31/10/15

Φυτεία στην Οβρυά

Τα Ντοκουμέντα








Εντοπίστηκε, ύστερα από μεθοδευμένες ενέργειες και αξιοποίηση στοιχείων του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οργανωμένη καλλιέργεια - φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην περιοχή Πέτα της Δυτικής Αχαΐας.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (30-10-2015) το πρωί, κοντά στο χώρο της φυτείας και στην Οβρυά Πατρών αντίστοιχα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 54 και 57 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της καλλιέργειας, της διακίνησης και της κατοχής ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων και της απείθειας.
Ειδικότερα, από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι ο 54χρονος ημεδαπός καλλιεργούσε οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στην περιοχή Πέτα Αχαΐας, παράγοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες μετά από κατάλληλη επεξεργασία ξήρανσης παρέδιδε στον 57χρονο για να τις διακινεί.

Αναλυτικότερα, χθες (30-10-2015) νωρίς το πρωί, κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, εντόπισαν τους δύο δράστες, σε επαρχιακή οδό στο Πέτα Αχαΐας, όπου μετά από συνάντηση τους, ο 54χρονος παρέδωσε στον 57χρονο συνεργό του, τέσσερις μεγάλους σάκους, από λινό ύφασμα τους οποίους και τοποθέτησε σε όχημα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, κατά την οποία επιτηρήθηκε το όχημα του 57χρονου, ο οποίος στο ύψος των Βραχνείκων Πατρών δεν συμμορφώθηκε στα σήματα και στις υποδείξεις των αστυνομικών, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του οχήματος μετά από καταδίωξη στην περιοχή της Οβρυάς.
Σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στο όχημα του 57χρονου, βρήκαν και κατέσχεσαν τους τέσσερις σάκους που του είχε παραδώσει ο 54χρονος καλλιεργητής, οι οποίοι περιείχαν ακατέργαστη ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους δεκαεπτά (17) κιλών, ενώ στη συνέχεια στην οικία του βρήκαν μικροποσότητα κάνναβης και μια ηλεκτρονική ζυγαριά.
Παράλληλα, σε ταυτόχρονη επιχείρηση,άλλη ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, που ενέδρευε κοντά στο σημείο συνάντησης των δραστών, συνέλαβε, μετά από πεζή καταδίωξη σε δασική περιοχή, τον 54χρονο.
Σε σωματική έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο συλληφθέντα βρήκαν στη κατοχή του και κατέσχεσαν ένα περίστροφο οπλισμένο με έξι φυσίγγια.
Σε μικρή απόσταση από τον τόπο σύλληψης, οι αστυνομικοί εντόπισαν οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, την οποία καλλιεργούσε ο 54χρονος, όπου βρήκαν, εκρίζωσαν και κατέσχεσαν (470) δενδρύλλια κάνναβης, πλήρους ανάπτυξης, ύψους από ένα μέχρι δυόμιση μέτρα.
Για την επεξεργασία των φυτών, ο δράστης είχε διαμορφώσει μέρος της φυτείας, ως αποξηραντήριο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα (30) δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της αποξήρανσης.
Ο 54χρονος είχε εγκαταστήσει και διέμενε μόνιμα σε σκηνή στο εσωτερικό της φυτείας, στην οποία οι αστυνομικοί βρήκαν είδη ρουχισμού, τρόφιμα, πετρογκαζ και σκεύη, που του επέτρεπαν τη μακρά παραμονή του.
Η φυτεία καλλιεργούνταν σε δασικό ορεινό όγκο, εκτεινόμενη σε οκτώ (8) συνολικά επίπεδα και σε έκταση δύο στρεμμάτων, ενώ περιβαλλόνταν με δέντρα και βλάστηση που παρείχαν φυσική κάλυψη.
Επιπρόσθετα, για τη συστηματική περιποίηση και φροντίδα των δενδρυλλίων ο 54χρονος είχε εγκαταστήσει αυτόματο σύστημα ποτίσματος, το οποίο είχε συνδέσει με λάστιχα, αντλώντας νερό από κοντινό ρέμα. Επιπλέον χρησιμοποιούσε λιπάσματα και διάφορα γεωργικά εργαλεία.
Στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν επιπλέον τρείς ακόμα συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους (3.214) γραμμαρίων και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ενώ το όχημα του 57χρονου και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων κατασχέθηκαν ως μέσα διευκόλυνσης στη διακίνηση των ναρκωτικών.
Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι σε βάρος του 54χρονου καλλιεργητή εκκρεμούσε απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κεφαλληνίας με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκαέξι (16) ετών για προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκου.
Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών ουσιών ξεπερνά τις (80.000) ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος από τη συγκομιδή των κατασχεμένων δενδρυλλίων φέρεται ότι θα ξεπερνούσε το χρηματικό ποσό του (1.000.000) ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.