10/8/15

Η αυτοθυσία του Αρχιφύλακα Χατζή

Βόλος: Έσωσε γυναίκα από γκρεμό
Τύχη βουνό είχε 30χρονη, η οποία την Παρασκευή το απόγευμα επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή της, πηδώντας από τα Πευκάκια, στο κενό. Η νεαρή γυναίκα που προηγουμένως είχε καβγαδίσει με το σύντροφό της, πήδηξε από το λόφο των Πευκακίων, ωστόσο την ελεύθερη πτώση της με τραγική κατάληξη ανέκοψε θάμνος! Περαστικός που είδε έκπληκτος τη γυναίκα να πηδά στο κενό, πλησίασε στην άκρη του γκρεμού και διαπίστωσε ότι ήταν ζωντανή και εγκλωβισμένη στην «αγκαλιά» του θάμνου, ο οποίος την κράτησε στη ζωή.
 
Δεν περίμενε ούτε λεπτό. Ειδοποίησε την Αμεση Δράση. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που κατέφθασαν στο σημείο, χρειάστηκε να μετατραπούν σε καταδρομείς για να φθάσουν τη γυναίκα που κρέμονταν πάνω από το γκρεμό. Διακινδυνεύοντας και οι ίδιοι τη ζωή τους, όταν πλησιάζοντας τη γυναίκα, εκείνη άρχισε να χτυπά στον αέρα και να κλωτσά, δηλώνοντας αποφασισμένη να ολοκληρώσει το απονενοημένο διάβημά της. Χρειάστηκε συνδρομή της πυροσβεστικής για να βγει σώα και αβλαβής η 30χρονη, αλλά και οι δύο αστυνομικοί.
 
Θάμνος - σωσίβιο
Ηταν περίπου στις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής. Η 30χρονη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε άγριο καβγά με το σύντροφό της και πάνω στην απελπισία της, πήρε την απόφαση να κάνει το απονενοημένο διάβημα.
Πήγε στα Πευκάκια, στάθηκε λίγα λεπτά πάνω από το γκρεμό βάθους 12 μέτρων και πήδηξε στο κενό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις κινήσεις της καρέ - καρέ κατέγραψε όλως τυχαίως περαστικός από το σημείο, που υπέστη σοκ. Πλησίασε στο σημείο απ’ όπου είχε πηδήξει η νεαρή γυναίκα, τρέμοντας για το θέαμα που θα αντίκριζε…
Αυτό όμως που είδε τον εξέπληξε. Η ελεύθερη πτώση της 30χρονης είχε σταματήσει στα έξι μέτρα, σχεδόν στο μέσο της διαδρομής προς τα βράχια με τραγική κατάληξη. Ενας θάμνος που άπλωνε τα κλαδιά του μέσα από τα ξερά βράχια, ανέκοψε την ελεύθερη πτώση.
Η γυναίκα ήταν σώα και αβλαβής. Κρέμονταν όμως πάνω από το γκρεμό, πάνω σε έναν θάμνο.
Ο αυτόπτης μάρτυρας, κάλεσε αμέσως την αστυνομία, αναφέροντας το περιστατικό που κατέγραψε. Αστυνομικοί της ασφάλειας, κατέφθασαν στο σημείο, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.
Ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να πιστέψουν στην τύχη - βουνό για τη γυναίκα.
 
Κινδύνευσαν τη ζωή τους
Χωρίς να σκεφθούν τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, οι δύο αστυνομικοί ξεκίνησαν την κατάβαση.
Με μεγάλη προσοχή κατέβαιναν πιθαμή προς πιθαμή τον απόκρημνο βράχο. Η επιχείρηση δεν ήταν εύκολη. Η απόσταση που χώριζε τη γυναίκα από την επιφάνεια του εδάφους ήταν περίπου 6 μέτρα.
Οταν με δυσκολία κατάφεραν να πλησιάζουν τη γυναίκα, δοκίμασαν μία ακόμη έκπληξη.
Η 30χρονη στη θέα των αστυνομικών που ήρθαν να τη σώσουν, άρχισε να χτυπάει και να κλωτσάει για να τους απωθήσει. Προφανώς ήθελε να ολοκληρώσει την πράξη της που έμεινε στη μέση…
Κινδύνευσε η ζωή και των ίδιων των αστυνομικών, που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν από τα βράχια και ταυτόχρονα να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα.
Ο αυτόπτης μάρτυρας σοκαρισμένος παρακολουθούσε τη μάχη που έδιναν αστυνομικοί για να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα. Ειδοποίησε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου για να συνδράμει.
Οι δύο αστυνομικοί, κατάφεραν να ηρεμήσουν την 30χρονη και να την ακινητοποιήσουν. Στο μεσοδιάστημα κατέφθασε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Εριξε σχοινί από πάνω με το οποίο οι αστυνομικοί έδεσαν τη γυναίκα και την τράβηξαν στην επιφάνεια. Βοήθησαν και τους αστυνομικούς να ανέβουν στην επιφάνεια.
Η αυτοκτονία είχε αποτραπεί… Οι αστυνομικοί όμως που έζησαν το συμβάν μάλλον θα κάνουν πολλά χρόνια να ξεχάσουν πόσο κινδύνευσε η ζωή τους, όταν και οι ίδιοι γαντζωμένοι πάνω από το κενό επιχειρούσαν να σώσουν ένα συνάνθρωπό τους.