14/4/14

Βόμβα εφιάλτης ...

 

Η βόμβα στην οδό Αμερικής και ο εφιάλτης της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής ελέγχουν τον χώρο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας μετά την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου
 
Μια άγνωστη μέχρι σήμερα απόπειρα ανατίναξης του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών στις αρχές του 2010, με αυτοκίνητο-βόμβα που σχεδιαζόταν να εισέλθει στο γκαράζ του κτιρίου, «τρομάζει» ξανά την ΕΛ.ΑΣ. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας με 75 κιλά χειροποίητης εκρηκτικής ύλης ANFO στην οδό Αμερικής, η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που μπορεί να μπει σε γκαράζ κρατικού κτιρίου, τράπεζας ή μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης, με στόχο την... κατάρρευση του. Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι πλέον ο 43χρονος αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης αλλά και η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που φέρεται να κρύβονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης στην καρδιά της Αθήνας, θα δεχθεί και τις επιρροές του καταζητούμενου μέλους της «17Ν» Χριστόδουλου Ξηρού σε μια «αναβάθμιση» και κλιμάκωση των ένοπλων επιθέσεων. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό όχι μόνο για τους αναζητούμενους Μαζιώτη και Ξηρό, αλλά και για άλλους δυο-τρεις αντιεξουσιαστές των οποίων έχει προσδιορισθεί η ταυτότητα από την ανάλυση των βίντεο ληστειών στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στις Σπέτσες και αλλού, από μέλη της ίδιας ένοπλης ομάδας.
Υπόγεια έκρηξη
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες λίγους μήνες πριν από την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα», η ΕΛ.ΑΣ. είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για «εφιαλτικό» χτύπημα της ομάδας του Νίκου Μαζιώτη με αυτοκίνητο έμφορτο με εκατοντάδες κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας που θα εισερχόταν στο γκαράζ του κτιρίου του Εφετείου, στην οδό Λουκάρεως.

Οπως αναφέρει σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «τότε υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι μετά το χτύπημα στο Χρηματιστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2009, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί και σακιά για την κατεύθυνση του ωστικού κύματος προς την πλευρά του κτιρίου, ο επόμενος στόχος θα ήταν το κτίριο του Εφετείου. Οι αναφορές που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σαφείς. Τότε είχαν υπάρξει συλλήψεις μελών της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" όπως και άλλα κρίσιμα δικαστικά θέματα. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαμε υπ' όψιν, το ΙΧ με τη βόμβα-μαμούθ θα εισέβαλε στο γκαράζ σε ώρα με περιορισμένη κίνηση και θα επιχειρούσε ένα από τα πιο οδυνηρά και εντυπωσιακά χτυπήματα στην ιστορία των οργανώσεων επαναστατικής βίας. Τότε ήταν μια περίοδος που ο "Επαναστατικός Αγώνας" είχε σωπάσει και φαίνεται ότι σχεδίαζε το μεγάλο χτύπημα».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, επειδή δεν είχαν πληροφορίες ώστε να εντοπίσουν μέλη "Επαναστατικού Αγώνα" (σ.σ.: τα περισσότερα ήταν άγνωστα μέχρι τότε και η εξάρθρωση της οργάνωσης άρχισε με τον μεταγενέστερο θάνατο του Λάμπρου Φούντα στη Δάφνη) προχώρησαν σε μια λύση ανάγκης. Αποφάσισαν να τοποθετήσουν«ασυνήθιστη ως προς τις ανάγκες» ισχυρή αστυνομική φρουρά μπροστά στην είσοδο του γκαράζ. Κι αυτό προκειμένου «να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν γνώση των σχεδίων των μελών του "Επαναστατικού Αγώνα" και η διαρκής φρούρηση της εισόδου του γκαράζ να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται να πέτυχε...».

Ωστόσο, τώρα, ο ίδιος φόβος για αυτοκίνητα με βόμβες-μαμούθ που εισβάλλουν σε γκαράζ επανέρχεται. Οπως σημειώνει ο ειδικός αναλυτής βαλλιστικής, πρώην αξιωματικός των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, κ. Γιώργος Ραυτόπουλος, «η έκρηξη μιας ισχυρής βόμβας δεκάδων κιλών ΑΝFO με ταχύτητα έκρηξης που προσεγγίζει τα 2.000-3.000 μέτρα το δευτερόλεπτο, μέσα σε έναν υπόγειο χώρο, μπορεί να καταστρέψει τις κολόνες του κτιρίου και να οδηγήσει στην κατάρρευση μέρους αυτού. Ελλοχεύει ο φόβος οι δράστες να τοποθετήσουν σακιά για όδευση του ωστικού χτυπήματος προς τα τσιμεντένια στηρίγματα του κτιρίου με οδυνηρές συνέπειες. Σε ένα τόσο κλειστό περιβάλλον, αντίθετα με τον ανοιχτό χώρο της οδού Αμερικής, υπάρχει εγκλωβισμός της ενέργειας έκρηξης και πλέον με αναγκαστική κατεύθυνση και καταστροφή στην υποδομή του κτιρίου».

