5/2/16

Υπό την απειλή της Schengen



Tριμερής Συνάντηση Εργασίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σήμερα, Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2016.
Συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και της Γερμανίας Thomas de Maiziere οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας, συνοδευόμενοι από πολυμελείς αντιπροσωπείες υπηρεσιακών αξιωματούχων και επιτελών. Από Ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θόδωρος Δρίτσας, καθώς και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησαν ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι τρεις πλευρές διατύπωσαν τα παρακάτω στη διάρκεια δηλώσεών τους:

Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής :
«Τελείωσε μία πάρα πολύ σημαντική συνάντηση με την παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών της Γερμανικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, παρουσία βεβαίως και των δύο Πρέσβεων, που βρίσκονται και εκπροσωπούν τις χώρες αυτές στην Ελλάδα, όπως και των Υπουργών του κ. Μουζάλα, του κ. Τόσκα και του κ. Δρίτσα.
Ηταν μία πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση. Την ώρα της μάχης όλοι μαζί θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να συγκροτήσουμε ένα σημαντικό μέτωπο αντιμετώπισης αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος, που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας ο κ. Μπερνάρ Καζνέβ».
Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve :
« Ευχαριστώ πάρα πολύ τους κύριους Υπουργούς που παρευρίσκονται, καθώς και τους Πρέσβεις. Ολοκληρώσαμε μία συνάντηση εξαιρετικά σημαντική, όπου θελήσαμε να θέσουμε τις κατευθύνσεις για την επίλυση της σημαντικής προσφυγικής κρίσης, που πλήττει την Ευρώπη εδώ και μήνες, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Στόχος μας λοιπόν, είναι η άμεση επίλυση αυτής της κρίσης, με σαφήνεια, με διαύγεια. Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Και στον τομέα αυτό, η Γαλλία πραγματικά είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της FRONTEX και στηρίζει αυτήν την απόφαση.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ενίσχυση της ενημέρωσης των βάσεων δεδομένων του συστήματος Schengen και τη σύνδεση τους με τις άλλες βάσεις δεδομένων των Αστυνομιών και των άλλων Αρχών Ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η ενημέρωση των βάσεων αυτών να γίνεται άμεσα.
Θα πρέπει επίσης, στα πλαίσια αυτά να καταπολεμήσουμε και τα πλαστά έγγραφα που κυκλοφορούν και επιτρέπουν την διακίνηση αυτών των ανθρώπων.
Η Γαλλία σαφώς έχει προτείνει στους Έλληνες ομολόγους της την αποστολή ειδικών ομάδων, προκειμένου να ενισχύσουν οι εμπειρογνώμονες τις ελληνικές δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά τα hotspot είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες δράσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και να συμπληρώσουμε με τις Γαλλικές δυνάμεις τις Ελληνικές αρχές.
Είναι σαφές ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα υποθηκεύσει την Συνθήκη Schengen και τις οργανωτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί.
Πρέπει σε πνεύμα αλληλεγγύης να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να συνεργαστούμε με διαύγεια, προκειμένου να περάσουμε σε δράση και να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές μας θα είναι αξιοπρεπείς και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και την λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων αυτών».
Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere :
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μέγιστο πρόβλημα, μια μεγάλη πρόκληση με τους πρόσφυγες και ο στόχος μας δεν είναι μόνο να γίνει καταγραφή των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά να γίνει και μετεγκατάσταση.
Δεν είναι αυτό μόνο, θέλουμε και να μειώσουμε τις ροές των μεταναστών. Η Ελλάδα ζει τώρα, είναι τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καμία φορά και της κριτικής.
Εγώ θέλω με τον Γάλλο ομόλογό μου να βοηθήσω. Ηρθαμε εδώ στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να αναδείξουμε τις ελλείψεις, αλλά θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.
Πρέπει να έχουμε μια προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, πρέπει γρήγορα να λειτουργήσουν τα hotspot και η καταγραφή των μεταναστών.
Έχουμε πληροφορηθεί για τη μεγάλη πρόοδο που έχει ήδη γίνει σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι σημαντικό και για θέματα ασφαλείας, γιατί δεν μιλάμε μόνο για την κατανομή, πρέπει να γίνει και εγγραφή στο σύστημα τροφοδότησης του συστήματος πληροφόρησης του Shengen, του S.I.S. Πρέπει να γίνει τροφοδότηση της βάσης δεδομένων για VISA και για EURODAC.
Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε να βοηθήσουμε. Στέλνουμε άλλους εκατό αστυνομικούς και θα στείλουμε και δύο πλοία ακτοφυλακής στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την F RONTEX . Η FRONTEX δεν θα έχει υποχρέωση μόνο την ακτοφυλακή, αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Εδώ χρειαζόμαστε μία λειτουργική συνεργασία και με την Τουρκία.
Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και αυτό γρήγορα, γιατί αλλιώς το σύστημα Schengen θα απειληθεί. Πρέπει να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί αλλιώς όσα έχουμε κτίσει τις περασμένες δεκαετίες θα τα καταστρέψουμε σε ένα χρόνο.
Γι’ αυτό η κατάσταση επείγει και είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις εδώ με τους συνομολόγους μας και θα συνεχίσουμε μετά και θα δούμε και τον Πρωθυπουργό της Χώρας αυτής».
Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
«Ακούσαμε με πολύ προσοχή τις επισημάνσεις και του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ.Τόμας Ντε Μεζιέρ. και του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, του κΜπερνάρ Καζνέβ.
Συμφωνούμε και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη σαφήνειας των διαδικασιών και των συνεννοήσεων και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης.
Ακόμα να πω ότι είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας, ακριβώς για να καταδείξει την διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ζητήσαμε την βοήθεια των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά την διέλευση των προσφύγων, οι οποίοι προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες δια των Βαλκανικών χωρών. Ζητήσαμε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρίτες χώρες, όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις, που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της.
Κλείνω, λέγοντας ότι ως πολίτης Ευρωπαίος, ως άνθρωπος που πιστεύω και πίστεψα στο Ευρωπαϊκό όραμα, ζήτησα από τους δύο Υπουργούς να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους, ώστε το βραβείο Νόμπελ να δοθεί στους Ήρωες του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διέσωσαν με την συμπεριφορά τους την πανανθρώπινη, την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν, στους ανθρώπους που δικαίωσαν την αγάπη και τις αναφορές των Ευρωπαίων, Γερμανών και Γάλλων φιλοσόφων στην Ελλάδα, τους ανθρώπους που με τον ηρωισμό τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης».