9/9/15

Μεσίτης της αστραπής ...

Η λεία του ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του

Την δράση ενός 45χρονου ημεδαπού στην Κέρκυρα, τερμάτισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, ύστερα από συστηματική έρευνα και επιτυχημένη αστυνομική παρέμβαση.
Συνολικά, η συστηματική , κατ΄ εξακολούθηση και «επαγγελματική» του δράση εντοπίζεται σε (21) υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών, που πραγματοποιήθηκαν με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών μεσιτείας στην διαδικασία πώλησης ακινήτου.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη την Δευτέρα (07.09.2015) το μεσημέρι στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απάτη κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλυτική και μεθοδική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε η μεθοδολογία και το εύρος της κακουργηματικής δράσης του 45χρονου.

Η συνήθης πρακτική του περιελάμβανε την απόσπαση χρηματικών ποσών από τα υποψήφια θύματα του, που κυμαίνονταν από 150 έως και 10.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την προώθηση της πώλησης του ακινήτου τους.
Είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις με τα υποψήφια θύματα – πωλητές τα οποία με διάφορα τεχνάσματα τους έπειθε για την φερεγγυότητα του στην παροχή των υπηρεσιών μεσιτείας και την εξασφάλιση της πώλησης του ακινήτου τους με σημαντικό χρηματικό τίμημα.
Μέχρι στιγμής η λεία του ανέρχεται στο ποσό των 33.000 ευρώ περίπου τα οποία αντιστοιχούν στις προκαταβολές που έλαβε από (21) πολίτες που έπεσαν θύματα της συστηματικής του εξαπάτησης.
Από τις υποθέσεις αυτές ξεχωρίζουν η εξαπάτηση:
 • ενός 57χρονου στις αρχές του 2014 , από τον οποίο έλαβε το ποσό των 10.000 ευρώ,
 • μιας 76χρονης το Μάρτιο του 2012 από την οποία έλαβε το ποσό των 2.700 ευρώ
 • ενός 55χρονου τον Σεπτέμβριο του 2014 από τον οποίο έλαβε το ποσό των 2500 ευρώ καθώς και ενός ακόμη 37χρονου από τον οποίο τον Απρίλιο του 2013 έλαβε το ποσό των 2.549 ευρώ
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του 45χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην κατοχή του το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 200 ευρώ που έλαβε από έναν 70χρονο ημεδαπό ως μέρος της προκαταβολής για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου του. Για την συγκεκριμένη υπόθεση ο 45χρονος είχε λάβει επιπλέον από τον 70χρονο, το τελευταίο χρονικό διάστημα το ποσό των 1000 ευρώ.
Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκτός από το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, μπλοκ αθεώρητων αποδείξεων είσπραξης χρημάτων, επαγγελματική σφραγίδα με τα στοιχεία του 45χρονου, τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην κατοικία του, μεγάλος αριθμός εγγράφων και συμβολαίων ακινήτων, τοπογραφικών οικοπέδων και υπεύθυνων δηλώσεων εξουσιοδότησης.
Σε βάρος του 45χρονου υπήρχαν σε ισχύ περιοριστικοί όροι του Ανακριτή Κέρκυρας, για αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις.
Ο 45χρονος θα οδηγηθεί στην Ανακριτική Αρχή Κερκύρας, ενώ η έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας συνεχίζεται για την διερεύνηση του ενδεχομένου εμπλοκής του και σε άλλες υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν αντίστοιχες παράνομες πράξεις ή υποθέσεις που σχετίζονται με την δράση του 45χρονου στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2661029175/2661029180.
Γενικότερα με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά :
 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και στην ενότητα (οδηγός του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές) παρέχονται συμβουλές και παραδείγματα μεθοδολογίας ου ακολουθούν επιτήδειοι για την εξαπάτηση των πολιτών.