ΕΛ.ΑΣ.: Οι αποκαλύψεις Γιωτόπουλου φωτίζουν μόνο μία δολοφονία
Η επίθεση στον Περισσό το 1994 με θύμα αξιωματικό, το «χτύπημα» στον σαουδάραβα πρεσβευτή, η δολοφονία του εισαγγελέα και οι αμφιβολίες των αστυνομικών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2016 23:55 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05:00
Η επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου προ μιας εβδομάδας ίσως περιέχει μερικά αξιοποιήσιμα από την ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία
Η εξιχνίαση και η απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο για μία αιματηρή ενέργεια στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, όταν εξερράγη βόμβα με τηλεχειρισμό στον Περισσό που κόστισε τη ζωή στον 40χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο, είναι το μοναδικό ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την πρόθεση του κρατούμενου για την υπόθεση της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το εγχώριο αντάρτικο πόλης.
Η παραγραφή και το «παζλ» του ενόπλου
Η παραγραφή λόγω παρέλευσης 25ετίας για τις περισσότερες ένοπλες ενέργειες της περιόδου 1973-91 καθιστούν τις τυχόν αναφορές του «Λάμπρου» της 17Ν ως άνευ δικαστικής αξίας. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών όμως εκτιμούν ότι «πιθανόν κατέχει τα τελευταία, χαμένα κομμάτια του παζλ της ένοπλης δράσης και οι αναφορές του μπορεί να φωτίσουν άγνωστες πτυχές. Κάτι που δεν θα έχει μόνο ιστορική αξία...».
Σε επιστολή του που δημοσίευσε προ μίας εβδομάδας η εφημερίδα «Εθνος», ο Αλ. Γιωτόπουλος ανέφερε ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν, που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που "έκαιγε" ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως και σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου τα οποία εξαφανίστηκαν». Συμπλήρωσε πως υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του «από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ' αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες ή και άλλες αιματηρές ενέργειες».
Αρχικά οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησαν ότι πρόκειται για αναφορές του «Λάμπρου» της 17Ν σχετικά με ασύλληπτα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, χωρίς αξία, σε έναν διαρκή κύκλο αρνήσεων κάθε εμπλοκής του αλλά και στην προσπάθειά του για «αλλοίωση» δεδομένων της υπόθεσης. Ομως αμέσως μετά, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μπόρεσαν, όπως απεκάλυψε και «Το Βήμα της Κυριακής», να αποκρυπτογραφήσουν τους «υπαινιγμούς» του Αλ. Γιωτόπουλου.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ., «ο Αλ. Γιωτόπουλος αναφέρεται αρχικά σε ηγετικό μέλος του εγχώριου αντάρτικου πόλης που συμμετείχε στη δημιουργία αρχικά της "μητρικής" οργάνωσης ΕΛΑ και ακολούθως της 17Ν ως ένα "παράρτημά" του που ήθελε και ορισμένα αιματηρά χτυπήματα. Αυτός ο καθοδηγητής του εγχώριου αντάρτικου μαζί με ορισμένα από τα άτομα που αναδείχθηκαν το 1995 από τα αρχεία της Στάζι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις του ΕΛΑ την περίοδο 1974-80, ο ίδιος υποβοηθούσε στη στρατολόγηση μελών στη 17Ν και το διάστημα από το 1988 μέχρι το 1995 φέρεται να προώθησε το ένοπλο σχήμα των οργανώσεων "1η Μάη" και "ΕΛΑ -1η Μάη". Εκεί είναι λοιπόν το σημείο που φαίνεται να αναφέρεται και ο Αλ. Γιωτόπουλος».
«Οι δύο από τους πρώην συντρόφους του οργανωτή της ΕΛΑ και της "1ης Μάη" πράγματι είχαν δώσει άτυπες καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και είχαν αναφερθεί σε πολλούς ενόπλους. Επιπλέον οι "πέντε" που προσθέτει στο άθροισμα ο "Λάμπρος" ξέραμε ότι ήταν η ομάδα κρούσης της "1ης Μάη". Από αυτούς γνωρίζουμε τρία πρόσωπα. Τον αναφερόμενο ως "Πάρκινσον" επειδή έτρεμε πριν πυροβολήσει, που φέρεται να αντιστοιχεί σε έναν καθηγητή ΑΕΙ, στον συγγενή ενός ενόπλου που δεν ζει πλέον και σε έναν ήδη κατηγορούμενο και καταδικασθέντα για βομβιστικές επιθέσεις που ζούσε σε νησιωτική περιοχή».
«Οι δύο από τους πρώην συντρόφους του οργανωτή της ΕΛΑ και της "1ης Μάη" πράγματι είχαν δώσει άτυπες καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και είχαν αναφερθεί σε πολλούς ενόπλους. Επιπλέον οι "πέντε" που προσθέτει στο άθροισμα ο "Λάμπρος" ξέραμε ότι ήταν η ομάδα κρούσης της "1ης Μάη". Από αυτούς γνωρίζουμε τρία πρόσωπα. Τον αναφερόμενο ως "Πάρκινσον" επειδή έτρεμε πριν πυροβολήσει, που φέρεται να αντιστοιχεί σε έναν καθηγητή ΑΕΙ, στον συγγενή ενός ενόπλου που δεν ζει πλέον και σε έναν ήδη κατηγορούμενο και καταδικασθέντα για βομβιστικές επιθέσεις που ζούσε σε νησιωτική περιοχή».
