3/7/15

Καθημερινά 900



Τις 72.000 έφτασαν οι συλλήψεις από το Λιμενικό το 1ο 6μηνο του 2015
900 μετανάστες εντοπίζονταν καθημερινά τον Ιούνιο στο Αιγαίο
Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύλληψη μεταναστών απο τη Σομαλία, τη Νιγηρία, το Αφγανισταν και τη Συρία στην Αλόννησο

Τις 72.000 έφτασαν οι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ πέρυσι όλο το χρόνο είχαν εντοπιστεί από αστυνομικές και λιμενικές αρχές 77.163 και το 2013 ανήλθαν σε 43.002. Από αυτούς ένα ποσοστό της τάξης περίπου 50% έφτασαν στις ακτές της Μυτιλήνης.

Στελέχη του Λιμενικού αναφερόμενοι στη διαρκή αύξηση των μεταναστευτικών ροών - ειδικά μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών - σημείωναν χαρακτηριστικά ότι κατά μέσο όρο τον Ιούνιο έβρισκαν ημερησίως 900 μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ τον Ιανουάριο ήταν 52. Επιπλέον από τους 72.000 μετανάστες οι περίπου 25.000 σώθηκαν - όπως λένε τα ίδια στελέχη - από βέβαιο πνιγμό.

Εν τω μεταξύ εν αναμονή της ουσιαστικής βοήθειας από τον οργανισμό Frontex με αποστολή προσωπικού και σκαφών το βάρος ουσιαστικά της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων «πέφτει» στο ήδη καταπονημένο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης τα ίδια στελέχη τόνισαν ότι στη Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη Συρία.

Ακόμη επεσήμαναν ότι πλέον οι σύγχρονοι δουλέμποροι έχουν αλλάξει τακτική. Αναθέτουν τον χειρισμό του ταχύπλοου σε μετανάστες οι οποίοι αν και βλέπουν να τους πλησιάζει σκάφος του Λιμενικού δεν σταματούν ή δεν πέφτουν στη θάλασσα όπως γινόταν συνήθως αλλά συνεχίζουν την πορεία τους για την πλησιέστερη ακτή.  

Την ίδια στιγμή εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή στο ανατολικό Αιγαίο επικρατεί στις ακτές της δυτικής Ελλάδας με τις απόπειρες μετακίνησης προς τις ιταλικές ακτές να έχουν μειωθεί σημαντικά και μόνο «σποραδικά», όπως χαρακτηρίζονται, περιστατικά απασχολούν τις ελληνικές Αρχές. Όπως έχει διαπιστωθεί πλέον οι διακινητές βάζουν τους μετανάστες σε πλοία ή σκάφη στις ακτές της νοτιοδυτικής Τουρκίας και στη συνέχεια συνεχίζουν απευθείας προς Ιταλία περνώντας νότια της Κρήτης.


Τι αναφέρει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 137.000 ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, των συρράξεων ή των διώξεων, με αποτέλεσμα η κρίση στη Μεσόγειο να συνιστά κυρίως μια προσφυγική κρίση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι  το ένα τρίτο των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία και την Ελλάδα ήταν Σύροι, οι οποίοι σχεδόν παγκοσμίως εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα ή σε άλλες μορφές προστασίας. Η δεύτερη και η τρίτη συνηθέστερη χώρα προέλευσης είναι το Αφγανιστάν και η Ερυθραία αντίστοιχα, των οποίων οι υπήκοοι επίσης ως επί το πλείστον θεωρείται ότι εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα.

Επιπροσθέτως, στην έκθεση σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 83% στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 - 137.000 σε σύγκριση με τις 75.000 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο το 2014. «Ιστορικά, οι αφίξεις αυξάνονται σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως αναμένεται ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, οι αφίξεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο» τονίζεται.

Ακόμη στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι αριθμός των θανάτων στη θάλασσα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο του 2015 και μετά έπεσε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, 479 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν ή αγνοούνταν, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014 ήταν 15. Τον Απρίλιο η κατάσταση επιδεινώθηκε. Σε μια σειρά από συνεχόμενα ναυάγια, ένας πρωτοφανής αριθμός 1.308 προσφύγων και μεταναστών πνίγηκαν ή αγνοούνταν στη θάλασσα μέσα σε ένα μόνο μήνα (σε σύγκριση με 42 τον Απρίλιο του 2014). Τον Μάιο, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που πνίγηκαν ή αγνοούνταν μειώθηκε στους 68, στο ένα τέταρτο του αριθμού που είχε σημειωθεί την προηγούμενη χρονιά (226). Η κατιούσα τάση συνεχίστηκε τον Ιούνιο, όπου υπήρξαν 12 νεκροί σε σύγκριση με τους 305 νεκρούς το 2014.

Η έκθεση καταδεικνύει ακόμη ότι το πέρασμα της ανατολικής Μεσογείου (από την Τουρκία στην Ελλάδα) είναι πλέον πιο σύνηθες από το πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου (από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία).

Και προστίθεται ότι: «Η πλειοψηφία όσων φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Πολλοί έχουν πρώτα τραπεί σε φυγή αναζητώντας ασφάλεια στις γειτονικές χώρες, όπως στην Τουρκία και τον Λίβανο. Αλλά μετά από χρόνια αυξανόμενης πίεσης και ανεπαρκούς διεθνούς στήριξης, οι οικονομίες και οι υποδομές πολλών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες πασχίζουν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να είναι εξαρετικά δύσκολο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά, στέγη και να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση. Καθώς οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια δεν βρίσκουν την προσήκουσα ανταπόκριση, πολλοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν».

Γίνεται ακόμη λόγος για ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα με λιγότερες από 2.000 θέσεις υποδοχής. Επίσης πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν το ταξίδι τους διασχίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) και τη Σερβία προκειμένου να κατευθυνθούν προς ή να περάσουν μέσα από την Ουγγαρία.

Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο 1.000 άνθρωποι μπαίνουν στην πΓΔΜ από την Ελλάδα, σε σύγκριση με τα 200 άτομα μόλις πριν από μερικές βδομάδες, αναφέρεται στην έκθεση ενώ υπάρχουν συχνές αναφορές για περιστατικά κακομεταχείρισης και βίας κατά τη διάρκεια της διαδρομής από διακινητές και εγκληματικά δίκτυα, καθώς και ολοένα πιο αυστηρές πολιτικές επιτήρησης των συνόρων.