Σε λίγο θα μας έλεγαν πως η Ελληνική κυβέρνηση, ενδιαφέρθηκε μετά από τόσα χρόνια, να πληροφορήση τη Μόσχα, για την εκτέλεση στο Λαγονήσι του Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ [φωτο]. Παραμονές Πάσχα ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev . Αν και το Μαξίμου διαρρέει επίσημα πως ο λόγος για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις και οι προοπτικές επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εντούτοις η κυριότερη αιτία για ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήταν η παύση αγοράς των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η κρίση στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. “Στο κόκκινο” οι ελληνορωσικές σχέσεις, με την Ρωσία να ανακοινώνει ότι σταματά να αγοράζει ελληνικά ομόλογα σε μια δραματική εξέλιξη επιδείνωσης των ήδη κακών σχέσεων των δύο χωρών, κάτι αναμενόμενο από την στιγμή που η ελληνορωσική αμυντική και ενεργειακή συνεργασία ουσιαστικά έχει “παγώσει” με ευθύνη της Αθήνας.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν μιλώντας από την Ουάσινγκτον στο αγγλόφωνο ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today μίλησε με βαριά λόγια για την ελληνική οικονομία: “Η Ρωσία διαθέτει αποθεματικά της σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα, διότι τα θεωρούμε πλήρως αξιόπιστα. Πλέον εξαιρέσαμε από τη λίστα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα έχουν εκ μέρους μας ζήτηση”!
Με την πρόσφατη απόφαση να “παγώσει” το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την συμφωνία για τα BMP-3HEL με δήθεν αντάλλαγμα να προταχθεί το πρόγραμμα των SHORADS, μπορεί κάποιοι στην Αθήνα να θεώρησαν ότι στην Μόσχα “έχαψαν” το ελληνικό κόλπο, αλλά η Μόσχα “έβραζε”…
Στην πραγματικότητα η ελληνορωσική συνεργασία που οικοδομήθηκε μεταξύ 2004-2008, τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα μετά τον πόλεμο την Γεωργία, όπου η τότε υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία και “πάγωσε” όλα τα κεφάλαια για να έρθει το καλοκαίρι του 2009 και να ματαιωθεί η υλοποίηση της διακρατικής για τα BMP-3HEL από το δίδυμο Μεϊμαράκη-Βασιλάκου.
Η Μόσχα δεν είχε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης: Με την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2009, ο νυν πρωθυπουργός μίλησε με σαφήνεια για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, δηλαδή για την ματαίωση και αυτού του project.
Kαι όμως η Μόσχα προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς στις 18 Δεκεμβρίου 2008 με δήλωση του τότε πρεσβευτή της Μόσχας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin ότι “η συνεργασία προηγείτο του δανεισμού” από το τεράστιο ρωσικό θησαυροφυλάκιο.
Ακολούθησε το ταξίδι στην Μόσχα του Ε.Βενιζέλου τον Μάρτιο του 2009, όταν πλέον κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση από ελληνικής πλευράς να τηρηθεί η διακρατική συμφωνία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ρωσία είχε δηλώσει από τον χειμώνα του 2010 στην ελληνική κυβέρνηση ότι “Θα στήριζε την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρούντο οι ελληνορωσικές συμφωνίες”. Αυτό δεν συνέβη.
Το κτύπημα για την ελληνική οικονομία είναι ισχυρό, όχι τόσο σε επίπεδο οικονομικού αντίκτυπου, όσο σε στρατηγικό επίπεδο. Ήδη ο ρωσικός κρατικός οργανισμός τουρισμού κατευθύνει σε άλλες χώρες τους Ρώσους συνταξιούχους που το 2009 και το 2010 είχαν σώσει Κρήτη και Ρόδο, από άποψη τουριστικής κίνησης.