15/12/15

Ο Στάλιν της Γεωργιανής Μαφίας


Ο «Στάλιν» και ο «Τίποτα» έκλεβαν σπίτια σε Μαρούσι, Γλυφάδα, Βερολίνο

Ο αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία και ακολούθως και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατηύθυνε πλήθος επιδρομών σε εκατοντάδες σπίτια στα προάστια της Αθήνας που απεκάλυψε πριν από μερικές η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα», η άριστα οργανωμένη συμμορία που αποτελείτο από 25 άτομα ηλικίας 23 έως 64 ετών κυρίως από τη Γεωργία και την Αλβανία είχε προχωρήσεις σε 142 διαρρήξεις και ληστείες σε κατοικίες στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στο Νέο Ηράκλειο, στην Ηλιούπολη, στη Γλυφάδα, στην Αγία Παρασκευή, στο Γαλάτσι, στον Άλιμο, στον Χολαργό, στον Πειραιά αλλά και στον Πύργο Θεσσαλονίκης όπως και αλλού με κλοπιμαία αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αριθμός που αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος επειδή υπάρχουν δεκάδες νέες αναφορές πολιτών περί εμπλοκής των ίδιων κακοποιών και σε σειρά άλλων επιδρομών σε σπίτια ενώ αναγνώρισαν πολλά από τα κατασχεθέντα κλοπιμαία από την ίδια σπείρα. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι μέλη της ίδιας συμμορίας είχαν προχωρήσει σε διαρρήξεις κατοικιών στο… Βερολίνο όπου μετέφεραν τμήμα των δραστηριοτήτων τους.

Τα πρόσωπα και τα ίχνη

Ορισμένοι από τα κεντρικά πρόσωπα της σπείρας είχαν ψευδώνυμα «Στάλιν», «Παππούς» ή και... «Τίποτα», ενώ για να συνεννοηθούν μεταξύ τους χαρακτήριζαν «ζωντανό» κάποιο σπίτι πλουσίου, «δουλειές» τις διαρρήξεις και μιλούσαν για «ουρές» όταν διαπίστωναν παρουσία αστυνομικών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις διαρρήξεις από τους ταχυδακτυλουργούς γεωργιανούς διαρρήκτες ήσαν χωρίς οποιοδήποτε ίχνος παραβίασης. Παράλληλα η συμμορία έφτανε στο σημεία να προχωρά μέχρι και σε τρεις-τέσσερις εφόδους σε σπίτια την ημέρα!

«Βάση» της πολυεθνικής συμμορίας ήταν υπερπολυτελής βίλα με πισίνα στην οδό Μεταμορφώσεως στην Ανάβυσσο, όπου διέμεναν τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Κεντρικό πρόσωπο στην πολυμελή σπείρα διαπιστώνεται ότι ήταν ένας 30χρονος Γεωργιανός, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., είχε φυλακισθεί για κλοπές στις 30 Δεκεμβρίου 2013 και αφέθηκε ελεύθερος στις 30 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή μόλις ένα μήνα μετά. Ακόμη διαπιστώνεται ότι οι αστυνομικοί είχαν βρεθεί στα ίχνη της συμμορίας με την χρήση του ειδικού συστήματος XP εντοπισμού του στίγματός τους.

Η μέθοδος δράσης και οι «αδιάρρηκτες» πόρτες ασφαλείας

Όπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «τα μέλη της συμμορίας για να διακριβώσουν αν οι ένοικοι βρίσκονταν στα διαμερίσματα που στοχοποιούσαν, προσπαθούσαν να αφουγκραστούν τους θορύβους "στήνοντας αφτί" στην πόρτα ή κτυπούσαν το κουδούνι και αν έπαιρναν απάντηση, αποχωρούσαν προσωρινά με κάποια δικαιολογία για να επανέλθουν αργότερα, διαφορετικά επιχειρούσαν άμεσα. Κατά περίπτωση σημάδευαν με ειδικά σύμβολα τις πόρτες των διαμερισμάτων που επεσήμαιναν, τα οποία προσδιόριζαν τις συνήθειες των ενοίκων αναφορικά με τον χρόνο παρουσίας τους ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τις ενέργειές τους».

Εκείνο ωστόσο που είχε θορυβήσει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η δυνατότητα των διαρρηκτών να «χτυπούν» και σπίτια με πόρτες μεγάλης ασφαλείας. Όπως σημειώνουν, «τα μέλη της συμμορίας είχαν αναπτύξει τη δυνατότητα να απασφαλίζουν με ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία κλειδαριές ασφαλείας τεχνολογικά εξελιγμένες τύπου "defender" ή "omega plus" ή άλλου τύπου που θεωρούνται απαραβίαστες και να εισβάλλουν στα σπίτια τα οποία στην κυριολεξία λεηλατούσαν. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι ιδιοκτήτες, εφησυχασμένοι ότι έχουν τοποθετήσει πόρτες ασφαλείας, διατηρούσαν στις οικίες τους περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (χρήματα και τιμαλφή), θεωρώντας ότι έτσι προφυλάσσονταν, ενώ στην ουσία και προ αυτής της καταστάσεως έμεναν κυριολεκτικά απροστάτευτοι».

Ο αρχηγός

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να είχε ο 61χρονος αρχηγός της μαφίας. Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, «επιτελούσε σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας υπό τύπο διαιτησίας την "επίλυση" διαφορών που ανέκυπταν μεταξύ κλεφτών σε χώρες της ΕΕ (π.χ. Ιταλία) και τη Ρωσία. Επιπλέον δεχόταν εμβάσματα μέσω άλλων μελών της οργάνωσης από Γερμανία και Ρωσία. Είχε διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, όπου ύστερα από πυρά που δέχθηκε κατά τη "διευθέτηση" διαφορών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών τραυματίστηκε και έκτοτε παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι».

Σημαντικό ρόλος αποδίδεται σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας και κοστολογούσαν με 20 ευρώ το κάθε γραμμάριο χρυσού από τα κλοπιμαία που τους έδινε η γεωργιανή μαφία. Εντυπωσιάζει ότι στη δικογραφία της υπόθεσης επισημαίνεται πως οι αλλοδαποί κλεπταποδόχοι είχαν ύποπτες συνομιλίες με τρεις έλληνες καταστηματάρχες στις οδούς Λέκκα, Λεοχάρους και Ερμού, για τους οποίους εξετάζεται αν υποβοηθούσαν το κύκλωμα.

Ο «μάντης»

Όμως ιδιαίτερα ενδιαφέροντες είναι οι ρόλοι και άλλων μελών του κυκλώματος όπως ενός εκ των διαρρηκτών με ικανότητες… μάντη και ανιχνευτή κλοπιμαίων, για τον οποίο σημειώνεται ότι «λόγω της προηγούμενης εμπειρίας που είχε αποκτήσει στο συγκεκριμένο αδίκημα, κατηύθυνε εύστοχα τους συνεργούς του που ερευνούσαν την οικία στα πιο πιθανά σημεία απόκρυψης τιμαλφών, προβλέποντας μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων ακόμη και την ποιότητα και το είδος των κλοπιμαίων»!