Σε 182 ύποπτους φακέλους που εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ζημιά 1.172.136 €
Κύκλωμα από υπαλλήλους ασφαλιστικής εταιρείας, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικούς πράκτορες καθώς και έναν ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων, το οποίο καταχράσθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό από την Εθνική Ασφαλιστική με ανύπαρκτες, εικονικές ή υπερκοστολογημένες ζημιές σε οχήματα εξαρθρώθηκε, στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πολυήμερες έρευνες της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας που Διοικεί ο Μπάμπης Τάτσης.
Στην εξάρθρωση του κυκλώματος συνέδραμαν κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος των αρμόδιων ελεγκτών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στον εντοπισμό των ενδείξεων για τη δράση του κυκλώματος και στην μετέπειτα υποστήριξη των αστυνομικών ερευνών.
Στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις – φακέλους που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων κλπ. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων.
Με την ολοκλήρωση της έρευνας των 182 ύποπτων φακέλων περατώθηκε και η πρώτη φάση των αστυνομικών ερευνών, που άρχισαν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011, ύστερα από σχετική καταγγελία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο έλεγχος και άλλων φακέλων στο Υποκατάστημα Εθνικής Ασφαλιστικής στη Θεσσαλονίκη, από τους αρμόδιους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για τον εντοπισμό και άλλων παρομοίων περιπτώσεων συνεχίζεται.
Η δράση του κυκλώματος - εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζεται τουλάχιστον από το έτος 2008, αφορούσε στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμμετείχαν, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, δώδεκα (12) άτομα. Ειδικότερα, πέντε (5) υπάλληλοι του Τομέα Ζημιών και Αναλήψεων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, δύο (2) συμβεβλημένοι πραγματογνώμονες, δύο (2) ασφαλιστικοί πράκτορες, καθώς και ένας (1) ιδιοκτήτης συνεργείου αποκατάστασης ζημιών οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών με δύο (2) συγγενικά του πρόσωπα.
Οι έντεκα (11) από τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα εξαπάτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν συλληφθεί στο όρια του αυτοφώρου, ενώ ένας ακόμα, που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν τα κριτήρια της αυτόφωρης διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα, από χθες το πρωί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, καταστήματα, συνεργεία επισκευής οχημάτων, εξοχικές κατοικίες, παρουσία δέκα (10) Εισαγγελικών Λειτουργών.
Ειδικότερα, από την έρευνα που έγινε, στην Αθήνα αλλά και στο Υποκατάστημα της Ασφαλιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στους 182 ύποπτους φακέλους ζημιών, διαπιστώθηκε ότι:
- Σε 110 φακέλους έχουν επισυναφθεί 450 πλαστά τιμολόγια, συνολικού ποσού 683.811,10 ευρώ, τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν από 11 συνεργεία αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα 10 είναι ανύπαρκτα.
- Σε 50 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις συνολικού ποσού 288.182 ευρώ, έχουν επισυναφθεί, στην αντίστοιχη Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, (ίδιες) φωτογραφίες οχημάτων που απεικονίζουν την ίδια ζημία.
- Σε 5 φακέλους, σε διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του ιδίου οχήματος, με τρεις διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας.
- Σε 97 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις βλαβών οχημάτων, συνολικού ποσού 576.147 ευρώ, η ζημία για την οποία καταβλήθηκε αποζημίωση, είναι μικρότερη – αναντίστοιχη από την τελικώς καταβληθείσα αποζημίωση.
- 172 επιταγές αποζημίωσης, συνολικού ποσού 723.990 ευρώ, που έχουν εκδοθεί σε ονόματα δήθεν ζημιωθέντων, εισπράχθηκαν από μη δικαιούχους με οπισθογράφηση του σώματος της επιταγής.
- Σε 154 φακέλους, γνωματεύονται, πιστοποιούνται και εγκρίνονται αποζημιώσεις για ζημίες μεγαλύτερου κόστους του πραγματικού.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια, τα γραφεία και τις εξοχικές κατοικίες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων,:
- Δέκα πέντε (15) μηχανικές σφραγίδες με στοιχεία διαφόρων ανύπαρκτων εταιρειών των οποίων πλαστά τιμολόγια & αποδείξεις παροχής υπηρεσιών είχαν βρεθεί σε φακέλους αποζημιώσεων εικονικών ζημιών οχημάτων
- Αποδείξεις Πληρωμής, διαφόρων χρηματικών ποσών, τα οποία υπέχουν και θέση εντάλματος στο ταμείο της Ασφαλιστικής Εταιρείας, με διάφορα ονόματα δικαιούχων
- Μπλοκ Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών και στελέχη πλαστών Τιμολογίων.
- Ιδιόχειρες σημειώσεις με στοιχεία οχημάτων, ονομάτων, ΑΦΜ και αυτοσχέδια σκαριφήματα σημείων σύγκρουσης οχημάτων.
- Πλήθος φωτογραφιών, στις οποίες απεικονίζονται οχήματα που φέρουν εικονικές ζημιές.
- Ιδιόχειρες σημειώσεις που αναγράφουν αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, ονόματα πραγματογνωμόνων, χρηματικά ποσά και αυτοσχέδια σκαριφήματα σημείων σύγκρουσης οχημάτων.
- Βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων τραπεζών.
Οι έντεκα (11) συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, την πλαστογραφία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.