Οι «αόρατοι» απαγωγείς με το λευκό ποινικό μητρώο που στοχεύουν τα θύματά τους ύστερα από μια έμμεση-πρόσκαιρη γνωριμία ή ολιγόλεπτη επαφή προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. μετά και την πλήρη εξιχνίαση της αρπαγής της 27χρονης φοιτήτριας. Οργανωτής της απαγωγής αποδείχθηκε ότι ήταν ένας υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας που είχε δει μία-δύο φορές τον πατέρα της απαχθείσας στα γραφεία της επιχείρησης όπου ο τελευταίος επισκεπτόταν τον εργοδότη του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «οι απαγωγείς που στοχεύουν από το... τίποτα τα θύματά τους δεν είναι, όπως πιστεύουν πολλοί, τωρινό ζήτημα με την αρπαγή της 27χρονης. Υπάλληλοι βενζινάδικου που πλένουν αμάξια, σερβιτόροι σε ταβέρνες και διανομείς πίτσας έχουν εντοπίσει τους μετέπειτα ομήρους τους από γνωριμίες του δρόμου, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται την εγκληματική υπέρβασή τους. Και αυτό γιατί μπορεί να άκουσαν μια κουβέντα για τα πλούτη ενός ανθρώπου ή να εντυπωσιάστηκαν από ένα πολυτελές αυτοκίνητο».
Είναι πολλές οι απαγωγές...
Στην απαγωγή του οκτάχρονου Λιβανέζου Φαρούκ Ζέιν, τον Ιανουάριο του 1978, στην Αθήνα διαπιστώθηκε ότι οργανωτής ήταν ένας 34χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής εταιρείας από την Τρίπολη που είχε και σουπερμάρκετ στη Ρόδο. Την ιδέα για την απαγωγή του την πήρε όταν είχε συναντήσει τον πατέρα του Φαρούκ σε γραφεία εμπορικής αντιπροσωπείας και είχε καταλάβει ότι ήταν πάμπλουτος. Στην απαγωγή συμμετείχε και ένας έμπορος κηπευτικών. Οι δράστες είπαν στον πατέρα του ανήλικου ομήρου - απελευθερώθηκε χωρίς καταβολή λύτρων - ότι ήταν «Παλαιστίνιοι». Τον Ιανουάριο του 1996 η καθηγήτρια Γαλλικών Ζέτα Κουκέα, 24 χρόνων, βρέθηκε για τέσσερις ηµέρες στα χέρια των απαγωγέων της. Η απαγωγή της έγινε στο Νέο Ψυχικό την ώρα που γυρνούσε από τη δουλειά της. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, δράστης ήταν ένας 39χρονος που είχε απλώς αγοράσει ταξί από τον πατέρα της κοπέλας που διατηρούσε μάντρα αυτοκινήτων. Οι δράστες συνελήφθησαν σε μάλλον συμπτωματικκό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ηλιούπολη.
Στις 29 Αυγούστου είχε απαχθεί στη Θεσσαλονίκη ο 23χρονος φοιτητής Διαμαντής Τσαμπάζης, του οποίου ο πατέρας ήταν γνωστός εργολήπτης. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από σχεδόν 20 ημέρες με καταβολή λύτρων περίπου 500.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου αποκαλύφθηκε ότι οργανωτής της απαγωγής δεν ήταν άλλος από έναν 25χρονο Αλβανό, υπάλληλο βενζινάδικου στο οποίο έπλενε το ΙΧ του ο νεαρός φοιτητής. Στην απαγωγή συμμετείχε και ο αδελφός του Αλβανού που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής του ΙΧ. Ο όμηρος είχε μεταφερθεί στην Αλβανία και από εκεί στην Ελλάδα με... βάρκα που έδεσε στην περιοχή Κασσιώπης στην Κέρκυρα. Εναν χρόνο µετά η εξάχρονη κόρη του εµπόρου αυτοκινήτων Ελένη Λουλάκη πέφτει θύµα απαγωγής έξω από το σχολείο της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οπως αποδείχθηκε, οργανωτής της απαγωγής ήταν η νηπιαγωγός της µικρής!
Το πρωί της 11ης Απριλίου 2002 απάγεται στη Θεσσαλονίκη η επίσης εξάχρονη Μαρκέλλα Χαζάκη, κόρη επιχειρηματία με εκκλησιαστικά είδη. Επειτα από σχεδόν έναν μήνα συνελήφθησαν ως δράστες της απαγωγής, που είχε και αυτή αίσιο τέλος, τρεις ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Διαπιστώθηκε ότι «ιθύνων νους» της αρπαγής ήταν ένας 23χρονος από την Αρμενία που εργαζόταν ως σερβιτόρος σε ταβέρνα δίπλα από το κατάστημα, στην Περαία, του επιχειρηματία. Αρχικά οι δράστες είχαν σκοπό να απαγάγουν τον ίδιο τον επιχειρηματία, μετά όμως άλλαξαν στόχευση.
Πέντε Αλβανοί ηλικίας 22 έως 28 ετών, χωρίς ποινικό μητρώο, ήταν οι δράστες της απαγωγής 67χρονου καρδιολόγου τον Μάιο του 2011 από την περιοχή της Σταμάτας που αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 30 ώρες κράτησης στην περιοχή του Αγίου Μερκουρίου στην Πάρνηθα και ενώ πριν είχαν κατατεθεί λύτρα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η ιδέα να γίνει στόχος ομηρείας ο καρδιολόγος ανήκε σε αλβανούς εργάτες που δούλευαν κοντά στο αγρόκτημά του.
Το ίδιο είχε συμβεί την ίδια χρονιά και με την αρπαγή του 28χρονου κύπριου δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγέλου τον Ιούνιο του 2011 έξω από το σπίτι του στους Αμπελοκήπους. Οι μολδαβοί απαγωγείς, που είχαν και αυτοί λευκό ποινικό μητρώο, έβαλαν στο στόχαστρό τους τον δημοσιογράφο, μια και εργάζονταν ως οικοδόμοι σε πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους όπου διέμενε ο 28χρονος και στην οποία οι γονείς του είχαν αγοράσει τρία διαμερίσματα, γεγονός που έδειχνε ότι είχαν οικονομική επιφάνεια. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε απαχθεί στην Καστοριά μια 22χρονη φοιτήτρια, κόρη πρώην δημάρχου των Ιωαννίνων. Η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή λύτρων 40.000 ευρώ και δράστες αποδείχθηκε ότι ήταν εργαζόμενοι σε πιτσαρία της πόλης που παρατηρούσαν τις κινήσεις της κοπέλας και απέκτησαν επαφή μαζί της μέσω Facebook