3/1/15

Τους λούζονται ...

Το πλοίο της ... αγάπης

Φορτηγό πλοίο με μετανάστες διέσωσαν οι Ιταλοί
Σε κέντρα υποδοχής μεταφέρθηκαν οι 360 μετανάστες που αποβιβάσθηκαν σήμερα στο Κοριλιάνο της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, από ένα φορτηγό που είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του.
 Στα κέντρα βρίσκονταν ήδη εκατοντάδες άλλοι μετανάστες που έφθασαν μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχε κατ' αρχάς ανακοινώσει την εκτίμηση πως 450 μετανάστες επέβαιναν στο φορτηγό αυτό, το Ezadeen, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του από το πλήρωμά του και το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν λειτουργούσε. Στη συνέχεια ανακοίνωσε τον αριθμό των 360 --232 άνδρες, 54 γυναίκες και 74 ανήλικοι-- και πως η υγεία όλων είναι καλή.

Από τις 20 Δεκεμβρίου, τρία φορτηγά πλοία, τα οποία μετέφεραν συνολικά σχεδόν 2.000 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους προερχόμενους από τη Συρία, έφθασαν στις ιταλικές ακτές.

Το τελευταίο χρονικά, το Ezadeen, έφθασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Καλαβρία έπειτα από έναν περίπλου που άρχισε από την Ταρτούς της Συρία και επόκειτο κατ' αρχήν να τελειώσει στη Σετ της Γαλλίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marinetraffic που παρακολουθεί τη ναυτιλιακή κίνηση.

Μήκους 73 μέτρων και προορισμένο για τη μεταφορά ζώων, το φορτηγό κατέπλευσε γύρω στις 23:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) σ το λιμάνι Κοριλιάνο της Καλαβρίας.

Το πλοίο είχε εντοπισθεί το βράδυ της Πέμπτης περίπου 150 χιλιόμετρα ανοικτά του Κρότωνα (Καλαβρία).

Οι επιβάτες αυτού του νέου φορτηγού πλοίου φαντάσματος διανεμήθηκαν σε διάφορα κέντρα υποδοχής εκτός Καλαβρίας, σύμφωνα με τη νομαρχία της Κοσέντσα.

Σχεδόν 800 μετανάστες είχαν αποβιβασθεί τη νύκτα της Πρωτοχρονιάς στην Καλλίπολη της Απουλίας, όχι μακριά από την Καλαβρία, έπειτα από έναν άλλο περίπλου πάνω σ' ένα φορτηγό πλοίο, το Blue Sky M, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Τουρκία.

Στις 20 Δεκεμβρίου, άλλοι 800 μετανάστες βρέθηκαν σ' ένα άλλο φορτηγό πλοίο το οποίο είχε αναχωρήσει επίσης από την Τουρκία.

"Η χρησιμοποίηση πλοίων του εμπορικού ναυτικού είναι μια νέα τάση, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κατάστασης που δεν σταμάτησε ποτέ και η οποία δεν μπορεί πλέον να αγνοείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις", δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.