25/1/17

Στη Λέσβο

Η Απόδειξη

Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, τετραμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών, στο νησί της Λέσβου και σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Συνελήφθησαν, χθες (24-01-2017) το πρωί, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, ένας 24χρονος ημεδαπός, που ταυτοποιήθηκε ως ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τα τρία μέλη της, ημεδαποί ηλικίας 22, 24 και 24 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης οπλοκατοχής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη ένας ακόμη 47χρονος ημεδαπός, συνεργός του κυκλώματος, που κατηγορείται για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών. Ο 47χρονος, εντοπίστηκε στη Μυτιλήνη, να μεταφέρει με Δ.Χ. φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών για λογαριασμό του κυκλώματος.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι προ τετραμήνου τουλάχιστον, συγκροτήθηκε εγκληματική ομάδα με δομημένη οργάνωση, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, την οποία διεύθυνε ο 24χρονος «αρχηγός» της και συμμετείχαν ως μέλη ο 22χρονος και οι δύο άλλοι 24χρονοι, με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τα μέλη της με ναρκωτικές ουσίες και κυρίως ακατέργαστη κάνναβη (χασίς) και ακολούθως, συντόνιζε την περαιτέρω διακίνησή των ναρκωτικών, σε υποψήφιους αγοραστές, στη Λέσβο και στην Αττική, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Τα μέλη του κυκλώματος, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία.
Στην ίδια υπόθεση, διακριβώθηκε ότι εμπλέκονται εξήντα δύο (62) ακόμη άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου, σε χώρους, οικίες, οχήματα αλλά και στην κατοχή των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • τρεις (3) ανισοβαρείς αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), συνολικού βάρους 2.575 γραμμαρίων,
  • οχτώ (8) τρίφτες, που χρησιμοποιούνταν για τη θρυματοποίηση της κάνναβης,
  • το χρηματικό ποσό των 3.175 ευρώ,
  • δέκα (10) κινητά τηλέφωνα και πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ηλεκτρονική συσκευή αποθήκευσης δεδομένων ( usb ),
  • κάμερα,
  • Τρία (3) μαχαίρια (δύο σουγιάδες και μία «πεταλούδα»)
  • Διάφορα έγγραφα και πειστήρια, σχετιζόμενα με την υπόθεση
Επίσης κατασχέθηκαν, το φορτηγό του 47χρονου, καθώς και τέσσερις (4) δίκυκλες μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη μεταφορά και τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης.