2/12/10

Πάρτε τους πίσω



Πιέσεις προς της Βρυξέλλες απευθύνει ο Χρήστος Παπουτσής προκειμένου χώρες όπως η Τουρκία να αποδέχονται την απέλαση όσων λαθρομεταναστών μπαίνουν στην Ελλάδα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στην Έκθεση της Επιτροπής για ενίσχυση της Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, τόνισε τα θετικά αποτελέσματα της ενισχυμένης παρουσίας του FRONTEX στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Η παρατηρούμενη μείωση της λαθρομεταναστευτικής πίεσης, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης ( RABITS ), είναι σημαντική. Τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα, συνέχισε ο κ. Υπουργός, θα πρέπει να παγιωθούν και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την επίσπευση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής προκειμένου:

α) να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, Συμφωνία η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των Κρατών Μελών

β) να αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής με το Πακιστάν και

γ) να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης, προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εξ αιτίας της τεράστιας λαθρομεταναστευτικής πίεσης την οποία υφίσταται, εφαρμόζει ήδη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης η χώρα μας, μετά από συντονισμένες προσπάθειές της, απέσπασε τη δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση του ποσού των 210 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι δεσμευμένο στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του ποσού των 9,8 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτων μέτρων του 2010, και του ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μας διαθέτουν οι χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου. Παρεμβαίνοντας, ο κ. Υπουργός, στο θέμα της δημιουργίας του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), υποστήριξε τις προσπάθειες της βελγικής Προεδρίας. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα πρέπει να καταστεί απολύτως κατανοητή, απ’ όλα τα Κράτη Μέλη, η ανάγκη που υποστηρίζει σταθερά η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. Η συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και άμεση. Απαιτείται καλύτερος συντονισμός και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση και επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση απειλείται η ασφάλεια των πολιτών μας και η συνοχή της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.