«Αυτούς τους ξέραμε από άτυπες καταθέσεις οι οποίες μας είχαν δοθεί, χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε οτιδήποτε. Τότε μας είχαν πει ότι στην ίδια ομάδα κρούσης συμμετείχαν και άλλα δύο άτομα που δεν ξέρουμε μέχρι και σήμερα τα στοιχεία τους. Φαίνεται όμως λεπτομέρειες να γνωρίζει ο Αλ. Γιωτόπουλος και ίσως να θελήσει να μιλήσει γι' αυτά...».
Ο «πυρήνας» και οι πρώτες εκτελέσεις
Η πρώτη από τις «αιματηρές επιθέσεις» αυτού του πυρήνα ήταν η δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 από την οργάνωση μίας χρήσης «Ιούνιος '78», που δημιουργήθηκε ως παράρτημα του ΕΛΑ, μόνο για να σκοτώσει τον πρώην ένστολο που είχε κατηγορηθεί για βασανισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2002, η 17Ν και ο ΕΛΑ φέρονται να έχουν συναποφασίσει την εκτέλεση του Π. Μπάμπαλη αλλά και άλλων απότακτων αστυνομικών από το 1973.
Ο σχεδιασμός της δολοφονίας του Π. Μπάμπαλη άρχισε αμέσως μετά τη δολοφονία από τη 17Ν του συγκατηγορούμενού του Ευάγγελου Μάλλιου τον Δεκέμβριο του 1976, έναν μήνα μετά την ουσιαστικά απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου. Ομως ο Μπάμπαλης άργησε να «στοχευθεί» από τον ΕΛΑ, διότι είχε αναχωρήσει για «λόγους ασφαλείας» για τη Σαουδική Αραβία, και όταν επέστρεψε χτυπήθηκε.
Τα μέλη του ίδιου «πυρήνα» συγκρότησαν τη βραχύβια οργάνωση ΟΕΛΑ (Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης) που ανέλαβε την επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα κατά του σαουδάραβα πρεσβευτή στο Ψυχικό τον Απρίλιο του 1983. Σχεδιάστηκε λόγω των στενών σχέσεων του ΕΛΑ με την ομάδα του άραβα αρχιτρομοκράτη Κάρλος. Ο πρέσβης όμως επέζησε της ένοπλης επίθεσης.
Το 1988 δημιουργείται η οργάνωση «1η Μάη» που προχωράει (τον Ιούνιο αυτού του χρόνου) στην απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, ενώ Ιανουάριο του 1989 σκοτώνει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδο στην περιοχή των Αχαρνών. Η επίθεση κατά του κ. Ραυτόπουλου και η κατάθεση αυτόπτου μάρτυρα για «ΙΧ των δραστών» δημιούργησε έναν βασικό κύκλο υπόπτων για την ΕΛ.ΑΣ.
Στα όρια της παραγραφής
Την περίοδο 1990-1991 εμφανίζεται το μεικτό σχήμα «ΕΛΑ-1η Μάη» που προχώρησε μέχρι το 1995 σε περίπου 20 ένοπλες ενέργειες - ορισμένες εξ αυτών και στη Θεσσαλονίκη -, πολλές από τις οποίες αιματηρές, σε έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό με τη 17Ν. Ανάμεσα σε αυτές, οι εκρήξεις τον Ιούνιο του 1991 βόμβας στην οδό Μπουμπουλίνας που προκάλεσε τον τραυματισμό έξι περιπολούντων αστυνομικών αλλά και ενεργοποίησης τηλεχειριζόμενης βόμβας τον Φεβρουάριο του 2012 με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ στο Θησείο, προκαλώντας τον τραυματισμό 19 αστυνομικών και δύο πολιτών.
Ακολούθησε η προαναφερόμενη έκρηξη της τηλεχειριζόμενης βόμβας στον Περισσό που σκότωσε τον αστυνομικό υποδιευθυντή και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό δύο άλλων. Τον Ιανουάριο του 1995 υπήρξε η τελευταία εμφάνιση του «ασύλληπτου πυρήνα», τον οποίο φέρεται να περιγράφει ο Αλ. Γιωτόπουλος, με τη βόμβα στην (τότε) ΑΣΟΕΕ. Ο κίνδυνος αποκάλυψης στοιχείων από τα αρχεία της Στάζι που δημοσιοποιούνταν εκείνη την περίοδο και η επακόλουθη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στον τερματισμό της δράσης των εν λόγω ενόπλων.
Κατάθεση
Την περίοδο 2004-06 υπήρξαν δίκες υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ με πενιχρά και γενικόλογα στοιχεία, χωρίς να προσδιορισθούν οι δράστες των προαναφερόμενων αιματηρών επιθέσεων.
Τώρα ο Αλ. Γιωτόπουλος θα κληθεί να καταθέσει σε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που θα τον επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Παραμένει όμως άγνωστο αν τα «παιχνίδια τακτικής και χρόνου» θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα...