28/3/14

Τι γύρευε στην Ορεστιάδα ο Ιμπραήμ?

Εκτενή δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν τη σύλληψη ενός 23χρονου αλγερινής καταγωγής υπηκόου Γαλλίας ο οποίος, με μέλη ομάδας που συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία, ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην περιοχή. Ο 23χρονος είχε εντοπιστεί και εξετασθεί στην Ελλάδα από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), οι οποίοι είχαν ενημερώσει τις γαλλικές διωκτικές Αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, ο 23χρονος υπήκοος Γαλλίας Ιμπραήμ Μπ. είχε εντοπιστεί στις 3 Ιανουαρίου στην Ορεστιάδα. Παρόλο που σε βάρος του δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης, οι γαλλικές Αρχές είχαν ενημερώσει τις χώρες που βρίσκονται στο δίκτυο Σένγκεν για πιθανές σχέσεις του με παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Ο 23χρονος εξετάσθηκε από την ελληνική Αντιτρομοκρατική υπηρεσία για ενδεχόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα, ωστόσο δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του σε ενέργειες στη χώρα μας και αφέθηκε ελεύθερος.
Ωστόσο, όποιες άλλες πληροφορίες προέκυψαν και τα στοιχεία κρίθηκαν αξιοποιήσιμα για περαιτέρω έρευνα παρασχέθηκαν άμεσα, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, στη Γαλλία.
Οι πληροφορίες αυτές και η εν γένει συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας συνέβαλαν καίρια στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη της δράσης του 23χρονου από την αστυνομία της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, στο σπίτι που διέμενε ο Ιμπραήμ Μπ. κοντά στις Κάνες εντοπίστηκαν 900 γραμμάρια εκρηκτικών.