10/10/11

Στο έλεος των κακοποιών η Αττική


Του Διονύση Βυθούλκα

«Μηηη! Βοήθεια!». Δεν ήταν φωνή, ήταν κραυγή που πνίγηκε στη συνέχεια στον πόνο. Το κτήνος µε την κουκούλα άπλωνε τα χέρια του λαίµαργα πάνω στο σώµα της 32χρονης γυναίκας, µητέρας δύο παιδιών. Ο άνδρας της και τα παιδιά της ήταν κλειδωµένα σε διπλανό δωµάτιο και ο σύζυγος, τραυµατισµένος από τις κάννες των κουκουλοφόρων, ανήµπορος να αντιδράσει. Το σπίτι της οικογένειας στα νότια προάστια δεν έδειχνε ιδιαίτερα πολυτελές εξωτερικά. µονοκατοικία ήταν. Το αυτοκίνητο όµως στο γκαράζ «πρόδιδε» καλή οικονοµική κατάσταση. Δεν ήταν πρωτοφανές: τους τελευταίους µήνες οι ληστείες σηµειώνονται σε σπίτια µε ακριβά αυτοκίνητα και µε τους δράστες να αδιαφορούν για το αν οι ένοικοι βρίσκονται εντός και να συµπεριφέρονται σκληρά.
«Κάποτε οι διαρρήκτες περίµεναν να βγουν οι ένοικοι για να µπουν εκείνοι στο σπίτι. Τώρα πια αδιαφορούν αν µέσα υπάρχουν παιδιά, ηλικιωµένοι, ανάπηροι. Εισβάλλουν µε τα όπλα, µη διστάζοντας να τα χρησιµοποιήσουν» τονίζουν χαρακτηριστικά αξιωµατικοί της Αστυνοµίας!

Αλλοι αξιωµατικοί εξηγούν ότι το δυσµενές οικονοµικό κλίµα ευθύνεται για όλα: από τη µία ευνοεί το έγκληµα. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι φηµολογείται πως αρκετοί πολίτες έχουν σηκώσει τις καταθέσεις τους – ακόµη και τους µισθούς τους – από τράπεζες υπό τον φόβο χρεοκοπίας και τις κρατούν σπίτι οδηγεί τους διαρρήκτες σε εισβολή στις οικίες τους προς άγραν χρηµάτων και όχι πια των κλασικών ηλεκτρονικών που στόχευαν παλιά.

Μια καλοστηµένη

«Πού είναι τα λεφτά;»

«Ούρλιαζαν “πες µας πού είναι τα λεφτά και τα χρυσαφικά”. Αδιαφόρησαν πλήρως για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού». Η 70χρονη γυναίκα που έπεσε θύµα ληστείας µέρα µεσηµέρι µέσα στο σπίτι της στον Αγιο Στέφανο θυµάται την εισβολή των δύο αγνώστων – «νεαρών, µέχρι 23 ετών, σκουρόχρωµων», τους περιγράφει – και ακόµη ανατριχιάζει. Κάθε µέρα, την ίδια ώρα, αισθάνεται φόβο. Ο άνδρας και ο γιος της λείπουν από το σπίτι.

Εκείνη την Παρασκευή τα παντζούρια ήταν ανοιχτά, αλλά τα τζάµια κλειδωµένα. «Περίπου στη 1 το µεσηµέρι χτύπησε το κουδούνι. Είδα από το “µάτι” της πόρτας µια γυναίκα που µάλλον ήρθε για να δει αν υπάρχει κάποιος µέσα. ∆εν άνοιξα, ούτε µίλησα. Συνέχισα να κάνω δουλειές ώσπου γύρισα και είδα δύο αγνώστους, ο ένας να µου αρπάζει την αλυσίδα από τον λαιµό και ο άλλος να ουρλιάζει “πού είναι τα λεφτά και τα κοσµήµατα, µωρή;”».

«Προτιµούν τα µετρητά και τα χρυσαφικά. Τα κοσµήµατα τα παραδίδουν άµεσα σε ανταλλακτήρια χρυσού, από τα πολλά που έχουν ξεφυτρώσει τελευταία» παρατηρούν αστυνοµικοί, ενώ άλλες συµµορίες, εκείνες που εισβάλλουν οπλισµένες το βράδυ στα σπίτια, έχουν ιδιαίτερη... αδυναµία στα ακριβά αυτοκίνητα. «Το περίεργο είναι ότι αυτά τα αυτοκίνητα σαν να εξαφανίζονται µετά τις ληστείες» παρατηρεί ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος ερευνά κλοπές αυτοκινήτων για λογαριασµό ασφαλιστικής εταιρείας, σηµειώνοντας: «Συµπεραίνουµε ότι µεταφέρονται εκτός χώρας, όπου διαλύονται για ανταλλακτικά ή µεταπωλούνται σε παράνοµες αγορές». Το σπίτι στον Αγιο Στέφανο διέθετε συναγερµό και οι πόρτες ήταν κλειδωµένες. Το «ατού» των κακοποιών ήταν η ώρα που χτύπησαν (13.00), όταν κανένας πολίτης δεν έχει ανοιχτό τον συναγερµό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όµως οι βραδινές επιδροµές των περίπου επτά συµµοριών που δρουν στην Αττική, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., γίνονται από ανοιχτές µπαλκονόπορτες ή σε σπίτια δίχως µέτρα ασφαλείας.

