τρίτο κατά σειρά, για χορήγηση άδειας δεν εισήχθη στο Συμβούλιο. Η διαγωγή του χαρακτηρίζεται «κακή» και εκείνος  «άκρως επικίνδυνος».

«Εφτασε υποβασταζόμενος»
Με βάση αυτόν τον χαρακτηρισμό ο Ιλία Καρέλι, μετά την αποτρόπαια δολοφονία του υπαρχιφύλακα Τσιρώνη, δεν οδηγήθηκε ποτέ πίσω στο κελί του, στο Μαλανδρίνο. Το πρωί της Πέμπτης, στις 11.30 π.μ. περίπου, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών δέχθηκαν κλήση από τους προϊσταμένους τους ότι μεταφέρεται στις φυλακές ο κρατούμενος Καρέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από κινητοποίηση και υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε διάτημα τριών ωρών μετέτρεψαν ένα κελί σε πρωτοεισερχομένων κρατουμένων, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Κανονισμού, και δέχθηκαν γύρω στις 15.45 τον κρατούμενο.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων της Φυλακής κ. Χάρης Κονσελίδης στη Νιγρίτα, ο κρατούμενος έφτασε υποβασταζόμενος. Αρνήθηκε να δεχθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις 20.30 μπήκε στο κελί του. Εμφανιζόταν μέσα από την κάμερα ανήσυχος, σηκώθηκε δύο φορές, έβγαλε τα ρούχα του και ξάπλωσε. Φαίνεται ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί διότι στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ο υπάλληλος που παρακολουθούσε το μόνιτορ κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και γι' αυτό επικοινώνησε με συναδέλφους του. Μπήκαν στο κελί και κατάλαβαν ότι ήταν νεκρός. Επειτα από ένα τέταρτο διαπιστώθηκε ο θάνατός του και επισήμως.

Σύμφωνα με την έκθεση των ιατροδικαστών της Θεσσαλονίκης, αιτία του θανάτου του ήταν πολλαπλά χτυπήματα, ενώ φαίνεται ότι το κρίσιμο πλήγμα επέφερε κάταγμα στο στέρνο. «Ο θάνατος επήλθε από αρρυθμογόνο μηχανισμό που προκάλεσαν τα πολλαπλά χτυπήματα στο στέρνο του από σπειρωτή ράβδο (κλομπ)» αναφέρεται σαφώς σε αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιατροδικαστές εντόπισαν ακόμα και ίχνη βασανισμού.

Τα όσα διαδραματίστηκαν είτε στο Μαλανδρίνο είτε σε αστυνομικό κατάστημα την 25η Μαρτίου, ημέρα της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που φτάνουν στα χέρια των υπευθύνων. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι από το Μαλανδρίνο έλεγαν ότι έφυγε από την Τρίτη το απόγευμα... Από το αστυνομικό τμήμα Ιτέας όπου εκρατείτο αναφέρουν ότι ο αστυνομικός που τον παρέλαβε διαπίστωσε ότι ο κρατούμενος είχε πολλαπλά χτυπήματα. Οπως είπε στους ανωτέρους του, δεν παραπονέθηκε για πόνους αλλά εμφανιζόταν φοβισμένος. Κατά τις ίδιες πηγές η μεταφορά του στη Νιγρίτα έγινε με τζιπ της αστυνομίας και με τη συνοδεία αξιωματικού.

Σχετικά με τους δράστες που επέφεραν χτυπήματα στον Ιλία Καρέλι διενεργείται πειθαρχική έρευνα με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επισήμαιναν  ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης» στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ούτε το θεωρούμε δικαίωση λόγω της δολοφονίας του συναδέλφου μας»
 ανέφεραν  σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι φοβούνται τώρα βεντέτα στις φυλακές. «Εμείς ξέρουμε ποιους φιλοξενούν οι φυλακές» προσέθεταν,«αλλά αυτούς πρέπει να τους δικάσουν τα δικαστήρια και κανένας άλλος»...