22/11/16

Ο «θυμός» της κατηγορούμενης



Τα μυστικά της πρώτης απόδρασης με «βραχιολάκι»

Τα μυστικά της πρώτης απόδρασης με «βραχιολάκι»

Η «αγανάκτηση» της 43χρονης κατηγορούμενης για το σκάνδαλο της εταιρείας Energa σχετικά με την αιφνιδιαστική δικαστική απόφαση παράτασης για έξι μήνες της χρήσης του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης φέρεται ότι ήταν αυτή που την οδήγησε στην απόφαση, λίγες ώρες αργότερα, να σπάσει το «βραχιολάκι» ελέγχου και να  εξαφανισθεί. 
Η 43χρονη, που ήταν γραμματέας στην εν λόγω εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατηγορείτο για «ξέπλυμα χρήματος» με τη συνδρομή του συζύγου της, περίμενε ότι θα αφεθεί πλήρως ελεύθερη αφότου θα παρερχόταν το 18μηνο μετά τη σύλληψή της, όπως είχε συμβεί και με δύο άλλους συγκατηγορουμένους της. Η κατηγορούμενη δήλωνε «ανυπόμονη» για να σταματήσει ο κατ' οίκον περιορισμός της και να αφαιρεθεί το «βραχιολάκι» της. Όμως η αντίθετη δικαστική απόφαση φέρεται να την εξόργισε. Οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η 43χρονη να επιχειρήσει να συναντήσει τον σύζυγό της που έχει κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση και παραμένει ασύλληπτος.

Η ΕΛ.ΑΣ. και η ταχύτητα στο 8% 
Επιπλέον η φυγή της προκαλεί προβληματισμό στις αρχές αφού παραβίασε πρώτα τον κατ' οίκον περιορισμό (διέμενε στο κέντρο της Αθήνας) πριν κόψει το «βραχιολάκι» στην εθνική οδό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας και εξαφανισθεί. Όμως το γεγονός ότι το «βραχιολάκι» στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου της εταιρείας κάθε 20 δευτερόλεπτα και υπάρχει αντίστοιχη καθυστέρηση στην ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Αστυνομία την ευχερή καταδίωξη του «παραβάτη» κρατουμένου. Πολύ δε περισσότερο που πιθανόν χρησιμοποιεί όχημα διαφυγής το οποίο δεν είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές και δεν είναι χρονικά δυνατό να δημιουργηθεί αστυνομικός κλοιός προκειμένου να ακινητοποιηθεί.

Πρόκειται για την πρώτη φυγή κρατουμένου από το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης στην Ελλάδα από τους συνολικά 11 που το χρησιμοποιούν συνολικά σε λιγότερο από έναν χρόνο ουσιαστικής δοκιμής του. Δηλαδή ήδη δημιουργήθηκε ένα ποσοστό παραβίασης του συστήματος επιτήρησης της τάξης του 8% όταν το εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα αφαίρεσής του και το ποσοστό παραβίασης κυμαίνεται από 0,05% έως 2%. Στη Γαλλία, όπου υπάρχουν 13.000 κρατούμενοι χρήστες του συστήματος επιτήρησης τα κρούσματα παράνομης αφαίρεσής του ήταν περίπου πέντε-έξι. Στη Νέα Ζηλανδία την περίοδο 2010-13 141 άτομα επιχείρησαν να αφαιρέσουν το σύστημα επιτήρησης, σε ποσοστό περίπου 1%. 

Η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος είναι ένας χρόνος φυλάκισης. Ποινή φυλάκισης δύο ετών προβλέπονται για τον συνεργό του παραβάτη κρατουμένου. Αν ο συμμετέχων έχει την ιδιότητα του σωφρονιστικού ή αστυνομικού υπαλλήλου ή του αρμόδιου για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπαλλήλου, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι οκτώ ετών.
Σημειώνεται ότι η δίκη με 18 κρατουμένους για το «σκάνδαλο Energa» (η ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος 2011 - Νοέμβριος 2012) βρίσκεται σ εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ήδη υπάρχει εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή αρκετών από τους κατηγορουμένους.  
Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2014 είχε υπάρξει απόπειρα δολοφονικής επίθεσης κατά του συνηγόρου πολιτικής αγωγής στο σκάνδαλο Energa και ο ίδιος σε μεταγενέστερη κατάθεσή του μίλησε για σχεδιασμό της επίθεσης από κεντρικό κατηγορούμενο της υπόθεσης. Συμπληρώνεται ότι για τη συγκεκριμένη επίθεση έχουν συλληφθεί αλβανοί ποινικοί οι οποίοι ομολόγησαν ότι «επρόκειτο για διεκπεραίωση συμβόλου θανάτου», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν τους εντολείς της αιματηρής επίθεσης.