2/10/10

Ο κλέφτης στιφάδο, αυτοί… ντοματοσαλάτα!

Είπαμε ότι οι κλέφτες πλέον επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε γαστρονομικά «λάφυρα» αλλά αυτό που συνέβη πρόσφατα στη Βαρβάσαινα είναι από τα «άπαιχτα»! Η νοικοκυρά μαγείρεψε από το βράδυ στιφάδο…

…για την επομένη που ήταν Κυριακή και για να μην πιάνει χώρο η

κατσαρόλα στην κουζίνα, την έβαλε σε μια εξωτερική αποθήκη. Πού να φανταζόταν ότι ο κλέφτης θα έμπαινε στην αποθήκη και μη βρίσκοντας άλλο τι χρηστικό (και… εύγευστο) θα βούταγε ολόκληρη την κατσαρόλα με το στιφάδο! Στρώνει την επομένη το τραπέζι, βάζει το καλό σερβίτσιο –Κυριακή γαρ- μαζεύεται στο σπίτι η οικογένεια και άπαντες μένουν «κάγκελο» όταν η οικοδέσποινα τους ανακοινώνει την απώλεια της κατσαρόλας με το στιφάδο! Αφού συνήλθαν μετά τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη και δεδομένης της… διαμαρτυρίας των στομαχιών τους, τα μέλη της οικογένειας «ξεγέλασαν» την πείνα τους με μια πλούσια ντοματοσαλάτα που έφτιαξε άρον - άρον η νοικοκυρά.

Αν θυμάστε, πέρυσι στο ίδιο χωριό κλέφτες είχαν βουτήξει από ψησταριά 500 σουβλάκια, μπύρες, κρασί, ενώ όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, συχνότατες πλέον είναι οι κλοπές κοτόπουλων από κοτέτσια της περιοχής. Επίσης, κλέφτες ανοίγουν αγροικίες και γεμίζουν δοχεία με κρασί ή λάδι που αποθηκεύονται εκεί, κλοπές που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές και δεν καταγράφονται συνήθως από την Αστυνομία. Και όπως τονίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, τέτοια φαινόμενα είχαν να παρατηρηθούν από την μεταπολεμική περίοδο, στη δεκαετία του ’50, όταν η ελληνική ύπαιθρος ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας και οι κλοπές διατροφικών αγαθών ήταν συχνές.

Πού φτάσαμε, ορέ παιδιά! Και να φανταστείτε ότι το... Μνημόνιο δεν έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας…

πηγή:http://www.iliatora.gr/