Γιάννης Πανούσης: Αυτονόητο
Εντύπωση προκάλεσε σε αρκετούς η άποψη που διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης σχετικά με τον φράχτη του Έβρου, δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο τόσο προεκλογικά όσο και τα προηγούμενα χρόνια είχαν ταχθεί κατά της συγκεκριμένες κατασκευής. Πάντως κανείς δεν είναι σε θέση να πει εάν τελικά θα υπερισχύσει η θέση του κ. Πανούση ή όχι.
Πριν από τέσσερα χρόνια το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ είχε επισημάνει ότι οι δηλώσεις του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή περί σχεδιασμού ανέγερσης φράχτη στον Έβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης την ίδια χρονιά ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας είχε πει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι υποκριτική και απάνθρωπη σημειώνοντας ότι το σχέδιό της είναι εντελώς ατελέσφορο αλλά κυρίως παράνομο και έξω από κάθε συμβατική υποχρέωση της χώρας μας.
Επίσης η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξένησε δημοσίευμα με τίτλο «Ξεκίνησε η κατασκευή του απάνθρωπου φράχτη στον Έβρο» ενώ και η νυν αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει ταχθεί κατά του φράχτη.
Την περιοχή όπου βρίσκεται ο φράχτης είχε επισκεφτεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είχε δηλώσει πως θα πρέπει να παραμείνει εξηγώντας ότι έχει δουλέψει για το καλό του τόπου και «οι θεωρίες ότι θα πρέπει να τον ρίξουμε, να τον γκρεμίσουμε, ώστε να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός» προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. το 2013 στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνελήφθησαν σε θαλάσσια περιοχή 11.447 μετανάστες και σε χερσαία 1.109. Το 2014 στα θαλάσσια σύνορα συνελήφθησαν 43.518 μετανάστες και στα χερσαία 1.903.