20/2/15

To εφετείο για Παναγόπουλο


Αντιμέτωπος με τους δράστες της απαγωγής του βρέθηκε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, έξι χρόνια μετά το πολύκροτο περιστατικό που είχε γίνει πρώτο θέμα συζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο κ. Παναγόπουλος συγκλόνισε με τη στάση του, καθώς μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους απαγωγείς του.

Ανέφερε μάλιστα ότι τους συγχωρεί για όσα πέρασε, επί οκτώ ημέρες που κρατούταν στα χέρια τους, μέχρι τη στιγμή που τον απελευθέρωσαν, παίρνοντας λύτρα ύψους 30 εκ. ευρώ.

«Μου φέρθηκαν με ευγένεια. Με πρόσεξαν και, παρά τον κίνδυνο να εντοπιστούν, προσπάθησαν να βρουν τα φάρμακα που έπρεπε να παίρνω χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνέψει η ζωή μου. Εύχομαι τα χρήματα αυτά να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Η σύζυγός μου έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα για να μαζευτούν τα λύτρα αμέσως», είπε μεταξύ άλλων ο εφοπλιστής απευθυνόμενος στους δικαστές. 

Όταν, μάλιστα, ο Χαράλαμπος Μουστάκας πήρε το λόγο για να του εκφράσει τη λύπη του για όσα έγιναν τότε, ο κ. Παναγόπουλος διατήρησε την ευγένεια και τη μεγαλοψυχία που είχε δείξει και κατά τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας δίκης των κατηγορουμένων.

Χαράλαμπος Μουστάκας: Σας ζητώ συγγνώμη, λυπάμαι πολύ για το κακό που σας προξένησα. Αισθάνομαι πολύ άσχημα γι' αυτό.

Περικλής Παναγόπουλος: Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτειά σου και να βρεις το δρόμο σου. Έχεις την ηλικία του εγγονού μου. Σου εύχομαι καλή τύχη.



Η σύζυγος του εφοπλιστή, που κατέθεσε στη συνέχεια, τόνισε πως ακόμη και σήμερα συζητούν την περιπέτεια που έζησε και την οποία δύσκολα θα ξεχάσει. «Η ψυχραιμία του συζύγου μου βοήθησε κι εμένα ώστε να πάνε όλα καλά και να συγκεντρωθούν τα λύτρα. Για εμάς ήταν μία περιπέτεια ζωής, δοξάζω τον Θεό που ο σύζυγός μου είναι ζωντανός και γύρισε κοντά μας. Ελπίζω μετά από όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους».

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, πάντως, γύρω από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ως επαγγελματική έδρα τις φυλακές, ρίχνουν φως στις άγνωστες διαδρομές που ακολούθησαν τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, προκειμένου να γίνουν είτε επενδύσεις, είτε να τροφοδοτήσουν τα σχέδια του κυκλώματος. 

Σύμφωνα με την κατάθεση της εξαδέλφης του φερόμενου ως εγκεφάλου της απαγωγής Παναγιώτη Βλαστού, της Λίτσας, μέρος των λύτρων βρίσκεται στα χέρια ηλικιωμένου εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια από τα χρήματα είχαν δοθεί και στην ίδια για να τα κρύψει, αλλά τα…έχασε. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για την οριστική ρήξη μεταξύ τους, αφού ουδέποτε ο βαρυποινίτης πείστηκε πως χάθηκαν τα χρήματα… 

«Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε δύο φορές και ταβρήκαμε λιγότερα. Ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει….»

Χρήματα πάντως από την απαγωγή Παναγόπουλου προορίζονταν για να αγοράσουν Βλαστός και Σκαφτούρος πλοίο, ενώ άλλα κατέληξαν ακόμη και στην Ιταλία, στην προσπάθεια των δραστών να τα ξεπλύνουν για να χαθούν τα ίχνη τους…Υπενθυμίζεται ότι για την απαγωγή του εφοπλιστή έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ως ηθικοί αυτουργοί οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος και ως φυσικοί αυτουργοί οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγιάννης, Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας. Το δικαστήριο είχε επιβάλει στους τέσσερις πρώτους ποινή ισόβιας κάθειρξης για την απαγωγή του εφοπλιστή και στους άλλους δύο ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης.

Οι ποινές αυτές, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποκαλύψεις, είχαν εξοργίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που αποφάσισαν να εκδικηθούν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η Λίτσα είχε αναλάβει την παρακολούθησή της, όπως ομολογεί η ίδια.