16/5/15

Άναψε φωτιές η Δήμαρχος

Καβάλα: Επικρίσεις για την αναβολή τελετής στο μνημείο για τους εβραίους




Ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαΐου, οι εκδηλώσεις του Megaron Plus θα φιλοξενήσουν τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους στην -επίκαιρη όπως αποδεικνύεται- συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση», στην Καβάλα ανακύπτει ξαφνικά θέμα με τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των 1.484  ελλήνων εβραίων της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της δημοτικής αρχής να αναβάλει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ήταν προγραμματισμένα για την Κυριακή, 17 Μαΐου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση της δημάρχου κυρίας Δήμητρας Τσανάκα, προκειμένου να ανασχεδιαστεί το μνημείο και κυρίως ό,τι αναπαρίσταται επάνω σε αυτό.

Ανακοίνωση για το θέμα, στηλιτεύοντας τη στάση της δημοτικής αρχής, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για "αισθητικούς λόγους", το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».

Στη δήλωσή του ο κ. Καλαντζής αναφέρει: «Ομολογώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε ότι πράγματι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που ακυρώνει μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προορισμένου να μας θυμίζει την εξόντωση των ελλήνων εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους με επιχείρημα την ύπαρξη ή το μέγεθος ή την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας. Η Καβάλα είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τους φιλόξενους κατοίκους της, για τις φυσικές ομορφιές της, για την ύπαρξη σημαντικών ιστορικών μνημείων αλλά και για τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία που βαφτίστηκε Χριστιανή. Είναι απίστευτα άδικο να περάσει στην ελληνική ιστορία και ως η πρώτη πόλη που αρνείται την φιλοξενία ενός μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους.

Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Καβάλας, τόσο ως πρόσωπα όσο και ως συλλογικές μορφές έκφρασης, θα φροντίσουν ώστε, σύντομα, το μνημείο με την μορφή που αυτό έχει ήδη φιλοτεχνηθεί να βρεθεί στην θέση στην οποία ο Δήμος έχει αποφασίσει ότι θα φιλοξενηθεί.

Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για "αισθητικούς λόγους", το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι έλληνες εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια».

Καταδικάζει το ΚΙΣΕ

«Αποτροπιασμό» για την «απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας» εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) στην ανακοίνωσή του που καταφέρεται κατά της δημάρχου χαρακτηρίζοντας«απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική» τη διαφαινόμενη, όπωςαναφέρει, κατάργηση τυο άστρου του Δαυίδ από το μνημείο.

«Η δήμαρχος της πόλης, μόλις χθες, 14.5.2015, είχε εκφράσει τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του “Άστρου του Δαυίδ” στο μνημείο, που αποτελεί σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, και ζήτησε να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μη ματαιωθεί η τοποθέτησή του και η προγραμματισμένη εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο ελληνικός εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των ελλήνων εβραίων πολιτών της χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

Οι Εβραίοι της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από όλη την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του “Άστρου του Δαυίδ” στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα του θανάτου των ναζί.


Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5.700 χρόνια: “Το Άστρο του Δαυίδ”. 


Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Άστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του μνημείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις μαζί με φωτισμένους ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 έλληνες εβραίους της πόλης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, από την οποία 50.000 μέλη της στάλθηκαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς - Μπίρκεναου όπου και θανατώθηκαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Καταδικάζει την «απαράδεκτη απόφαση του Δήμου Καβάλας, με εισήγηση της δημάρχου», να αναβάλει την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

«Το αίτημα που η δήμαρχος Καβάλας υπέβαλε προφορικά, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από τα αποκαλυπτήρια, προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για την αφαίρεση του άστρου του Δαυίδ από το μνημείο, αποτελεί βάναυση προσβολή της μνήμης των 1.484 δημοτών της Καβάλας, των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που δολοφονήθηκαν από τους ναζί.

Είναι άραγε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι οι έλληνες πολίτες της Καβάλας που εξοντώθηκαν στην Τρεμπλίνκα εκτοπίστηκαν με το άστρο του Δαυίδ στο πέτο, μόνον λόγω του Ιουδαϊκού τους θρησκεύματος, όπως και τα έξι εκατομμύρια ομοθρήσκων μας που έτυχαν ανάλογής μοίρας την περίοδο του Ολοκαυτώματος;

Θεωρούμε ότι η πρόταση για ανασχεδιασμό του μνημείου αποτελεί απλώς προσπάθεια για να κρατηθούν τα προσχήματα και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διάθεση της τρέχουσας διοίκησης του Δήμου Καβάλας για την απότιση φόρου τιμής σε αυτούς που στοχοποιήθηκαν και δολοφονηθήκαν, με τον πλέον βάναυσο και μαζικό τρόπο, από τους Ναζί και τους συμμάχους τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι το αίτημα του Δήμου Καβάλας και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των δημοτών της πόλης».