19/5/11

Δίκαζαν τους "Μπράβους" μέχρι πρωΐας




Ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης
Στις 02:00 τα ξημερώματα και μετά από μία εξαντλητική ακροαματική διαδικασία που κράτησε πάνω από 17 ώρες ολοκληρώθηκε χθες η εκδίκαση από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ηλείας (Πύργος) της υπόθεσης της αιματηρής συμπλοκής η οποία είχε λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2010 στο Αγρίνιο και η οποία είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.
Το περιστατικό είχε συμβεί τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου 2010 στο υπαίθριο πανηγύρι που είχε διοργανωθεί σε πλατεία του Αγρινίου για τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη Ρηγανά. Τα αίματα άναψαν όταν οι Λάμπρος Κουτσούκης και Κ.Κ. φεύγοντας από το πανηγύρι και περνώντας από το τραπέζι των Ι.Ν., Α.Κ. και Ε.Π. δέχθηκαν φραστικά πυρά αλλά και σωματικά χτυπήματα. Η συμπλοκή που ακολούθησε περιελάμβανε ριπές με καλάσνικοφ, ανταλλαγή πυροβολισμών, χτυπήματα με μπουκάλια σαμπάνιας, αλλά και γρονθοκοπήματα από αμφότερες τις πλευρές. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να παραπεμφθούν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι μεν Λάμπρος Κουτσούκης και Κ.Κ. (προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Ιωαννίνων) με  τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και λοιπών πλημμελημάτων, ενώ η πλευρά των Ι.Ν. και Α.Κ. «να πέσουν στα μαλακά», έχοντας παραπεμφθεί μονάχα για το πλημμέλημα της συμπλοκής, ενώ ο Ε.Π. να συμμετέχει στη διαδικασία από το «ασφαλές» βήμα του μάρτυρα κατηγορίας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για τον εν λόγω μάρτυρα, πυροσβέστη στο επάγγελμα, το Δικαστήριο διέταξε να μην απομακρυνθεί από την αίθουσα, διότι προέκυπταν σε βάρος του υπόνοιες ψευδορκίας, μετά την κατάθεσή του στο ακροατήριο.

Ο ρόλος της ΕΥΠ και η σύνδεση με τη δικογραφία των «217» νονών

Το κουβάρι περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο όταν κατά την πρόοδο της δίκης αποκαλύφθηκε ότι διάδικοι της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά εκείνοι που προανακριτικά είχαν πέσει στα «μαλακά» εμπλέκονται και στη δικογραφία των 217 νονών, λόγος που επαύξησε και τα μέτρα ασφάλειας της αίθουσας. Σαν βόμβα «έσκασε» κατά την ακροαματική διαδικασία η αποκάλυψη ότι η καταγραφή των γεγονότων από τις τοπικές αστυνομικές αρχές για το αιματηρό συμβάν ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που έκανε ο «κοριός» της ΕΥΠ για λογαριασμό του Τμήματος Εκβιαστών της Αθήνας. Γιατί οι εμπλεκόμενοι και οι τοπικές αρχές αγνοούσαν ότι εκείνη την εποχή ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ στόχευε το Αγρίνιο.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Αγρινίου για διαλεύκανση της υπόθεσης- Οι «μπράβοι» του Αγρινίου

Κατά την αποδεικτική διαδικασία φωτίστηκαν οι ελλείψεις της προανάκρισης, ο ρόλος της τότε Ασφάλειας Αγρινίου στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου, αλλά και των επιλεκτικών διώξεων. Επίσης «σκεπάστηκε» και  η εγκληματική δραστηριότητα των διαβόητων μπράβων στο Αγρίνιο, που σχετίζονται με τους ξακουστούς «Νονούς» που κυκλοφορούν με δυο αυτοκίνητα Ferrari. Ο Κουτσούκης μάλιστα αποκάλυψε στους δικαστές και στους ενόρκους ότι έχει στοχοποιηθεί από συγκεκριμένο κύκλο ατόμων, τα οποία δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να του «κατασκευάσουν» υπόθεση «φυτεύοντας» στο μαγαζί του ζυγαριά ακριβείας. Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που παρέμειναν ακόμα αναπάντητα γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση και για το λόγο αυτό το Δικαστήριο μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση του Εισαγγελέα κ. Μεϊδάνη, αποφάνθηκε να  σταλεί πίσω η δικογραφία στην Εισαγγελία Αγρινίου προκειμένου να διερευνηθούν τα σκοτεινά σημεία, όπως το ποιοί τραυμάτισαν με όπλο τους Λάμπρο Κουτσούκη και Κ.Κ. στη συμπλοκή, αφού αποκλείστηκε η περίπτωση του αυτοτραυματισμού ή των «φίλιων» πυρών, όπως εμφαίνονταν στη δικογραφία.

Η ετυμηγορία

Ως προς τους κατηγορουμένους, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Λάμπρο Κουτσούκη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Ι.Ν. και των λοιπών αποδιδόμενων σε αυτόν πλημμελημάτων επιβάλλοντας του ποινή δωδεκαετούς κάθειρξης. Ο Κουτσούκης στην απολογία του λίγη ώρα πριν είχε ομολογήσει: «Εγώ πυροβόλησα τον Ι.Ν. για να τον εκφοβίσω και να τον κάνω να ελευθερώσει τον μικρό φίλο μου  (ενν. τον ΚΚ..) Τον τραυμάτισα στα πέλματα των ποδιών. Αν είχα πρόθεση να τον σκοτώσω, θα τον είχα σκοτώσει». Το Δικαστήριο έκρινε τον νεαρό Κ.Κ. αθώο της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Ι.Ν. και ένοχο μόνο των σωματικών βλαβών επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών με τριετή αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Ο 54χρονος «σωματώδης»  Ι.Ν. καταδικάστηκε για το αδίκημα της συμπλοκής σε 12 μήνες φυλάκιση και άσκησε έφεση, ενώ ο Α.Κ. για το ίδιο αδίκημα αθωώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την απολογία του Ι.Ν. αποκαλύφθηκε η γνωριμία του τελευταίου με την οικογένεια Γρηγοράκου, αλλά και ότι η αντιδικία του με τον Κουτσούκη, διατηρείται επί μία δεκαετία.
Τελικά, και ο καταδικασθείς Λάμπρος Κουτσούκης αφέθηκε ελεύθερος, αφού το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία δέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισής του να του ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει από τον τραυματισμό του.

Η αγόρευση Π. Σαράκη

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε έντονο το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι διάδικοι προέβησαν σε αποκαλύψεις, με την πλευρά των κατηγορουμένων Λ. Κουτσούκη και Κ.Κ. να κερδίζουν τις εντυπώσεις και στην ουσία από κατηγορούμενοι να γίνουν κατήγοροι. Ο συνήγορός τους, γνωστός ποινικολόγος κ. Παύλος Σαράκης (φώτο), με τις παρεμβάσεις του αλλά και με την αγόρευσή του «κονιορτοποίησε» το κατηγορητήριο εις βάρος των εντολέων του, δίνοντας άλλη διάσταση στα πραγματικά περιστατικά, κερδίζοντας έτσι την ελευθερία των εντολέων του, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει και τις υπόλοιπες πτυχές της υπόθεσης αυτής, με την σκόπιμη παραπλάνηση των αρχών Ασφαλείας του Αγρινίου.