12/12/10

Άντεξε από τα μαχαιρώματα ο Αρχηγός

Στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο καλός συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, με γλαφυρό τρόπο περιγράφει τα πισώπλατα μαχαιρώματα που κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι στην Κατεχάκη και την ΕΛ.ΑΣ έριξαν το τελευταίο διάστημα στον Ηπειρώτη Αρχηγό Λευτέρη Οικονόμου. Δυο φορές το Crimes on air είχε αναφερθεί διεξοδικά στην εσωτερική διαμάχη που εκτυλίσσεται στην κορυφή της αστυνομίας. Επίσης σήμερα αντίστοιχο ρεπορτάζ με το έγκυρο "ΒΗΜΑ" προβάλλουν και οι "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της Κυριακής" με τον τίπλο: "Βγήκαν πιστόλια για τη διαδοχή στην ΕΛ.ΑΣ". Προς απογοήτευση ορισμένων ο Λευτέρης Οικονόμου υπάρχει πλέον η πεποίθηση πως στις επερχόμενες κρίσεις θα παραμείνει στη θέση του, αφού στη διαχείρηση με τις συλλήψεις και τις γιάφκες ανά την Ελλάδα πήρε την κατάσταση στα χέρια του και απέδειξε πόσο οργανωτικός και σοβαρός είναι. Σύντομα το Crimes on air για να ...διαφωτήσει τους πιστούς αναγνώστες του θα αναφερθεί στις "κουμπαριές" της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που υπονοεί ο έγκυρος συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος [φωτο] αλλά και στον πετυχημένο Ταξίαρχο Δημήτρη Χωριανόπουλο τον προηγούμενο Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής που άνοιξε πρώτος το κεφάλαιο της "Νεοτρομοκρατίας" και διέγνωσε την παραγωγή ένοπλων αντιεξουσιαστών από το ... τούνελ της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς". Προς το παρόν απολαύστε το ρεπορτάζ από το "ΒΗΜΑ".


Γράφει ο βασίλης λαμπρόπουλος


«ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ τελευταίες εβδομάδες είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να υπάρχει εξέλιξη στην υπόθεση της τρομοκρατίας με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν λίγες ημέρες μετά την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων. Η παρακολούθηση τουλάχιστον
15 υπόπτων από 35 αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής σε τέσσερις πόλεις βρισκόταν σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Η αγωνία μας έφθασε στο κατακόρυφο το προηγούμενο Σάββατο,όταν μάθαμε ότι έφυγαν από το Αγρίνιο οπλισμένοι. Πολλοί από αυτούς που συλλάβαμε ήταν πράγματι γνωστοί από τα μέσα του 2009. Αυτή τη φορά όμως φτάσαμε σε συλλήψεις
γιατί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έδρασε όπως ήθελα εγώ. Με συνεργασία των αξιωματικών και όχι όπως παλαιότερα που κρατούσε ο καθένας πληροφορίες για τον εαυτό του».
Η εξομολόγηση αυτή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόμου σε στενό συνεργάτη του αναδεικνύει το παρασκήνιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής από τις αρχές Νοεμβρίου
για την εξάρθρωση της- «ανώνυμης» ως τώρα- ένοπλης οργάνωσης στην οποία ανήκαν οι έξι συλληφθέντες το προηγούμενο Σάββατο. Παράλληλα όμως αποκαλύπτει τον άγνωστο «πόλεμο» στο εσωτερικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τα τελευταία δύο χρόνια με αναφορές για «κουμπάρους»,
«μαφιόζους» και για «τυχερούς του Τζόκερ της τρομοκρατίας».

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση ένοπλης οργάνωσης απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα και αυτές τις ημέρες το μόνο που μπορούσε να διακρίνει κανείς στο πρόσωπο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ένα αχνό χαμόγελο για μια πιθανή επικείμενη επιτυχία της Αστυνομίας η οποία ωστόσο κανείς δεν γνώριζε ποια μπορεί να ήταν. Ηδη ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της 13μηνης θητείας του στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει κατευθύνει την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και τη σύλληψη έξι υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση. Μια αναλογία, δηλαδή, πρωτοφανής για αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αφού υπήρχαν γενιές ανώτατων αξιωματικών, κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, που πέρασαν από το ίδιο πόστο χωρίς να βρουν ούτε... ντουφέκι ένοπλης οργάνωσης.

Χαμηλοί τόνοι και φιλίες

Ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος κατάγεται από την Κόνιτσα, είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Ηταν εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του 2002, όταν εξαρθρώθηκαν η 17Ν και ο ΕΛΑ. Φαίνεται όμως ότι η θητεία του και η φιλία που τον συνέδεε με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας κ. Φώτη Νασιάκο ήταν η καλύτερη παρακαταθήκη. Ο κ. Οικονόμου έχει υπηρετήσει στην Κρατική Ασφάλεια, στην Ασφάλεια Αττικής ως υποδιοικητής, καθώς και στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Επισήμων στις οποίες διετέλεσε προϊστάμενος. Οταν ανέλαβε τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τον Νοέμβριο του 2009, αντικαθιστώντας σε έκτακτες κρίσεις τον επονομαζόμενο διώκτη του οργανωμένου εγκλήματος κ. Βασίλη Τσιατούρα, οι αντίπαλοί του εντός υπηρεσίας μιλούσαν για «έναν άνευρο αξιωματικό γραφείου που τον βοήθησαν να ανελιχθεί το σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. και οι γνωριμίες του με πολιτικά πρόσωπα». Οι στενοί συνεργάτες του και άλλοι αξιωματικοί μιλούν για έναν μετριοπαθή, ψύχραιμο και χαμηλών τόνων αξιωματικό με οργανωτικές δυνατότητες. Το «μότο» του είναι ότι «σε κάθε ενέργεια χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, μεθοδικότητα και συνεργασία των αξιωματικών. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη δράση των αστυνομικών καριέρας που ερευνούν τις υποθέσεις μόνο για προσωπικό τους όφελος».