Σε συναγερμό
Ηδη οι υπεύθυνοι ασφαλείας κρατικών υπηρεσιών αλλά και επιχειρήσεων εκπονούν σχέδια αποτροπής τέτοιου είδους χτυπημάτων, με κύριο φόβο το παγιδευμένο ΙΧ να έχει πλαστές πινακίδες οχήματος δικαιούχου κανονικής εισόδου στο γκαράζ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν ανακαλυφθεί σχέδια για επίθεση με βόμβα-μαμούθ σε ΙΧ εναντίον των κτιρίων του ΟΠΑΠ, στον Κηφισό.




Πέντε νεκροί και 40 τραυματίες σε 31 χρόνια
Από το Ψυχικό στο Τροκαντερό και στο κέντρο της Αθήνας

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 40 τραυματίες μέσα σε 31 χρόνια είναι το μακάβριο αποτέλεσμα δέκα ένοπλων επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα από ελληνικές και διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Η βομβιστική επίθεση το πρωί της περασμένης Πέμπτης στην οδό Αμερικής, με ένα αυτοκίνητο έμφορτο εκρηκτικών, έχει ένα πολυετές αιματηρό προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας δεν είναι μόνο οι ελληνικές ένοπλες οργανώσεις, όπως η «17Ν» ή ο «Επαναστατικός Αγώνας», που έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά και διεθνείς, όπως αυτές που κατηύθυναν ο τρομοκράτης Κάρλος, αλλά και ο Αμπού Νιντάλ.

Η πιο αιματηρή έκρηξη παγιδευμένου ΙΧ, αλλά με λανθασμένη πυροδότηση, είναι αυτή που σημειώθηκε το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου 1988, στο Τροκαντερό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις επιβάτες ΙΧ οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν μέλη της αραβικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» του άραβα ενόπλου Αμπού Νιντάλ (σκοτώθηκε το 2002 στο Ιράκ).

Η πρώτη επίθεση με παγιδευμένο ΙΧ σημειώθηκε στις 13 Απριλίου 1983 με την απόπειρα δολοφονίας - στο Παλαιό Ψυχικό με τηλεχειριζόμενη βόμβα - του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης» που θεωρήθηκε, σύμφωνα με τα περιώνυμα αρχεία της Στάζι, ότι αφορούσε συνεργασία μελών του ΕΛΑ και του περιβόητου τρομοκράτη Κάρλος, ή «Τσακάλι», που βρίσκεται από το 1994 στις γαλλικές φυλακές.

Η «17Ν» είχε προχωρήσει σε πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα ΙΧ, εναντίον ωστόσο συγκεκριμένων στόχων.

- Στις 26 Δεκεμβρίου 1985, ως «απάντηση» στον θάνατο του 16χρονου Μιχάλη Καλτεζάαπό αστυνομικούς στα Εξάρχεια έξω από το ξενοδοχείο Caravel και με πρωταγωνιστή τον Χριστόδουλο Ξηρό, στοχεύει διερχόμενη κλούβα των ΜΑΤ με αποτέλεσμα έναν αστυνομικό νεκρό και 14 τραυματίες.

- Τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου 1987, μέλη της «17Ν» ανατίναξαν με τηλεχειριστήριο στο Καβούρι παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο την ώρα που δίπλα του διερχόταν αμερικανικό στρατιωτικό λεωφορείο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έντεκα ατόμων.

- Στις 28 Ιουνίου 1988, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, σημειώθηκε η δολοφονία με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου του αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Νόρντιν που επέβαινε και αυτός σε ΙΧ.

- Στις 8 Μαΐου 1989, στο Ψυχικό, σημειώνεται με παγιδευμένο αυτοκίνητο η απόπειρα δολοφονίας του τότε βουλευτή του ΠαΣοΚ Γιώργου Πέτσου, με επίκληση το σκάνδαλο Κοσκωτά.

- Ακολουθεί, με τον ίδιο τρόπο, στις 16 Ιουλίου 1991, η απόπειρα δολοφονίας του τούρκου επιχειρηματία και διπλωματικού υπαλλήλου Ντενίζ Μπουλούκμπασι, στο Ψυχικό.

- Ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει προχωρήσει σε καταστροφική επίθεση με παγιδευμένο ΙΧ εναντίον του κτιρίου του Χρηματιστηρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ενώ είχε προηγηθεί, στις 2 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, μια παρόμοια απόπειρα ανατίναξης των κεντρικών γραφείων της Citibank. Αναφέρεται, τέλος, ότι τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις (με απολογισμό τρεις νεκρούς) με παγιδευμένα με εκρηκτικά ΙΧ έχουν σημειωθεί την περίοδο 1997-1999 ανάμεσα σε ποινικούς που σχετίζονταν με τη «μαφία της Ηλιούπολης», αλλά και το 2009, εναντίον δύο ιδιωτών σε Βούλα και Νέο Ηράκλειο. Στόχοι σε αυτή την περίπτωση ήταν επιβάτες των ΙΧ.