13/3/14

Τα 'βαλαν με τις αλεπούδες στο Μονοδέντρι

Τα Ντοκουμέντα
 
Επτά νεκρά ζώα, από δηλητηριασμένα δολώματα βρέθηκαν στην περιοχή του Μονοδενδρίου, κοντά στον οικισμό.
Στην ίδια περιοχή είχαν και πάλι εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα κατά το παρελθόν. Ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών από φόλες ζώων περιλαμβάνει πέντε αλεπούδες και τρία σκυλιά, ενώ δεν είναι γνωστό και πόσα άλλα ζώα μπορεί να έχουν θανατωθεί την ίδια περίοδο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πτώμα της μίας αλεπούς είχε φαγωθεί από άλλο ζώο όποτε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα νεκρά ζώα.
Το περιστατικό έγινε γνωστό στους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου κατά την διάρκεια της περιπολίας τους στην περιοχή όταν ενημερώθηκαν από κατοίκους για τα συγκεκριμένα κρούσματα.
Αμέσως εντόπισαν αρχικά τις αλεπούδες και στην συνέχεια βρέθηκε ένα από τα νεκρά σκυλιά σε κάδο απορριμμάτων εντός του χωριού. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα η Δασική Υπηρεσία, η Κτηνιατρική Υπηρεσία, η Θηροφυλακή και το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων.
Τα πτώματα περισυλλέγησαν από την Θηροφυλακή σε συνεργασία με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης ενώ προανάκριση για τον εντοπισμό των υπευθύνων διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Επίσης αποτελεί μια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ενώ δημιουργεί προβλήματα και στη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Εδικά, όσον αφορά την άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση τους στην Ελλάδα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών ζώων ήταν και ένας σκύλος επισκέπτη της περιοχής του Μονοδενδρίου, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, πλήττοντας έτσι το τουριστικό προφίλ της περιοχής.
Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο πολλά ζώα πέφτουν θύματα αυτής της εγκληματικής πρακτικής. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου που απειλεί το σύνολο της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Για το σκοπό αυτό έχει ήδη διοργανώσει δύο μικρές τοπικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους και κατοίκους της περιοχής, τόσο στη περιοχή του Ζαγορίου όσο και σε αυτή των Γρεβενών, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει και διανείμει εξειδικευμένο έντυπο ενάντια στη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, στο οποίο αναφέρονται οι καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης του στο φυσικό περιβάλλον και δίνονται και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει για τη διάσωση σκύλων που έχουν φάει δηλητηριασμένα δολώματα.
Επιπρόσθετα, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχοντας στο έργο LIFE+ Nature με τίτλο: «Διαχειριστικές δράσεις για την βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στη Β. Πίνδο» (LIFE ARCPIN - LIFE12 NAT/GR/000784) θα υλοποιήσει άμεσα δράσεις σχετικές με την καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μεταξύ των οποίων είναι και η προμήθεια και εκπαίδευση εξειδικευμένων σκύλων από το εξωτερικό για τη «Λειτουργία Μονάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων».
Τέλος, ο Φορέας Διαχείρισης έχει υπογράψει σχετικό Συμφωνητικό Συνεργασίας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, με το οποίο έγινε μέλος του Δικτύου Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηρίων στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει από κοινού με τα άλλα μέλη του Δικτύου το μεγάλο και πολύπλοκο αυτό ζήτημα.
Για την εξάλειψη, όμως, των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαιτείται κυρίως η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία όλων ώστε να περιοριστούν και να αποφευχθούν τέτοιες λανθασμένες και ακραίες πρακτικές που απειλούν όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο.