Ο Αρχηγός της Π.Υ κ. Γεωργακόπουλος |
Χαιρετισμός του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια στην εκδήλωσηΣυνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που στήριξαν το έργο του Σ.Π.Α.Π. κατά την αντιπυρική περίοδο του 2013
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας στην τελετή βράβευσης πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που στήριξαν το έργο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) κατά την αντιπυρική περίοδο του 2013. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παραβρέθηκε επίσης στην τελετή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Σώμα, Αντιστράτηγος Σωτήρης Γεωργακόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ευχαριστώντας τον για την στήριξη που προσέφερε το Υπουργείο στο έργο του Συνδέσμου κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Επίσης ο κ. Πατούλης απένειμε ευχαριστήρια αναμνηστική πλακέτα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Πανοσολογιότατε, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριε οικοδεσπότα Δήμαρχε, Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Στρατηγέ, κυρίες και κύριοι, κατ’ αρχήν θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι η παρουσία μου εδώ είναι για μένα εξαιρετικά σημαντική. Και για μένα και για την κυβέρνηση και για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Διότι ο εθελοντισμός είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.
Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η τιμή να αναλάβω τα συγκεκριμένα καθήκοντα, είχα πει ότι το δόγμα προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας απέναντι στη φωτιά, που βασίζεται μόνο σε μια επαγγελματική πυροσβεστική, όσο καλή κι αν είναι αυτή κύριε Αρχηγέ, δε μπορεί να είναι ένα δόγμα που έχει μέλλον. Κι είναι εξαιρετικά σημαντική η προσφορά σας κυρίες και κύριοι εθελοντές.
Είναι σημαντική, διότι προστατεύετε το περιβάλλον, το περιβάλλον της πατρίδας μας, το περιβάλλον της Αττικής στην περίπτωση αυτή. Αλλά είναι και εξαιρετικά σημαντική, διότι δείχνετε ένα διαφορετικό πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία. Ένα πρόσωπο συμπαράταξης απέναντι στον κοινό κίνδυνο και προστασίας των σημαντικών αγαθών, που όπως άριστα είπε ο κύριος Δήμαρχος Αμαρουσίου πριν, πρέπει να διασώσουμε για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Φέτος κύριε Αρχηγέ, όπως καλά ξέρετε, είχαμε και είχατε μία εξαιρετική χρονιά. Μία εξαιρετική χρονιά, όχι γιατί οι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι, θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο: οι κίνδυνοι ήταν περισσότεροι. Κατ’ αρχήν ξεκινήσαμε από κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες δεν ήταν ευνοϊκές, από πολύ μεγάλους οικονομικούς περιορισμούς τους οποίους ξέρετε όλοι, από μία μεγάλη γήρανση του στόλου των οχημάτων, από μείωση στη διαθεσιμότητα αεροσκαφών και μείωση και του αριθμού των αεροσκαφών, καθώς είχαμε δύο λιγότερα αεροπλάνα αυτή τη χρονιά. Και επίσης από τη μείωση προσωπικού, γύρω στους μείον 400 πυροσβέστες. Παραταύτα τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
Γιατί ήταν εκπληκτικά; Είναι ένα παράδειγμα που αξίζει να το μελετήσουμε, πως η χώρα αυτή κάτω από δυσχερέστατες συνθήκες, με όλα τα πράγματα δύσκολα καταφέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος πριν, έγινε μια σοβαρή κατανομή πόρων από την αρχή, για να βοηθήσει τους Δήμους να κάνουν έγκαιρα τη δουλειά τους. Τα χρήματα δεν μπορεί να έρχονται τον Σεπτέμβρη. Ήρθαν τον Απρίλιο. Αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους. Το δεύτερο είναι ότι ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε σε όλους μας «τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι». Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα για να ευαισθητοποιήσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στο τι πρέπει να γίνει. Το τρίτο είναι ότι δημιουργήθηκε μία υποδομή, η οποία ευτυχώς δε χρειάστηκε, για σχεδιασμό εκκένωσης περιοχών, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Κυρίες και κύριοι, θυμόμαστε όλοι για παράδειγμα τα τραγικά γεγονότα της Ηλείας το 2007. Τους ανθρώπους που χάσαμε τότε δεν τους σκότωσε η φωτιά. Τους σκότωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για τη φωτιά. Φέτος, έχουμε ένα πρόγραμμα εκκένωσης περιοχών, το οποίο, εάν κανείς το παραμετροποιήσει, μας δίνει με ηλεκτρονικό τρόπο τη βέλτιστη λύση μετακίνησης ανθρώπων, σε όλα τα νησιά και σε όλες τις περιοχές που πιθανώς να απειληθούν. Ευτυχώς δεν το χρειαστήκαμε. Αλλά υπήρχε.
Και επίσης υπήρχε μία συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Καταρχήν με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες ευχαριστώ από καρδιάς. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις Περιφέρειες, εδώ με την Περιφέρεια Αττικής και με τους Δήμους υπήρξε στενότατη συνεργασία, όπως και με τους εθελοντές, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά.
Και υπήρξαν και διάφορες μικρές βελτιώσεις, θα μου επιτρέψετε να σας τις πω, γιατί, γιατί έχει αξία. Χωρίς χρήματα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Καταρχήν το Πυροσβεστικό Σώμα, όταν ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεωργιάδης ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε πέντε ελικόπτερα. Και τα πέντε ελικόπτερα ήταν στο έδαφος. Και ήταν στο έδαφος όχι τώρα, ήταν στο έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια. Ξέρετε γιατί; Λείπανε 70.000 ευρώ για να γίνει πιστοποίηση των διπλωμάτων των πιλότων. Αυτό στερούσε από το Ελληνικό κράτος πέντε ελικόπτερα. Τα πήραμε τα πέντε ελικόπτερα, τα βάλαμε να δουλέψουν.
Τι μας πρόσφεραν αυτά τα πέντε ελικόπτερα; Καταρχήν άμεση πρόσβαση στη φωτιά με τα δύο Σούπερ Πούμα. Οποιαδήποτε πυρκαγιά στη χώρα, μέσα στην πρώτη ώρα είχε δίπλα στο κέντρο της φωτιάς από έναν πυροσβέστη. Και δεύτερον, δυνατότητα της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος να ελέγχει τη φωτιά από ψηλά και να διατάξει κατά τον βέλτιστο τρόπο τις δυνάμεις. Είχαμε 110 μοτοσικλέτες, αυτές οι 110 μοτοσικλέτες βοήθησαν και να υπάρχουν συνεχείς περιπολίες αλλά επίσης να κατευθύνουν τα οχήματα κάθε φορά που έπιανε φωτιά, ώστε να μη μπλοκάρονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής, των Περιφερειών και των Δήμων και να χάνονται ώρες, που εσείς που ασχολείστε με την πυρκαγιά ξέρετε ότι οι πρώτες ώρες είναι οι πιο σημαντικές από όλες.
Επίσης πήραμε αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα. Κάθε φορά που υπήρχε υψηλός δείκτης επικινδυνότητας επιβάλλαμε απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση, τελεία και παύλα.
Και επίσης έγιναν απλά πράγματα. για παράδειγμα, το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού που δίνει τις γεωργικές επιδοτήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πρόσβασης, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καλώδιο μηδενικής αξίας, ήταν το ανακριτικό της Πυροσβεστικής κάθε φορά που υπήρχαν συνεχείς φωτιές, περίπου να «μυρίζεται» ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό ή εν πάση περιπτώσει αν έχει κάποια σχέση με την περιοχή. Αποτέλεσμα, διπλασιάστηκαν οι συλλήψεις των εμπρηστών τον προηγούμενο χρόνο.
Και έτσι ξέρετε τι είχαμε τελικά; Είχαμε μείωση. Αξίζει να σας δείξω την παράσταση. Είχαμε μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 56,2% . Και αυτό δεν έγινε με μείωση του αριθμού των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές ήταν περίπου ίδιες.
Θα μου πει κάποιος λίγο «πονηρός» ότι μπορεί το 2012 να ήταν μια ιδιαίτερα κακή χρονιά και γι’ αυτό να παρατηρήθηκε αυτό. Αλλά σε σχέση με το μέσο όρο της 15ετίας η μείωση ήταν 58%. Με λιγότερα χρήματα, με λιγότερους πυροσβέστες, με λιγότερα αεροπλάνα, με λιγότερα όλα.
Και επίσης, αν μου επιτρέπετε να σας το δείξω κι αυτό, γιατί έχει μία σημασία: καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, ο μέσος όρος των 15 ετών είναι 51 στρέμματα. Φέτος 29. Γιατί έγιναν όλα αυτά; Για έναν απλό λόγο που φαίνεται στην τελευταία αυτή παράσταση: το 73% των πυρκαγιών ελέγχθηκε μέσα στις πρώτες τρεις ώρες. Και επίσης άλλο ένα 11,5%, δηλαδή συνολικά πάνω από το 85% των πυρκαγιών, ελέγχθηκε μέσα στις πρώτες 6 ώρες.
Έτσι όλοι μαζί καταφέραμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η πατρίδα μας. Προστατεύσαμε το περιβάλλον, τη γη μας, τον τόπο μας, την γη των παιδιών μας.
Τελειώνω λέγοντας το εξής: Το μέλλον της προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίες και κύριοι, είναι ο εθελοντισμός. Τις μέρες που έρχονται, θα υπάρξει ένα νομοθέτημα στην Βουλή των Ελλήνων, το οποίο κύριε Δήμαρχε, θα λύσει ελπίζω μερικά από αυτά τα θέματα τα οποία θέσατε. Θα προστατεύσει τον πυροσβέστη, τον εθελοντή πυροσβέστη την ώρα που επιχειρεί υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Αλλά και γενικά θα δώσει στον εθελοντή, στην εθελόντρια την αξία που έχει για το κοινωνικό σύνολο. Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά όταν η καθεμιά και ο καθένας από εμάς κάνει όπως πρέπει το καθήκον του. Τότε θα περάσουμε την κρίση και θα αφήσουμε έναν καλύτερο τόπο στα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ θερμά».
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. παρέδωσε για δεύτερη χρονιά φέτος στους εθελοντές ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ βράβευσε Δημάρχους και Υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας των 12 Δήμων μελών του Συνδέσμου, καθώς και εκπροσώπους άλλων φορέων που συνέβαλαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου.