18/10/11

Η Simens βγάζει την ΕΥΠ από την πρίζα






Γράφει ο βασίλης χήτος
  [Aπό: Real news]

Η  Γερμανική εταιρεία Siemens παρά το τεράστιο σκάνδαλο που προκλήθηκε  ζει και βασιλεύει. Την στιγμή που  η  δικαστική διερεύνηση έχει … βαλτώσει και το     «αθάνατο» ελληνικό δημόσιο δεν έχει εγείρει καν αγωγές αποζημίωσης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με έγγραφο-ντοκουμέντο που έχει στη διάθεσή της η Real news, αναθέτει φαρδιά πλατιά στη  Siemens την πολυδάπανη  συντήρηση του υποσταθμού του κτιρίου της οδού Κατεχάκη και ο οποίος υποβοηθά και  τη λειτουργία «όμορων» υπηρεσιών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ  αλλά και του υπουργείου προστασίας του πολίτη.
Στο διαβαθμισμένο έγγραφο με ημερομηνία 27-9-2011, και με θέμα: «Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος-Συντήρηση υποσταθμού μέσης τάσης» αναφέρεται επί λέξει ότι: « Σας γνωρίζουμε ότι το Σάββατο 22-10-2011 και από ώρα 07.30 μέχρι 15.00 θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης του υποσταθμού του κτιρίου από την εταιρεία Siemens». Ο συντάκτης μάλιστα του απόρρητου υπηρεσιακού εγγράφου με την ένδειξη «γενική διακοπή» επισημαίνει πως: «Τα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη δεν θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της συντήρησης για τουλάχιστον τρεις ώρες». Το γενικευμένο  μπλακ άουτ εξάλλου θα είναι τέτοιο που ακόμη και οι ανελκυστήρες θα είναι εκτός λειτουργίας. Στο τέλος του εγγράφου αποσαφηνίζεται πως: «Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που καλύπτουν ανάγκες του υπογείου Κέντρου Επιχειρήσεων, του 2ου και του 9ου ορόφου  θα λειτουργούν κανονικά …». Η νέα ανάθεση στη Siemens δίνεται την ώρα που τρία πρώην στελέχη της, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος,   ο Φόλκερ Γιουνγκ και ο Χρήστος Καραβέλας,  διέφυγαν και φυγοδικούν. Οι δυο πρώτοι στην Γερμανία και ο Καραβέλας  πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas  κάπου στη Λατινική Αμερική.  Ο Γερμανός Γιούνγκ μάλιστα που κατηγορείται για συνέργια σε δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε ό,τι αφορά την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης έργου με τον ΟΤΕ , την κοπάνισε πανηγυρικά από την Πάρο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους, που του είχαν επιβληθεί. «Ο εντολέας μου Χρ. Καραβέλας – μας λέει σήμερα ο ποινικολόγος Γιάννης Μαρκουλάκος- είναι 72 ετών και εξαφανίστηκε γιατί φοβήθηκε πως  έστω  και μια ημέρα, αν είχε  κρατηθεί στην φυλακή, θα πέθαινε …». 

Για το C4I  από τους ολυμπιακούς αγώνες και μετά δόθηκαν πολλά μπαξίσια μέχρι  να γίνει η αποπληρωμή του  στη  Siemens και ειδικότερα προκειμένου να γίνει παραλαβή του συστήματος ενδοεπικοινωνίας Tetra αλλά και επτα ηλεκτρονικών υποσυστυστημάτων του C4I για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.  Το Tetra ακόμη και σήμερα παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα στην επικοινωνία των πληρωμάτων με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, σε σημείο που οι αστυνομικοί όταν προλαβαίνουν να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα και να χρεώνονται  σε  περιστατικά, στα οποία καλούνται να προστρέξουν, όπως οι ληστείες τραπεζών.  Το πολυδιαφημισμένο σύστημα ψηφιακής τεχνολογίας ήρθε να αντικαταστήσει στην Αττική, τους παλιούς παραδοσιακούς φορητούς ασύρματους. «Το βέβαιο είναι –λέει στην Real news αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής- πως μ’ αυτό το σύστημα, δεν έχουμε … ωτακουστές, σε αντίθεση με τους παλαιούς ασυρμάτους, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να σκανάρουν την συχνότητα που εκπέμπαμε και να ακούν τις συνομιλίες μας σε μια επιχείρηση.  Δεν είναι τυχαίο πως στην επαρχία όπου το Tetra δεν χρησιμοποιείται,  σε συλλήψεις δουλεμπόρων  ή  λαθρέμπορων ναρκωτικών, βρίσκονται στα χέρια τους τέτοια σκάνερ, για να παρακολουθούν τις κινήσεις της αστυνομίας και της Ακτοφυλακής». Όπως όμως αποκαλύπτουμε το σύστημα Tetra πάσχει ακόμη και σήμερα και μάλιστα  και σε περιοχή που βρίσκεται μια ανάσα από το πολυόροφο υπηρεσιακό κτίριο της Κατεχάκη. Από τον περιφερειακό δρόμο, στην πρώτη στροφή με κατεύθυνση τον Καρέα,   μέχρι και τον Βύρωνα, το σύστημα είναι Off.  Το ίδιο συμβαίνει  στην Ηλιουπόλεως αλλά και στο Μπραχάμι, ενώ ειδικά στο Παγκράτι η ψηφιακή επικοινωνία είναι αδύνατη στα περισσότερα μέτωπα.  Για το C4I   δόθηκαν  μίζες εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπάρξει η ευνοϊκή μεταχείριση της γερμανικής εταιρείας και της αμερικανικής κοινοπραξίας SAIC στην παραλαβή και εξόφληση του συστήματος ασφαλείας  που αποκτήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το οποίο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.   Στους σκοτεινούς διαύλους του «μαύρου χρήματος» τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας του C4I είχαν την κωδική ονομασία «μπουζουργιέρα» και ειδικά σε δόσεις που δεν «αποδεσμεύονταν» από υπηρεσιακούς παράγοντες,  λόγω σειράς προβλημάτων. Περίπτη θέση στη Simens όμως κατέχει και η περιβόητη σύμβαση 8002 που υπέγραψε με τον ΟΤΕ και αφορά  την πενταετία 1998-2002 με αρχικό ύψος ανάθεσης 158 δις δραχμές για την Γερμανική εταιρεία.