16/10/15

Τσιγγανοληστείες ...


Tα Ντοκουμέντα


Εξαρθρώθηκε  η δράση συμμορίας μετά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας και πολύμηνη έρευνα να την εξαρθρώσει της. Τα μέλη της παραπάνω ομάδας διέπρατταν ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Δρούσαν οργανωμένα, μεθοδικά, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης.
Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας, τα οποία κατοικούν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα κινούντο σε διάφορες περιοχές της Αττικής αναζητώντας θύματα για τις πράξεις τους. Κινούντο σε λαϊκές αγορές και Σούπερ μάρκετ και εντόπιζαν τα θύματά τους, όταν αυτά τελείωναν τις αγορές τους και επέστρεφαν στις οικίες τους. Τις Κυριακές εντόπιζαν άτομα τα οποία επέστρεφαν στις οικίες τους από τις εκκλησίες. Τα θύματά τους είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, στην πλειοψηφία τους από 80 έως και άνω των 90 ετών, πολλές φορές με προβλήματα υγείας και κίνησης.

Μόλις οι δράστες εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τα ακολουθούσαν και λίγο πριν την είσοδο τους στην πολυκατοικία τους σταματούσαν και χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, κυρίως ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και προκειμένου να λύσουν το ηλεκτρολογικό πρόβλημα που υπήρχε στην πολυκατοικία η στο διαμέρισμα τους κατόρθωνα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να εισέλθουν στην οικία μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», εγκλώβιζαν τους παθόντες μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κ.λπ.) σε ένα δωμάτιο, κυρίως στο χώρο της κουζίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν όλα τα κοσμήματά τους σε ένα σημείο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη συνέχεια οι συνεργοί τους εισέρχονταν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους, κυρίως των υπνοδωματίων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.
Δευτερευόντως εισέρχονταν στα διαμερίσματα προσποιούμενοι τους συντηρητές ανελκυστήρων ή πωλητές λουλουδιών.
Η Υπηρεσία μας χθες (15-10-2015) το πρωί, με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Διευθύνσεων, πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν είκοσι τρείς (23) ημεδαποί ΡΟΜΑ, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι επτά (7) ημεδαποί ΡΟΜΑ συνεργοί τους.
Σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 46.845 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και ένα (1) πιστόλι REPLICA . Κατασχέθηκαν επίσης και τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εβδομήντα τέσσερις (74) υποθέσεις, εκ των οποίων έξι (6) ληστείες, εξήντα έξι (66) κλοπές και δύο (2) απάτες.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.