25/4/11

Oι Γάλλοι θέλουν τον ιππόδρομο

Aπο: Nonews

Η πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) είναι δεδομένη. Η είδηση ότι στη χθεσινή διυπουργική επιτροπή για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν παρόντες και μέλη της εταιρείας PMU που διαχειρίζεται τον γαλλικό ιππόδρομο φούντωσε τα σενάρια. Βεβαίως, η πώληση του ΟΔΙΕ θα γίνει με... διεθνή διαγωνισμό όπου ενδεχομένως θα εμφανιστούν και άλλοι «μνηστήρες» αλλά η παρουσία των Γάλλων δείχνει αν μη τι άλλο ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας ενδιαφερόμενος τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να διαφημίζει.

Στο ερώτημα γιατί η PMU να ενδιαφερθεί για τον ΟΔΙΕ ο οποίος έχει να εμφανίσει κέρδη απο το 2002, χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, τα δάνεια που είχε λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη μετεγκατάσταση το 2004 από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ και ο μέσος ετήσιος μισθος των 120 περίπου εργαζομένων χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές με στοιχεία στα τέλη του 2010 φτάνει τα 47.608 ευρώ;

Εμπειροι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν πως η PMU αυτή την περίοδο αναζητεί νέα ιπποδρόμια ώστε να τα εντάξει στη «δεξαμενή» των αγώνων που διαχειρίζεται ανά τον κόσμο. Εκτός από τη Γαλλία η PMU διαχειρίζεται ιπποδρόμια και κούρσες στο Βέλγιο και τη Δυτική Αφρική. Γενικότερα υπάρχει τάση συγκέντρωσης από μεγάλους operator του χώρου σε ΗΠΑ και Αυστραλία και κάτι ανάλογο επιχειρεί και η PMU στην Ευρώπη όπου θεωρείται ο μεγαλύτερος και ο καλύτερα οργανωμένος παίκτης.

Η PMU έχει ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ μόνο στη Γαλλία. Οπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου παρά την απαξίωση του προιόντος και την κάθετη πτώση του τζίρου ο ΟΔΙΕ έχει ετήσια έσοδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ όταν το μέσο έσοδο ανά ιππόδρομο στη Γαλλία είναι 39 εκατ. ευρώ (9,5 δισ. ευρώ για 244 ιπποδρόμια).

Eίναι ένα νούμερο που δεν μπορεί να αγνοήσει η PMU αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες και διευκρινίζουν ότι σε περίπτωση εξαγοράς του ΟΔΙΕ οι ελληνικές κούρσες θα μεταδιδονται και σε άλλες χώρες, ενώ οι Ελληνες παίκτες θα μπορούν να ποντάρουν από την Ελλάδα στα ιπποδρόμια της PMU αλλά και να συμμετάσχουν σε έπαθλα τύπου Euromillion.

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΙΕ έχει ήδη συνεργασία με την PMU αφού από το Φθινόπωρο του 2010 τις ημέρες που δεν διεξάγεται ιπποδρομία (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο) δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να ποντάρουν στις γαλλικές ιπποδρομίες από τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ.

Γιατί όμως ο ελληνικός ιππόδρομος από 350 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο έχει πέσει στα 200 εκατ. ευρώ; Η μεταφορά του ιπποδρόμου το 2004 από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις στα κόστη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυξήθηκαν τα τροφεία για τα άλογα και το κόστος της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα οι μικροιδιοκτήτες με 2-3 άλογα που αποτελούν και το οξυγόνο του ιπποδρόμου να αποχωρήσουν. Αυτό επηρέασε τη διεξαγωγή των αγώνων που από τρεις ημέρες την εβδομάδα περιορίστηκαν σε δύο (Δευτέρα και Πέμτπη) καθώς και τον αριθμό στις κούρσες αφού μπορούν να γίνουν 3-4 σε μια αγωνιστική ημέρα από 9 στο παρελθόν.

Σήμερα η Φίλιππος Ενωση που είναι υπεύθυνη για το αγωνιστικό κομμάτι του ιπποδρόμου αριθμεί περί τα 20.000 μέλη, εκ των οποίων μόνο μερικές εκατοντάδες επισκέπτονται τον ιππόδρομο την ημέρα των αγώνων, ενώ όταν ο ιππόδρομος ήταν στο Φάληρο είχε περί τους 12.000 επισκέπτες σε κάθε ιπποδρομία. Δεν είναι τυχαίο ότι το 90% των στοιχημάτων προέρχεται από τα πρακτορεία.

Επίσης, δέλεαρ για τους επίδοξους μνηστήρες του ΟΔΙΕ και η αξιοποίηση της έκτασης των 2.117 στρεμμάτων που διαθέτει ο ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, στην οποία υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κ.λπ.).

BHMA