6/5/14

Αιχμές Δένδια για αστυνομία επί Παυλόπουλου

Γιατί οι άνθρωποι εξεγείρονται;

 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε χθες 5 Μαΐου 2014, ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο: «Why People Riot? Causes, Realities, Ways Forward - Γιατί οι άνθρωποι εξεγείρονται; Αίτια, Πραγματικότητες, Τρόποι Διαχείρισης» που διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton.
Κεντρικός στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας είναι να δώσει την ευκαιρία σε 20 στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τη Μεγάλη Βρετανία, που εμπλέκονται με διάφορους τρόπους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την πρόληψη και διαχείριση βίαιων εκδηλώσεων, να επισκεφθούν την Ελλάδα ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες, εξειδικευμένες γνώσεις και καλές πρακτικές με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συμμετέχουν επίσης στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ανάληψη τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στη δημιουργία άρτια καταρτισμένων στελεχών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα του σεμιναρίου μέσα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη θέση του Πολιτικού Προϊσταμένου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δένδιας: «Μπορώ να σας βοηθήσω απαντώντας μερικώς στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του εκπαιδευτικού σας προγράμματος. Δεν γνωρίζω γιατί οι άνθρωποι εξεγείρονται και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο αρμόδιοι από εμένα για να αναπτύξουν τις αιτίες. Μπορώ, ωστόσο, να καταθέσω ένα μέρος της προσωπικής μου εμπειρίας και να θέσω ορισμένες προτάσεις βασιζόμενος στην ελληνική πραγματικότητα».
Ο κ. Δένδιας, κατά την ομιλία του, παρουσίασε εν συντομία την κατάσταση που επικρατούσε στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην περιοχή της Αττικής, στην οποία διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνοντας ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα τόσο στον τομέα της εγκληματικότητας, όσο και της παράνομης μετανάστευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στις αιτίες που όξυναν τα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας μέχρι το 2012, ο κ. Δένδιας είπε ότι μπορεί κανείς να συζητάει επί ώρες, αναζητώντας τις αιτίες αρκετά χρόνια πίσω, στην επταετία 1967-1974, όπου η Ελλάδα βίωσε τη δικτατορία. «Έχω την αίσθηση» ανέφερε ο κ. Δένδιας «και δεν ομιλώ ως επιστήμονας, ότι αυτό το γεγονός δημιούργησε μία ενοχή στις Αρχές Ασφάλειας της Ελλάδας». Όπως πρόσθεσε, «το αδιαμφισβήτητο σύμπτωμα ήταν ένα όλα αυτά τα χρόνια: Η παραίτηση του κράτους από το συνταγματικό του καθήκον της διατήρησης της ευνομίας. Αλλά και η πολυετής διατήρηση της ανομίας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εύκολο να το ξεριζώσει κάποιος όσο καλή θέληση και εάν διαθέτει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένη περιοχή του Κέντρου της πρωτεύουσας, στα Εξάρχεια».
Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα εκτεταμένα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, που κλήθηκε να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τότε δεν είχε καν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, καθώς και στον εμπρησμό της Μαρφίν, ακριβώς σαν σήμερα τον Μάιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα στην απώλεια τεσσάρων ανθρώπινων ζωών. Εστιάζοντας στις υλικές καταστροφές που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «όταν αναφερόμαστε στο θέμα της διατάραξης της δημόσιας τάξης οφείλουμε να αναζητούμε τις συνέπειες που έχει εκτός από την καθημερινότητα του πολίτη και στον παραγωγικό και κατ΄ επέκταση τον οικονομικό ιστό μίας χώρας». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Υπουργός στο φαινόμενο των «αγανακτισμένων» και στην σύμπλευση ακραίων στοιχείων στην ίδια πλατεία με στόχο το Κοινοβούλιο, όπως επίσης στην άμεση αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στην πρόκληση που συνιστούσε για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας επισήμανε την πολύ μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων, όσον αφορά το θέμα των διαδηλώσεων και της αποτροπής καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών δεν θυμάμαι κάποια πραγματικά βίαιη εκδήλωση διαμαρτυρίας», ενώ υπενθύμισε ότι τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν και μεταδίδονταν από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. δεν έχουν καμία σχέση πλέον με την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Όπως επίσης τόνισε ο κ. Υπουργός, προτεραιότητα έχει σε κάθε περίπτωση η τήρηση της νομιμότητας, η οποία έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Ιούνιο του 2012, ενώ διαχώρισε το απολύτως σεβαστό δικαίωμα στη διαμαρτυρία από τις καταστροφές κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων.