29/8/14

Το άγνωστο «παιχνίδι χρόνου» με τον ληστή του Διστόμου

 

Το άγνωστο «παιχνίδι χρόνου» με τον ληστή του Διστόμου
Λιμενικοί  ελέγχουν την παραλία Ποταμοί, από την οποία οι τρεις ληστές διέφυγαν με φουσκωτό
 
Ενα «παιχνίδι χρόνου» λίγων ημερών και μια μικρή καθυστέρηση σε μια έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του 2007 επέτρεψαν στον 44χρονο ποινικό Σπύρο Χριστοδούλουνα έχει τα τελευταία χρόνια ελευθερία δράσης, να προσκολληθεί στον συνομήλικό του αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη και να ενταχθεί στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2007 αποκαλύπτουν ταυτόχρονα την αλλόκοτη - αστάθμητη συμπεριφορά του συνεργού του Μαζιώτη ο οποίος τότε δημιούργησε πρωτοφανές επεισόδιο στο Ναύπλιο. 

Ανέβηκε ξαφνικά στις 4 το πρωί στην ταράτσα του σπιτιού όπου έμενε έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο της φίλης του, πιθανόν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, και απειλούσε να πυροβολήσει τους αστυνομικούς που έφθασαν επί τόπου. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ασχοληθεί με τη δράση του Χριστοδούλου στην περιοχή της Αργολίδας είχαν ενημερώσει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα ότι ήταν αυτός που συνεργαζόταν με τον Νίκο Μαζιώτη την τελευταία διετία σε ληστείες, χωρίς ωστόσο τότε να εισακουσθούν.
Μπαράζ ληστειών
Την περίοδο 2006-2007 λοιπόν ο Χριστοδούλου - γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια και στο Γαλάτσι - ζούσε στην όμορφη πόλη της Αργολίδας, στο σπίτι μιας φίλης του. Εκείνο το διάστημα είχε κατορθώσει να μην έχει άλλη δικαστική εκκρεμότητα έπειτα από διώξεις για ανθρωποκτονία και ληστείες και κυκλοφορούσε ελεύθερος. Το καλοκαίρι του 2007 ωστόσο άρχισε ένα μπαράζ ληστειών στη Αργολίδα. 

Στις 6 Ιουλίου 2007 σημειώθηκε ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Ναύπλιο με λεία 70.000 ευρώ. Ακολούθησε στις 13 Αυγούστου 2007 άλλη ληστεία με λεία 450.000 ευρώ στο Αργος. Στην  πρώτη φάση της έρευνας αυτές οι δύο ληστείες είχαν μείνει ανεξιχνίαστες, παρότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι συμμετείχε ο Χριστοδούλου, που ήταν ογκώδης, με σμιχτά φρύδια και είχε την ιδιοτυπία να ανοίγει διάλογο με τους πελάτες ή τους υπαλλήλους λέγοντας ότι κλέβουν «μόνο το ταμείο της τράπεζας, ότι δεν παίρνουν χρήματα πελατών» κ.τ.λ. 

Τότε όμως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο τεκμηρίωσης της εμπλοκής του. Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι  οι σωματότυποι και ο τρόπος δράσης των τριών ληστών ήταν κοινοί στις δύο ληστείες.
Επτά ημέρες μετά τη ληστεία στο Αργος, στις 20 Αυγούστου 2007, σημειώνεται το προαναφερθέν επεισόδιο στο σπίτι του Χριστοδούλου στο Ναύπλιο με την όμηρό του και τους έντρομους αστυνομικούς που έσπευσαν επί τόπου να προσπαθούν να αποφύγουν το «αμόκ» του ποινικού. 

Οταν ο Σπύρος Χριστοδούλου «ηρέμησε», έγινε επιδρομή των αστυνομικών στο σπίτι, με τον ποινικό να πετάει το όπλο του και να προσπαθεί άρον άρον να σπάσει τα κινητά που κατείχε για να μη γίνει σχετικός έλεγχος από αστυνομικούς. 

Ο Χριστοδούλου κλείνεται στις φυλακές με κατηγορίες για οπλοχρησία, πλαστογραφία - είχε παραποιημένα προσωπικά έγγραφα - και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος μερικούς μήνες αργότερα. Λίγες ημέρες ωστόσο μετά την απελευθέρωση και την εξαφάνισή του έφθασαν έγγραφα από την Αθήνα και υπήρξαν νέα στοιχεία στην Αργολίδα που τεκμηρίωναν την εμπλοκή του στις ληστείες του Ναυπλίου και του Αργους. 

Ο Χριστοδούλου όμως ήταν πια «άφαντος» και από τότε δεν έχει εντοπισθεί. Συνέχισε την περίοδο 2008-2011 με ληστείες στο Πόρτο Χέλι, στο Κρανίδι, στην Αιδηψό (η ληστεία αυτή έγινε τον Απρίλιο του 2011 με λεία 450.000 ευρώ, όπου και εντοπίστηκε αποτύπωμά του) και πιθανόν στη Χαλκίδα, αλλά και σε τράπεζες της Αθήνας, με λεία που ίσως ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ!
Η «επιχειρησιακή ένωση»
Στις δύο ληστείες στο Ναύπλιο και στο Αργος το καλοκαίρι του 2007 διαπιστώθηκε ότι βασικός συνεργός του ήταν ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, που προκύπτει τώρα ότι ήταν και ο βασικός συνεργός του στην ομάδα Μαζιώτη και στην πρόσφατη κινηματογραφική ληστεία στο Δίστομο. Ο 34χρονος είχε κατηγορηθεί τη δεκαετία του 2003 για υπόθεση ναρκωτικών. 

Τον Μάρτιο του 2006 ο Δραβίλας  είχε παραβιάσει οκταήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου εκρατείτο και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ήταν ο συνδιοργανωτής (χρησιμοποιώντας και δύο 19χρονες φίλες του) και επέβαινε σε ελικόπτερο της πρώτης απόδρασης από τον Κορυδαλλό του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι.  Ο 34χρονος θεωρείται στενός συνεργάτης δύο νονών των δυτικών προαστίων που είχαν βοηθήσει στη φυγή του Παλαιοκώστα.  

Μαζί με έναν από αυτούς τους νονούς στην περιοχή του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου κ.α. ενώθηκαν με τον Σπύρο Χριστοδούλου στις ληστείες στο Αργος και στο Ναύπλιο. Αυτή όμως η συμμορία δεν συνέχισε τη δράση της γιατί ο Χριστοδούλου συνελήφθη για το επεισόδιο στο Ναύπλιο, ο Δραβίλας, τον Αύγουστο του 2008, στο Αγρίνιο, όπου είχε πάει για να συναντήσει μια φίλη του, και ο άλλος μεγαλοποινικός την ίδια εποχή οδηγήθηκε στη φυλακή για παλαιότερη εμπλοκή του σε εκβιάσεις.
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπόρεσαν έως σήμερα να διερευνήσουν ποιοι συμμετείχαν την περίοδο 2008-2011 στις ληστείες που έκανε ο Χριστοδούλου σε Αργολίδα και Κεντρική Ελλάδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και με νέα ανάλυση του βίντεο από τις τράπεζες, θεωρούν πιθανόν ότι σε κάποιες από αυτές  τις ληστείες συμμετείχε και ο 35χρονος ποινικός Γιώργος Πετρακάκος, πρώην συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα ο οποίος «ενώθηκε»  μαζί με τον Χριστοδούλου την τελευταία διετία με την οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη, προχωρώντας από τον Μάιο του 2012 σε μπαράζ νέων ληστειών στη Νεμέα, στις Σπέτσες, στο Βελεστίνο, στη Σαρωνίδα κ.α. Εξετάζεται ακόμη ο ρόλος δύο μεσαζόντων από την ορεινή Κορινθία αλλά και την περιοχή της Αργολίδας που εξόπλιζαν τη συμμορία Χριστοδούλου με όπλα, ενώ ερευνώνται κρησφύγετα που είχαν στην περιοχή Ξυλοκάστρου, Δερβενίου, Ακράτας και Κιάτου. 

Ακόμη υπήρξαν πληροφορίες για παρουσία του Χριστοδούλου τους τελευταίους μήνες σε κατοικία στα νότια προάστια της Αθήνας.