Το θράσος πάντως παραµένει. Το σπίτι επώνυµου γιατρού στα βόρεια προάστια στεγάζεται σε µια µικρή όσο και πολυτελή πολυκατοικία, όπου εδρεύει επίσης και πρεσβεία ξένης χώρας – η οποία όµως δεν φυλάσσεται, υπάρχουν µόνο κάµερες παρακολούθησης. Οι κακοποιοί που εισέβαλαν στις αρχές της εβδοµάδας δεν λογάριασαν τις κάµερες, αλλά εκµεταλλεύθηκαν την ανοιχτή µπαλκονόπορτα στις 2 το βράδυ. Εφυγαν µε λεία µετρητά και έχοντας τροµοκρατήσει τον ξύπνιο εκείνη την ώρα ιδιοκτήτη.


Καθημερινό δελτίο

Το αστυνοµικό δελτίο είναι καθηµερινά γεµάτο: «Τσαντάκηδες» σε Οµόνοια, Βύρωνα, Παγκράτι. Αρπαγή µηχανής... εν κινήσει από δύο αγνώστους που χτύπησαν σε φανάρι τον ιδιοκτήτη. Σύλληψη ανήλικων δραστών (14-16 ετών) στο Κερατσίνι που λήστεψαν εργοτάξιο, οικοδοµή, µια γιαγιά 80 ετών και έναν 56χρονο. Βραδινές επιδροµές σε σπίτια µε οικογένειες-οµήρους, αλλά και, σε ορισµένες περιπτώσεις, µε επιπλέον κακοποίηση γυναικών και ασέλγειες. Ακόµη και πρωινές (08.00) εισβολές σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών που ετοιµάζονται να πάνε στη δουλειά τους.

«Στα περισσότερα χτυπήµατα διαπιστώνεται µια συγκεκριµένη οργάνωση» παρατηρούν αστυνοµικοί της Ασφάλειας. «Εχει προηγηθεί παρακολούθηση των “στόχων” και των συνηθειών κάθε οικογένειας» συµπληρώνουν, τονίζοντας ότι «οι δράστες έχουν καταγράψει ακόµη και λεπτοµέρειες, όπως τι ώρα πηγαίνουν για ύπνο ή ποια ώρα µπαίνει σε λειτουργία ο συναγερµός και πότε κλείνουν οι µπαλκονόπορτες».

Οι δείκτες εγκληµατικότητας αυξήθηκαν ραγδαία το πρώτο εξάµηνο του 2011 σε σχέση µε αυτό του 2010. Τεράστια µείωση παρατηρήθηκε σε στόχους όπως τράπεζες, ταχυδροµεία και χρηµαταποστολές, αλλά εκτινάχθηκαν σε περίπτερα, πρατήρια βενζίνης, σπίτια, καταστήµατα, οχήµατα, ακόµη και... εκκλησίες (αύξηση 180,95%!).


EΞΑΡΣΗ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


«Αλωνίζουν» επτά συµµορίες

«Στις σοβαρές διαρρήξεις και ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια, καταστήµατα, πρατήρια καυσίµων κτλ. υπολογίζουµε ότι συµµετέχουν 20-25 άτοµα που ανήκουν σε επτά συµµορίες κακοποιών, κυρίως Αλβανών, Ρουµάνων, Γεωργιανών. Πρόκειται για σκληρούς κακοποιούς που ψάχνουν σε ευάλωτους στόχους τα 2-3 εκατοµµύρια ευρώ που εκταµίευαν κάθε χρόνο από περίπου 200 ληστείες σε τράπεζες οι οποίες πλέον είναι δυσπόρθητες. Τη συµµορία µε τα Καλάσνικοφ έχουµε διαπιστώσει ότι τη συνθέτουν κυρίως αλβανοί κακοποιοί που έχουν συλληφθεί για παρόµοιες ενέργειες και έχουν φυλακιστεί κατά το παρελθόν. Και αυτή η ανακύκλωση του εγκλήµατος είναι το µεγάλο µας πρόβληµα. Κάθε ηµέρα συλλαµβάνονται για διάφορα αδικήµατα ή σε επιχειρήσεις-“σκούπα” της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 150 ως 200 άτοµα και ζήτηµα είναι αν φυλακίζονται από αυτούς 6 ως 10».

Σε αυτή την περιεκτική περιγραφή της εγκληµατικότητας προχωρεί, µιλώντας στο «Βήµα» ανώτατος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί τη δράση των συµµοριών και την «κατανοµή» των εγκληµατικών επιθέσεων σε όλη την Αττική. Οπως αναφέρει, «οι συµµορίες δεν ληστεύουν στην τύχη. Στοχεύουν σπίτια από... περιπολίες που κάνουν σε διάφορες περιοχές µε βασικό κριτήριο τα πολυτελή αυτοκίνητα που έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Ακόµη έχουν δικό τους δίκτυο πληροφοριοδοτών. Πρέπει όµως να σηµειωθεί ότι υπάρχουν περίπου ακόµη 30 ως 40 άτοµα, κυρίως αλλοδαποί, που ληστεύουν κυρίως ηλικιωµένους και οι
οποίοι χτυπούν ό,τι βρουν µπροστά τους».
Αλλοι αξιωµατικοί επισηµαίνουν: «Κάθε χρόνο την περίοδο από τον Σεπτέµβριο ως τον Μάρτιο παρουσιάζεται έξαρση διαρρήξεων και ληστειών. Αυτό συµβαίνει και τώρα! Επιπλέον πρόβληµα φαίνεται να υπάρχει λόγω της δυνατότητας των αλβανών πολιτών να έρχονται πλέον για τρεις µήνες χωρίς βίζα στην Ελλάδα και αυτό δίνει νέα περιθώρια δράσης ποινικών από τη γειτονική χώρα. Λόγω αυτής της δυνατότητας έχει παρουσιαστεί αντιστρόφως έξαρση της εγκληµατικότητας και στην Αλβανία µε αλλοδαπούς κακοποιούς που µαθαίνουν στην Ελλάδα τα “µεγάλα κόλπα”»!
[Δημ. Χαραλάμπους, τοβημα].