17/6/16

Αθώοι οι κατηγορούμενοι ...



Αιματηρές επιθέσεις της «αλβανικής μαφίας» το 2008 στο κέντρο
Αθώοι από ισόβια δύο κατηγορούμενοι για φόνους στον Άγιο Παντελεήμονα
Στιγμιότυπο από αίθουσα Εφετείου Κακουργημάτων. Ανατροπή στην δικαστική εξέλιξη συνέβη προ ημερών όταν δύο καταδικασθέντες σε ισόβια στον πρώτο βαθμό για δολοφονικές επιθέσεις αθωώθηκαν σρο Εφετείο

Εντυπωσιακή εξέλιξη είχε η δικαστική διερεύνηση σειράς δολοφονιών από την «αλβανική μαφία» με την προ μερικών ημερών αθώωση από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας δύο κατηγορουμένων οι οποίοι είχαν καταδικασθεί αρχικά σε ισόβια κάθειρξη. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν απορίες για αυτή την εξέλιξη και δικαστικοί μιλούν για δικαιολογημένη απόφαση.

Πρόκειται για δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και άλλες αιματηρές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την άνοιξη του 2008 στον Άγιο Παντελεήμονα με στόχο ομοεθνείς τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιθέσεις αυτές είχαν σημειωθεί για λόγους εκδίκησης ανάμεσα σε ποινικούς που προχωρούσαν σε ληστείες κ.λπ.

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ένα από τα θύματα «στοχεύθηκε» επειδή υπήρχαν αναφορές ότι «είχε δώσει κρίσιμες πληροφορίες στην Αστυνομία». Ο ένας εκ των κατηγορουμένων που αθωώθηκε εμφανιζόταν ως ένας από τους «εκτελεστές» και ο άλλος ως ηθικός αυτουργός, αφού φέρεται να είχε απειλήσει σχετικά το μετέπειτα θύμα του.

Στη διάρκεια των δύο δικών πολλοί από τους αυτόπτες μάρτυρες ανεκάλεσαν τις αρχικές καταθέσεις τους και το δικαστήριο απέδωσε αυτή την αλλαγή στον φόβο που είχαν για τυχόν ανταποδοτικές ενέργειες σε βάρος τους.

Στην αθώωση του εμφανιζόμενου ως «εντολέα» στη δίκη στον δεύτερο βαθμό φέρεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο η απρόσμενη εμφάνιση της μητέρας ενός εκ των θυμάτων, η οποία κατέθεσε ότι «δεν πιστεύω πως ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός είναι ο υπαίτιος για τον χαμό του παιδιού μου». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε καταθέσει ούτε προανακριτικά ούτε στη δίκη σε πρώτο βαθμό.

Ο δικηγόρος του αθωωθέντος κατηγορουμένου κ Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε: «Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, η οποία κήρυξε ομόφωνα αθώο τον εντολέα μου. Η απόφαση του Εφετείου υποδηλώνει σαφέστατα ότι υπήρξε δικαστική πλάνη στον πρώτο βαθμό. Είναι, δε, σημαντική η απόφαση του Εφετείου γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο στη νομολογία και στη δικαστηριακή πρακτική να υπάρχει ισόβια κάθειρξη στο πρωτόδικο δικαστήριο και αθώωση στο Εφετείο».