10/6/14

Πολύ κουβέντα στο Ζάπειο

 Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL)
 
 
 
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σεμινάριο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) με θέμα «Δίκτυα που ασχολούνται με τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών», κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 4 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Συμμετείχαν πενήντα τέσσερα (54) υψηλόβαθμα στελέχη Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, Οργανισμών και Αστυνομικών Ακαδημιών, εκ των οποίων (17) ως εκπαιδευτές και (37) ως εκπαιδευόμενοι, ενώ το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Αναλυτικά , συμμετείχαν εκπρόσωποι:
  • από 16 Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία.
  • από την Ελβετία και την Γεωργία, σε μία από τις πρώτες συμμετοχές των χωρών αυτών σε δράση της CEPOL.
  • από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (EUROPOL), την EUROJUST, την FRONTEX και από το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM).
  • από το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή.
  • από το Πάντειο Πανεπιστήμιο η Διευθύντρια του Κλάδου Εγκληματολογίας και του ομότιτλου Μεταπτυχιακού Ακαδημαϊκού Προγράμματος, Καθηγήτρια Δρ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου.
Επίσης, στις εργασίες του σεμιναρίου συμμετείχε, ο Οδηγός Πολιτικής της Ε.Ε. για την Παράνομη Μετανάστευση, κ. Giovanni Santoro.
Κατά έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου, παρέστησαν από τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Επιθεωρητής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, εστίασε στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, οι οποίες την καθιστούν πρώτο προορισμό μεταναστών, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα μείζον ζήτημα, με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και παραβατικές προεκτάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σεμιναρίου, θέματα για τα οποία το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον μπορεί, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρει ως καταλύτης στην ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών, με παράλληλη ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας.
Επίσης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής παρέστη ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, Διευθυντής της οικείας Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εστιάζοντας στη δράση, καθώς και στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.
Κλείνοντας, ο κ. Κοντογιάννης ανέφερε ότι η Αστυνομική Ακαδημία, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας και άριστης συνεργασίας με τη CEPOL, αλλά και με άλλες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες και Οργανισμούς, όπως EUROPOL και FRONTEX, φιλοξενεί φέτος το εν λόγω σεμινάριο, με το οποίο στοχεύει:
  • στην ενίσχυση των δικτύων συνεργασίας των αρχών επιβολής του Νόμου, στον τομέα διαχείρισης των ροών παράνομης μετανάστευσης,
  • στην παροχή γνώσης και μεταφορά τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και την πολυπλοκότητα των δράσεων των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων διακίνησης λαθρομεταναστών,
  • στην κατανόηση από όλους, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των ροών μετανάστευσης και την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, ειδικότερα σε ότι αφορά, στην εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης των μεταναστών από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, καθώς και
  • στην γνώση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά και στην κατά το δυνατόν ενιαία εφαρμογή της.
Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιελάμβανε ζητήματα κομβικής σημασίας για το φαινόμενο της Παράνομης Μετανάστευσης, όπως:
  • γενική παρουσίαση της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο EMPACT (Ευρωπαϊκή Πολυκλαδική Πλατφόρμα κατά των Εγκληματικών Απειλών),
  • κοινές Ομάδες Έρευνας (Νομικές πτυχές, μελέτες περιπτώσεων),
  • τρόποι διαχείρισης των μεταναστών κατόπιν της αφίξεώς τους στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης / στεριάς.
To κλείσιμο των εργασιών του Σεμιναρίου, πραγματοποίησε ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο οποίος επέδωσε τα πιστοποιητικά συμμετοχής και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, (εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές), καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας για την άριστη οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή της εν λόγω δράσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο Σεμινάριο αποτέλεσε αφορμή για τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, εκπροσώπων από μεγάλο εύρος Υπηρεσιών και Οργανισμών, γεγονός που ανέδειξε όλες τις διαστάσεις του φαινομένου και προσέδωσε μία ολιστική και πλήρη εικόνα.
Η άψογη διοργάνωση και υλοποίηση του Σεμιναρίου από το Τμήμα CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας είχε ως αποτέλεσμα την ευμενέστατη αξιολόγηση του σεμιναρίου από την πλευρά των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, και μέσω της διαδικτυακής ανώνυμης αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην Πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL, το Σεμινάριο έλαβε ποσοστό γενικής ικανοποίησης 100%, τοποθετώντας το στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των διοργανώσεων της CEPOL έως τώρα για το 2014. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν μεταξύ άλλων το πολυσχιδές περιεχόμενο των παρουσιάσεων, την εξαιρετικής ποιότητας διοργάνωση και το εκτενέστατο εύρος προσεγγίσεων μέσω των θεμάτων που παρουσιάστηκαν.