Οι αναφορές του αφορούν την άγρια εσωτερική διαμάχη που εξελίσσεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως σε σχέση με την εξάρθρωση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ως τον Νοέμβριο του 2009 στα καίρια πόστα της υπηρεσίας ήταν 15 αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους οι κκ. Δημήτρης Χωριανόπουλος, Γιάννης Φραγκίσκος, Δημήτριος Ατζάς, Γεώργιος Γκρίζης, Δημήτρης Δάβαλος, Πάρης Χηνόπουλος, Βασίλης Κωστούλας κ.ά. Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν κατορθώσει μέσα από ένα σύστημα παρακολουθήσεων να βρουν στοιχεία για τη δράση τουλάχιστον 15 μελών της «Συνωμοσίας» και να εντοπίσουν τον Σεπτέμβριο του 2009 τη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Παράλληλα φαίνεται να δημιούργησαν τον πρώτο κύκλο υπόπτων για τη «Σέχτα Επαναστατών», ενώ κατέδειξαν και τις σχέσεις μεταξύ ποινικών και νέας γενιάς τρομοκρατίας.

Συγκρούσεις και «μαφιόζοι»

Τον Νοέμβριο του 2009 όμως με συνοπτικές διαδικασίες οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς αποπέμφθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τούς απέδιδαν ότι δεν ήταν αποτελεσματικοί, ότι η έρευνά τους για το Χαλάνδρι αφορά τη δράση υποδεέστερης οργάνωσης, καθώς και ότι υπονόμευαν άλλους αξιωματικούς της υπηρεσίας. Ακόμη ήρθαν σε σύγκρουση για την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα», ενώ παρουσιάστηκε και έγγραφο ελληνικής πρεσβείας στο εξωτερικό ότι αποφεύγουν την ενημέρωση διπλωματών. Σημείο τριβής ήταν ακόμη η κατάθεση αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας περί «μαφιόζων που διαβρώνουν το Σώμα» και άλλων υπαινιγμών, μερικοί από τους οποίους θεωρήθηκε ότι αφορούσαν τον κ. Οικονόμου. Τέλος, στους ίδιους αξιωματικούς αποδόθηκε εκ των υστέρων ότι δεν αξιολόγησαν σωστά την περίοδο 2005-2009 τη δράση του Νίκου Μαζιώτη και άλλων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» όπως αναδείχθηκαν από τις σχετικές έρευνες τον Απρίλιο του 2010.

H ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗΝ EYΠ ΚΑΙ ΤΟ...ΛΟΤΤΟ

Τη θέση του προϊσταμένου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2009 ο 47χρονος κ.Αλκης Τζωίτης,ο οποίος κατάγεται από την Αρχαία Ολυμπία και εντάχθηκε στην ΕΛ.ΑΣ.το 1982.Ο κ. Τζωίτης είχε πολυετή θητεία στη Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στην Κρατική Ασφάλεια.Το όνομά του είχε αναφερθεί το 2005 στην υπόθεση «απαγωγής των Πακιστανών»,τελικά όμως αποδείχθηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα έλειπε για χειρουργική επέμβαση στην Αυστρία.

Θεωρείται και αυτός χαμηλών τόνων,μεθοδικός,οργανωτικός και είχε διαρκώς ανοικτή γραμμή συνεργασίας τόσο με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.όσο και με τον υποδιοικητή της ΕΥΠ κ.Φ.Παπαγεωργίου. Και όπως λέει σε άλλους αστυνομικούς,«ας κάνω εγώ τη δουλειά μου με τις έρευνες και ας μην ξέρει κανείς τίποτε για μένα». Στελέχη της Κατεχάκη αποδίδουν στον συγκεκριμένο αξιωματικό ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και προσφάτως στη σύλληψη της ομάδας των έξι έπειτα από επιτυχημένη επιχείρηση πολυήμερης παρακολούθησής τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν συνεργάτες του,«τις τελευταίες 12 ημέρες δεν έχει πάει σχεδόν καθόλου σπίτι του.Ζει στο γραφείο του».
Αλλοι πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.αναφέρουν ωστόσο ότι«τα καίρια πόστα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καταλαμβάνονται σήμερα από πολλά άτομα που είναι στενοί φίλοι ή ακόμη και κουμπάροι ανώτερου αξιωματούχου. Και οι αστυνομικοί που είχαν ξεμείνει από την προηγούμενη φουρνιά του 2009 εκπαραθυρώθηκαν, με αποτέλεσμα λόγω και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η Υπηρεσία να έχει κενά. Επί σειρά μηνών υποτίμησαν τη δράση της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”, με αποτέλεσμα αυτή να γιγαντωθεί και να είναι πλέον ο κύριος εκφραστής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Η εξάρθρωση του “Επαναστατικού Αγώνα” ήταν συμπτωματική λόγω του θανάτου του Λάμπρου Φούντα. Κάποιοι στην Αντιτρομοκρατική κερδίζουν το Λόττο της τρομοκρατίας.Εξάλλου και τώρα συνέλαβαν όσους είχαμε εμείς υπόπτους από την άνοιξη του 2009, χωρίς και πάλι να μπορούν να τεκμηριώσουν οτιδήποτε γιατί βιάστηκαν» . Και ο πόλεμος των χαρακωμάτων στην υπηρεσία που έχει αναλάβει την εξάρθρωση των ενόπλων οργανώσεων συνεχίζεται...