9/9/14

Άναψε το φυτίλι

Την ερώτηση υπογράφει και ο κ. Τσουκαλάς, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ΕΛ.ΑΣ
Ερώτηση
Προς:
1)    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2)    Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
3)    Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Προκήρυξη Διαγωνισμού για πρόσληψη 500 Ειδικών Φρουρών

Δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, φέρουν τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, να έχουν αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμού από την Ελληνική Αστυνομία για πρόσληψη 500 Ειδικών Φρουρών.
Πράγματι, οι ανάγκες στελεχικής ενίσχυσης της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργία της είναι υπαρκτές και αυξάνονται με την μαζική φυγή αστυνομικών προς τη σύνταξη, σε συνδυασμό με τον μέχρι τώρα φραγμό στις προσλήψεις, αφού όσοι εισάγονται από το 2013 στις αστυνομικές σχολές θα φοιτήσουν δυο χρόνια μετά την εισαγωγή τους, άρα ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται όσοι φεύγουν.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επικαλούμενη λόγους “μνημονιακής υποχρέωσης”, υποχρεώνει τους 570 επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2013 για τις Αστυνομικές Σχολές να βρίσκονται σε αναμονή για να φοιτήσουν το 2015. Σ' αυτούς προστίθενται και οι 290 επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2014, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις, προσδοκούν να φοιτήσουν το 2016.
Η στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. με απόφοιτους των αντίστοιχων σχολών με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, πέραν από τους όρους διαφάνειας που διασφαλίζει, εμπεδώνει έναν ενιαίο και ομοιογενή τρόπο προσλήψεων με καθορισμένη διάρκεια και ποιότητα στην εκπαίδευση, βοηθά στην αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στη θεσμική εκπαίδευση των αστυνομικών και του ρόλου τους στην κοινωνία.
Ως γνωστόν, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι ήδη υπηρετούντες Ειδικοί Φρουροί θα πρέπει να απορροφηθούν σε θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. και να σταματήσει η διαιώνιση της ύπαρξης αστυνομικών “διαφορετικών ταχυτήτων”.
Όμως ο τρόπος που επιχειρείται η πρόσληψη των 500 ειδικών φρουρών - με μοριοδότηση, εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων και με “ταχύρυθμη εκπαίδευση” - τη στιγμή που οι Αστυνομικές Σχολές παραμένουν εκτός λειτουργίας με 900 σχεδόν επιτυχόντες σε αναμονή, αποκαλύπτει τη γνωστή, παλιά, “δοκιμασμένη” κομματική πελατειακή λογική, υποβαθμίζει διαχρονικά την ΕΛ.ΑΣ. και υποσκάπτει την ομαλοποίησή της.
Επειδή με τέτοιου είδους πρακτικές πελατειακής λογικής, καταστρατηγείται ο ενιαίος και ομοιογενής τρόπος προσλήψεων, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ορθότητα και την δίκαιη εφαρμογή των αποφάσεων της Διοίκησης και υποβαθμίζεται θεσμικά και ουσιαστικά ο ρόλος του αστυνομικού στην κοινωνία.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :
1.    Έχει αρθεί η μνημονιακή δέσμευση για “απαγόρευση προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ.” όπως ισχυριζόταν ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας;
2.    Αν ναι, γιατί δεν προχωρά το υπουργείο στην έγκριση φοίτησης ήδη από φέτος των επιτυχόντων στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, ώστε να γίνουν οι προσλήψεις από τους απόφοιτους τους ;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Νάντια Βαλαβάνη
Δημήτρης Β. Τσουκαλάς
Χαρά Καφαντάρη
Μαρία Διακάκη