16/11/15

Συσκέψεις ...


 

Διαρκείς συσκέψεις στη λεωφόρο Κατεχάκη το μακελειό στο Παρίσι

Διαρκείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ύστερα και από το μακελειό στο Παρίσι, την Παρασκευή το βράδυ, με τους δεκάδες νεκρούς. Από τη μία πλευρά υπάρχει «συναγερμός» για την τυχόν παρουσία στην χώρα μας μελών του ISIS ή να έχουν περάσει από την χώρα μας μέλη του «πυρήνα» ισλαμιστών που επιτέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Κάτι που είχε συμβεί σε προηγούμενες περιπτώσεις επιθέσεων στο Βέλγιο και αλλού όπου είχαν «συνδέσμους» στην Αθήνα και μάλιστα -τον Ιανουάριο του 2015- είχαν βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη κατοχή τους γαλλικά διπλώματα οδήγησης. 

Από την άλλη πλευρά ελλοχεύει και ο _μικρός πάντως_ φόβος επίθεσης του ISIS στην Ελλάδα εναντίον «ξένου στόχου». Ακόμη υπάρχει συνεκτίμηση των δεδομένων μετά την απόφαση της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορά της αλλά και από την προαναγγελία επιθέσεων σε Ρώμη και Λονδίνο.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επισήμαναν ότι «όπως συνέβη και με την επίθεση στο Charlie Hebdo, τον περασμένο Ιανουάριο είναι και τώρα πιθανόν οι δράστες να προέρχονται από «γαλλικό» πυρήνα που είχε δεσμούς με τη Μέση Ανατολή. Τότε δράστες ήταν οι αδελφοί Κουασί που ζούσαν στο Παρίσι, ήσαν πιστοί ενός ιμάμη με γαλλική υπηκοότητα, αλλά φαίνεται να είχαν αναπτύξει σχέση με ένα τμήμα της Αλ Καιντα στην Υεμένη.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι γαλλικές αρχές μας ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως φανατικούς ισλαμιστές που ζουν κυρίως στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις. Υπήρχε η αίσθηση ότι η Γαλλία υστερούσε σε αυτόν τον τομέα και το παραδέχονταν, από το 2009, οι Γάλλοι αξιωματούχοι. Αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα ανεξέλεγκτης γκετοποίησης πολλών μεταναστών.

Επιπλέον φαίνεται να είχαν καλή γνώση της γαλλικής πρωτεύουσας με τα πολυσύχναστα στέκια ενώ δεν κτύπησαν παραδοσιακά τουριστικά μέρη του Παρισιού.. Χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει αποσαφηνισθεί οτιδήποτε, εξετάζεται βεβαίως και αν εκτελούσαν συγκεκριμένη αποστολή, προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή. Εξάλλου αυτό μας δείχνει και η οργάνωση της επίθεσης αλλά και η άμεση ανάληψη ευθύνης από το «ισλαμικό χαλιφάτο». Στην επίθεση στο Charlie Hebdo υπήρχε ανάληψη ευθύνης μετά από 6-7 ημέρες με βίντεο από στέλεχος της Αλ Κάιντα».

Αλλο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη επισήμανε ότι «προ μερικών ημερών υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και είχε ζητηθεί να υπάρχει καλύτερη προσέγγιση των αλλοδαπών σε ευρωπαϊκές πόλεις για να μην αναπτύσσονται πυρήνες φανατικών.

Ακόμη είχε ζητηθεί πιο πυκνή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των κρατών. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαμε πληροφορίες για σημαντική «επιστροφή» τζιχαντιστών μέσω προσφυγικών ροών από την εμπόλεμη ζώνη.

Επιπλέον οι περισσότεροι από αυτούς που θεωρούσαμε υπόπτους στην Ελλάδα για σχετική "σχέση" με τον ISIS φαίνεται να έφυγαν με το τελευταίο άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο τα μέλη του ISIS έχουν ισχυρή χρηματοδότηση, δεν αποκλείεται να έχουν φθάσει με άλλο τρόπο και από άλλο σημείο στη Γαλλία. Υπήρχε μια σχετική ακινησία, τον τελευταίο καιρό και ο φόβος του αιφνιδιασμού.

Μας θυμίζει την περίοδο 2001-2005 με τα διαδοχικά κτυπήματα της Αλ Κάιντα , ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2004 , στην Κωνσταντινούπολη την ίδια χρονιά, στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 .»

Οι επιθέσεις στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι δύο φορές έχουν σημειωθεί παρόμοιες ενέργειες στην Ελλάδα με επιθέσεις ενόπλων από τη Μέση Ανατολή, κατά ανυποψίαστων πολιτών. Η πρώτη ήταν η πολύνεκρη επίθεση κατά των γκισέ της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ Αλ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που είχε σημειωθεί στις 5 Αυγούστου 1973.

Τότε δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του αεροδρομίου.

Οι δύο δράστες είχαν στόχο να κάνουν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Eλ Aλ για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει, οι δύο άντρες αποφάσισαν να επιτεθούν στους επιβάτες που ετοιμάζονταν για την πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ. Στην αίθουσα βρίσκονταν εκείνη την ώρα περίπου 1.500 άτομα.

Εριξαν πρώτα τις χειροβομβίδες και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Επιπλέον υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους επί δύο ολόκληρες ώρες προτού τελικώς παραδοθούν στην Αστυνομία. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί και ένας Αυστριακός που βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.

Το δεύτερο περιστατικό είναι η αιματηρή επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» που μετέφερε ισραηλινούς και άλλους τουρίστες, τον Ιούλιο του 1988, στην οποία επίσης προηγήθηκε η «άκαιρη» έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Τροκαντερό, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου για τα νησιά του Σαρωνικού. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Άραβες τρομοκράτες.

Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η επιχείρηση προέβλεπε βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς κατά ριπάς εναντίον των ξένων τουριστών τη στιγμή της αποβίβασής τους από το κρουαζιερόπλοιο. Η έκρηξη, όμως, που οφειλόταν πιθανώς σε ενέργειες ισραηλινών πρακτόρων που είχαν μάθει για την επιχείρηση, ανέτρεψε τα πάντα και έτσι ένας εκ των Αράβων ενόπλων ο οποίος επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο, άρχισε να πυροβολεί κατά των επιβατών όταν το «City of Poros» ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.